Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Łucznik 884 - nie działa zmiana ściegów na elastyczne

Zabka123 22 May 2019 21:53 1581 7
  • #1
    Zabka123
    Level 2  
    Witam.

    Mam problem z maszyna Łucznik 884. Przy zmianie zbiegów z prostych na elastyczne. Maszyna cały czas szyje ściegami prostymi. Tak jakby to pokrętło w ogóle nie działało.
    Czy ktoś wie jak to naprawić albo co mogło się popsuć ? Po za tym z maszyną nie ma problemów.
    Łucznik 884 - nie działa zmiana ściegów na elastyczne
    Chodzi o to pokrętło z czerwonymi symbolami.
  • #3
    Zabka123
    Level 2  
    Zdjęcie mechanizmu, jak kręcę pokrętłem to wydaje się że coś się przestawia ale maszyna nie szyje tak jak powinna.

    Łucznik 884 - nie działa zmiana ściegów na elastyczne

    Dodano po 30 [sekundy]:

    Zdjęcie mechanizmu, jak kręcę pokrętłem to wydaje się że coś się przestawia ale maszyna nie szyje tak jak powinna.
    Łucznik 884 - nie działa zmiana ściegów na elastyczne
  • #5
    jakub.nawrot
    Level 10  
    @Zabka123 Czy udało Ci się rozwiązać ten problem? Mam dokładnie tak samo.

    Maszyna szyje prostym ściegiem i zygzakowym też. Nie działają tylko te ściegi elastyczne, do których wchodzi się przez "czerwone oznaczenia". Postępuje wg instrukcji i maszyna nie szyje tymi "fikuśnymi" czerwonymi ściegami.

    Maszynę Łucznik 884 odziedziczyłem od rodziców. Dokonałem prostych napraw i regulacji typu: naciągnięcie paska napędu, regulacja sprężyny naciągacza górnej nici, poprawiłem ustawienie górnego ślimaka, który jest odpowiedzialny za ruch krzywki do zygzaka (igła chodziła lewo-prawo w dolnej pozycji, zamiast w górnej), większość całkiem dobrze wyczyściłem z "kotów" i starego brudu, ale żadnego mechanizmu nie ruszałem poza w/w ślimakiem i paskiem napędu. Regulator prędkości (pedał) naprawiłem używając innego starego - odtworzyłem stos węglowy.

    No i do szczęścia brakuje tylko tych czerwonych ściegów. Nie chcę czegoś niepotrzebnie rozgrzebać więc pytam, może ktoś wie, co to za usterka...
  • #6
    tadkli9743
    Level 24  
    Witaj.

    Podsyłam Ci dokumentację maszyny do szycia seria 800.
    Nie jest to typowa serwisówka, ale bardziej wykaz części. Są rozrysowane podzespoły i ich wzajemne położenie. Od strony 18 zaczynają się rysunki, które może Ci pomogą.

    Pozdrawiam.
  • #7
    jakub.nawrot
    Level 10  
    tadkli9743 wrote:
    Podsyłam Ci dokumentację maszyny do szycia seria 800.


    Wielkie dzięki, jeśli się okaże, że muszę nurkować w mechanizm, może to być pomocne. :)
  • #8
    jakub.nawrot
    Level 10  
    Problem rozwiązany.

    W moim przypadku źle była ustawiona synchronizacja ruchu transportera z fazą napędu. Ściegi elastyczne mają to do siebie, że co jakiś czas transporter musi popychać materiał też do przodu (w kierunku operatora), a nie tylko do tyłu (normalny kierunek w czasie szycia prostym ściegiem). Ruch transportera jest regulowany dźwignią, która schodzi z "góry" na "dół" maszyny (wewnątrz po prawej stronie) i ten ruch ma dosyć duże przełożenie - znaczy mały posuw liniowy przekłada się w znaczynym stopniu na to jak rusza się transporter (skok i ruch przód/tył). Ta dźwignia kręci wałkiem o małej średnicy, a wałek dalej ustawia taki sprytny mechanizm regulujący ruchem transportera. I właśnie połączenie tego wałka z tym mechanizmem trzeba podregulować. Trzeba poluzować jedną śrubkę - patrz zdjęcie poniżej - i najlepiej ręką przekręcić wałeczkiem poprzez osadony na nim uchwyt (po prawej stronie tego wałęczka). Może pomóc rozsprzęglenie dźwigni z tym wałeczkiem (są zespolone jedną śrubą, którą można spokojnei wykręcić).

    Zdjęcie podebrane z innego wątku i podcięte. U mnie ta śrubka wygląda ciut inaczej, ale zasda ta sama.
    Łucznik 884 - nie działa zmiana ściegów na elastyczne