logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Iphone 6, układ u2 - Iphone 6, po wylutowaniu układu u2, zerwane pady

PablosGdy 25 Maj 2019 16:42 894 6
REKLAMA
  • #1 17980111
    PablosGdy
    Poziom 6  
    Ocena: 2
    Witam jestem nowy, może to odpowiedni dział, jeżeli nie to proszę przenieść na odpowiedni. I przepraszam z góry.

Telefon miał taki przypadek że został zalany, i po sprawdzeniu wyszło że układ u2 jest uszkodzony w widocznym stopniu.

Podczas wy lutowania, zostało uszkodzonych 6 padów. ( na siłę nie wylutowywałem tego układu-z wyczuciem)
    EDIT: Zapomniałem dodać iż po wylutowaniu były przepalone pady na płycie(po wyczyszczeniu), za to na starym układzie żadnego nie było.

Co można zrobić w takiej sytuacji żeby to odratować.
  • REKLAMA
  • #2 17980194
    Dydelmax
    Poziom 39  
    Ocena: 963
    Witam.
    Zamieść wyraźne zdjęcie pokazujące brakujące połączenia - będzie można zweryfikować, czy są one konieczne do działania nowego układu, czy są to pady NC.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 17980278
    PablosGdy
    Poziom 6  
    Chętnie bym dał zdjęcia, ale sprawdzałem to na zwykłym mikroskopie, bez podłączenia pod monitor.
    Mogę jedynie pokazać rysunek które pady są uszkodzone.

EDIT: tak wygląda uszkodzenie od strony płyty, dodam że są widoczne dziury i widoczna jest otoczka miedziana wokół tych zerwań.
    Iphone 6, układ u2 - Iphone 6, po wylutowaniu układu u2, zerwane pady
  • REKLAMA
  • #4 17983149
    kamil2114
    Poziom 12  
    Ocena: 12
    Z tego się przecież nie da nic odczytać.. Z której strony jest pad nr1?
  • Pomocny post
    #5 17983808
    RafalB

Poziom 28  
    Ocena: 221
    Postępujesz tak jak ja tutaj, im więcej padów tym trudniej

Konto firmowe:
    iFixThis
    Łowmiańskiego 18, Poznań, 60-685 | Tel.: 516XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://www.instagram.com/ifixthis.pl/
  • #6 17986570
    PablosGdy
    Poziom 6  
    RafalB napisał:

Bardzo fajnie pokazane jak to naprawić ale obawiam się że nie będę w stanie tego zrobić gdyż na płycie układ ten jest głębiej wycięty i nie wiem do jakiego stopnia to może być bardziej uszkodzone.
    A nie posiadam takiego mikroskopu jaki ty posiadasz jak to zrobić i poprawić, tylko zwykły który jest dość nie wygodny w tego typu zabawach.
  • REKLAMA
  • #7 17987388
    PablosGdy
    Poziom 6  
    RafalB napisał:

Bardzo fajnie pokazane jak to naprawić ale obawiam się że nie będę w stanie tego zrobić gdyż na płycie układ ten jest głębiej wycięty i nie wiem do jakiego stopnia to może być bardziej uszkodzone.
    A nie posiadam takiego mikroskopu jaki ty posiadasz jak to zrobić i poprawić, tylko zwykły który jest dość nie wygodny w tego typu zabawach.

Dodano po 7 [godziny] 50 [minuty]:

Problemu nie rozwiązałem niestety. Dlatego zamykam.
    Za późna reakcja na sytuację.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z iPhone 6, który został uszkodzony po zalaniu, a konkretnie z uszkodzeniem układu U2. Podczas wylutowywania układu doszło do zerwania sześciu padów na płycie głównej. Użytkownik nie ma dostępu do odpowiedniego mikroskopu, co utrudnia ocenę uszkodzeń. W odpowiedziach zasugerowano zamieszczenie zdjęć uszkodzeń oraz wskazano na trudności w naprawie z powodu głębszego uszkodzenia płyty. Użytkownik ostatecznie zamknął temat, nie znajdując rozwiązania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA