logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

LTE Orange, przejście do Play, antena zewnętrzna?

Juzefwt 28 Maj 2019 21:20 597 8
REKLAMA
  • #1 17985735
    Juzefwt
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Uszanowanie

Obecnie korzystam z LTE w Orange.
    Jest kicha okrutna. W szczycie z testu wychodzi DL 6-8mbit / UL 16-20mbit.

Router D-Link DWR-118 z modemem USB Huawei E3372.

Wygląda, że w Orange nic nie polepszę.
    Mam na widoku BTS Orange na ul. Oleskiej w odl. ~1km. Tam jest pasmo 2600. Drugi maszt w podobnej odległości, ale już lekko zasłonięty (ul. Bora-Komorowskiego), ma tylko 900/2100.

Rozważam tedy przejście do Play. W promieniu 2km mam cztery ich BTS-y. Jeden lekko zasłonięty – niecałe 500m. Drugi – 1km na widoku. Dwa pozostałe w odl. ~1,5km, oba na widoku lub co najwyżej paroma drzewami zasłonięte. Na każdym jest pasmo 2600.
    Testowałem prepaid póki co – na telefonie i na routerze. W szczycie DL ~20mbit / UL ~12 mbit.

Zastanawiam się, czy ograniczyć się do wymiany karty SIM na Play? Czy też może w tym układzie prócz zmiany operatora da się coś polepszyć w transferach np. wymianą routera/modemu, dodaniem anteny zewnętrznej? Bo jak czytam, że ludzie przez góry i lasy uzyskują lepsze transfery, to ja na płaskim i z tyloma BTS-ami prawie za miedzą – tym bardziej powinienem dać radę wyciągnąć coś więcej niż ~20mbit?

Jeśli iść w antenę zewnętrzną, to czy ten cały Net Box z Play obecnie jest coś wart, czy lepiej samemu pozyskać godziwy sprzęt?

Podziękował.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 17985780
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5716
    Na początek test Orange na telefonie LTE z aplikacją https://play.google.com/store/apps/details?id=com.wilysis.cellinfolite&hl=pl i zakładka WSKĄŹNIK z niej, test w domu i za oknem. Do tego speedtest. To samo z Play bez RK jesli karta głosowa. Zestaw DWR-118+E3372 słabiutki i problematyczny, router ograniczał prędkości. Jaka wersja E3372, zwykła czy HiLink? NetWorks cieniutki jak barszczyk w tej okolicy, póki co potwierdzone LTE1800NW na BTS-ach a na jednym LTE800 OOrange i kolejnym LTE2600 tego operatora ale to mogło ulec zmianie bo planowany jest refarming sieci NetWorks we Wrocławiu.Play to inna bajka, tu komplet 4 pasm LTE z 4 CC CA.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 17985859
    Juzefwt
    Poziom 11  
    Tutaj na razie testy w domu, bo pogoda nie sprzyja wychodzeniu za okno:
    LTE Orange, przejście do Play, antena zewnętrzna? LTE Orange, przejście do Play, antena zewnętrzna?
    Robiłem już testy na dachu, ale nie zapisałem. Pamiętam tylko, że dla Orange najlepsze co tam widziałem to -85dBm a dla Play -82dBm.

Nie wiem co to RK, ale karta jest ze świeżego startera internetowego.
    E3372 zwykły.

Te liczby, co powyżej podawałem, są ze speedtesta z komputera (przez router).
    Ale ciekawa sprawa:
    - w tej chwili odpalając speedtest z komputera (przez router) – DL 7mbit, UL 18mbit (serwer w Świdnicy).
    - speedtest z telefonu (pomijając router) – DL 12mbit, UL 8mbit (serwer w Katowicach)
    To wszystko rzecz jasna Orange. Dziwi mnie to, bo w poprzednich testach na telefonie wychodził UL też prawie dwa razy większy niż DL, tak jak za routerem. Jednak głowy teraz nie dam, że pamiętałem wtedy o odłączeniu telefonu od WiFi z rotuera...
  • Pomocny post
    #4 17985979
    matek451
    Poziom 43  
    BTS NetWorks Masztowa 13 po refarmingu i modernizacji, telefon łączy się z LTE2100( 10MHz szerokości) Orange na nim, powinno działac tez LTE1800 Orange i LTE1800 T-Mobile każde na 10MHz pasma ktore zastąpiło wspólne LTE1800NW na 15MHz. Pewnie i agregacja LTE2100+1800 tez działa. parametry sygnału LTE2100 słabe. Dla porównania Play ma dużo lepszy sygnał z BTS-a na Masztowej 13 z pasma LTE1800, działają też LTE2600, LTE2100 i LTE800 na nim ich agregacja. Obydwu operatorów dzieli technologiczna przepaść..
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #5 17987358
    Juzefwt
    Poziom 11  
    Speedtest

~ W domu ~
    - Orange DL 11, UL 2
    - Play DL 31, UL 15

~ Na dachu ~
    - Orange DL 11 UL 29

- Play
    - - tutaj DL 33 UL 38

- - za chwilę coś się przełączyło i tu już DL 13 UL 29

• #6 17987379
    matek451
    Poziom 43  
    Przepraszam ale zaprzestaję dalej wspierać użytkowników Forum. Mam nadzieję że znajdzie się ktoś inny, kompetentny w tych tematach i udzieli ci wyczerpujących odpowiedzi i profesjonalnej porady.Pozdrawiam.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 17987728
    spinex
    Poziom 17  
    Ocena: 44
    Dobra antena zewnetrzna na pewno poprawi sytuacje. Przydalby ci sie modem/router z mozliwoscia agregacji dwoch pasm (wysoka kategoria pow. cat 6).

Ja jade na huawei b525 z antena zewnetrzna i moge tylko chwalic (i na red bull mobile i na orange uzyskuje zadowalajace wyniki).
  • REKLAMA
  • #8 17996683
    Juzefwt
    Poziom 11  
    Wziąłem Huawei B715 z Play. Na razie bez anteny zewnętrznej.
    Jest niebo w ziemi – DL 80Mbit w szczycie, poza szczytem w Speedteście brakuje skali.
  • #9 17996777
    spinex
    Poziom 17  
    Ocena: 44
    Super sprawa. Az sam sie zaczalem zastanawiac nad B715 ;)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik korzysta z LTE w Orange, jednak prędkości są niezadowalające (DL 6-8 Mbit, UL 16-20 Mbit). Rozważa przejście do Play, gdzie testy wykazały lepsze wyniki (DL ~20 Mbit, UL ~12 Mbit). Użytkownik posiada router D-Link DWR-118 oraz modem USB Huawei E3372. Wskazano na możliwość poprawy jakości sygnału poprzez zastosowanie zewnętrznej anteny oraz wymianę routera na model z agregacją pasm. Po przesiadce na Play z modemem Huawei B715, użytkownik uzyskał znacznie lepsze wyniki (DL 80 Mbit).
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA