logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Mercedes/W203/M271 - Olej w instalacji elektrycznej - zabezpieczenie urządzeń

radekrp90 26 Maj 2019 11:14 14025 7
REKLAMA
  • #1 17981149
    radekrp90
    Poziom 11  
    Ocena: 18
    Witam,
    Mam pytanie do Was, bo może ktoś z Was ma na to rozwiązanie.
    Silnik M271 boryka się z problemem przeciekania oleju do instalacji elektrycznej poprzez elektromagnetyczne regulatory faz rozrządu.
    Niestety przez efekt kapilarny olej rozprowadza się po całej wiązce aż trafia do m.in. ECU czy sond lambda.
    Druga sonda padła mi właśnie przez ten olej. Elektromagnesy uszczelniłem, adaptery z fabrycznym separatorem oleju dla tych elektromagnesów prawdopodobnie niedługo założę. Pytanie jednak jak zabezpieczyć nową sondę przed olejem, który jeszcze pozostał w instalacji (już kilka razy zalewane wtyczki od gory silnika IPA, a wtyczka dalej tłusta). Zastanawiam się czy zalanie cyną przewodów we wtyczce sondy rozwiąże ten problem?
  • REKLAMA
  • #2 17982366
    andexp
    Poziom 23  
    Ocena: 273
    W ASO są dostępne przejściówki do wiązki rozwiązujące ten problem montowane pomiędzy gniazdami elektrozaworów a wiązką silnika. Jest to po prostu kawałek wiązki (coś jakby przedłużacz) z wtyczkami na końcu, lecz zamiast przewodów typu linka są przewody typu drut z luźno nasuniętą koszulka izolacyjną. Dlatego nie ma podciągania kapilarnego oleju do instalacji silnika, również do ECU dlatego należy sprawdzić wtyczki).
  • REKLAMA
  • #3 17984444
    radekrp90
    Poziom 11  
    To wiem, i to jak wspomniałem pierwszym poście, zamontuję.
    Problem jest taki, że nie chcę wymieniać całej wiązki z ECU do sondy lambda, bo uważam to za bezsensowną akcję stąd pytanie o możliwość dodatkowego zabezpieczenia wtyczki sondy. Czyli zalewając cyną powiedzmy około 1-2 cm przewodu (zwyczajnie go pobielając) zabezpieczę nową sondę przed pobieraniem oleju?
  • Pomocny post
    #4 17993242
    andexp
    Poziom 23  
    Możesz zrobić to samo na przewodzie do sondy najlepiej wlutowując sztywne przewody typu drut, bo i tak musisz na nie nałożyć luźne koszulki izolacyjne i odpowiednio układając wiązkę aby olej w przewodach sztywnych miał "pod górę". ECU także potrafił pływać w oleju.
  • #5 17994113
    radekrp90
    Poziom 11  
    andexp napisał:
    (...)

Nie do końca wiem co masz na myśli pisząc "luźne koszulki".
    Mam brać przewód sztywny w fabrycznej izolacji czy totalnie goły drut i na niego nakładam koszulkę bez jej podgrzewania? Początkowo myślałem o tej pierwszej opcji i dodatkowym zabezpieczeniu tego koszulką ale z Twojego opisu wynika, że mam brać goły drut?
    Czy w ten sposób nie będzie problemów z korozją przewodów i ewentualnymi przebiciami?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 18001291
    andexp
    Poziom 23  
    Bierzesz goły drut i nakładasz na niego koszulkę bez podgrzewania, możesz ja podgrzać punktowo aby się nie przesuwała.
    Jeśli zaciśniesz termokurcza na całej długości to olej i tak przejdzie pod koszulką dalej, kiedy będzie luźna to na sztywnym przewodzie nie będzie podciągania kapilarnego dalej do instalacji (będzie sobie wykapywał na zewnątrz). Z resztą kiedy będziesz miał w rękach fabryczne przejściówki z ASO to zobaczysz o co chodzi. Kiedy w końcu wykapie to co ma wykapać można patent zlikwidować lub podgrzać koszulkę.
  • REKLAMA
  • #7 18004682
    radekrp90
    Poziom 11  
    Dziękuję za pomoc - teraz tylko czekam na te adaptery, sondę i drugą wtyczkę sondy lambda.
    Na koniec, przed zamknięciem odświeżę temat ze zmontowanym już okablowaniem, więc raczej szybciej jak za 2-3 miesiące to nie będzie ;)

Jeszcze tylko jedno pytanie - czy montując sztywny fragment drutu, lutując go do przewodu typu linka, muszę to jakoś zabezpieczyć przed drganiami?
  • #8 18183370
    radekrp90
    Poziom 11  
    Temat zamykam.
    Adaptery oraz sonda założone już jakiś czas temu i problem nie powrócił.

Zanim jednak one dotarły zastosowałem się do porady powyżej aby wlutować kawałek przewodu sztywnego przed wtyczką sondy lambda - po około 100 km było w niej sucho (gdzie zwykle po takim przebiegu się z niej lało).

Po otrzymaniu paczki z adapterami z chin (wygląd identyczny jak oryginał, miały tylko zeszlifowane wtyczki jakby chciano ukryć oryginalne oznaczenia) zamontowałem je oraz wymieniłem wtyczkę sondy lambda na odciętą z kawałkiem przewodu z innej wiązki. Wcześniej zamontowane sztywne druty usunąłem, a na łączeniu starego i nowego kabla wykonałem dodatkowe "zalanie" cyną - tak aby około 1 cm przewodu był zacynowany.

Autem zrobiłem w sumie od tego czasu nie wiele, bo około 2000-2500 km ale kompletnie nic się już nie dzieje z sondą (jest tam sucho). Resztki oleju z instalacji czasami pojawiają się we wtyczce ECU ale nie powodują one problemów (ostatnio jest już tylko lekkie zapocenie więc można przyjąć, że olej się z instalacji usunął). Nowy olej z elektromagnesów, dzięki adapterom, nie napływa do instalacji.

Same adaptery również próbowałem reanimować przez zalanie ich wnętrza silikonem ale działa to tak sobie. Obecnie kupiłem sobie jeden używany ale sprawny tak aby na spokojnie go sobie przygotować i mieć pewność, że olej nie wycieknie. To jednak już odrębny temat, którego tutaj nie będę ciągnął.

Finalnie - temat rozwiązany i zamknięty. Dziękuję za pomoc i dyskusję ;)

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem przeciekania oleju do instalacji elektrycznej w silniku M271, co prowadzi do uszkodzenia komponentów takich jak ECU i sondy lambda. Użytkownik zainstalował adaptery z fabrycznym separatorem oleju oraz uszczelnił elektromagnesy, jednak zastanawiał się nad dodatkowymi zabezpieczeniami dla nowej sondy lambda. Uczestnicy forum sugerowali użycie sztywnych przewodów typu drut z luźno nasuniętą koszulką izolacyjną, co zapobiega podciąganiu kapilarnemu oleju. Po zastosowaniu tych rozwiązań, użytkownik potwierdził, że problem z sondą nie powrócił, a resztki oleju w wtyczce ECU nie powodują już problemów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA