Witam. Potrzebuję porady w sprawie statecznika. Chcę na strychu (lampa ma służyć jako bajer i też jako oświetlenie przy długim posiedzeniu na strychu) zamontować oprawę loftową (Polam lata 70, oryginalnie była tam rtęciówka 400W) z żarówką rtęciową o parametrach:
Wysokość: 22
Szerokość: 9
Typ: HPM
Napięcie (V): 230V
Rodzaj: Rrtęciowe LRF
Rodzaj gwintu: E27
Jasność: 3600
Temperatura barwowa: 4200
Trwałość: 8000
Moc: 80
Kształt: Okrągły
Współczynnik oddawania barw: Ra46
Współpraca ze ściemniaczem: TAK
Kolor szkła: Mleczne
Średnica (cm): 7,6
Prąd (A): 0,8
Producent: BELLIGHT
Czy statecznik od lampy rtęciowej 125W mogę bezpiecznie podłączyć do żarówki 80W, czy raczej statecznik musi mieć taką samą moc? Kondensator z tego co się orientuje powinien być 8uF dla żarówki 80W. Czy muszę dać rezystor między wyprowadzenia kondensatora czy sam z czasem się rozładuje? Całość chcę zabezpieczyć bezpiecznikiem szklanym rurkowym w oprawie, który będzie wkręcony w górnej części lampy. Czy wystarczy 2,5-3,15A i cokolwiek on zabezpieczy w razie np. zwarcia dławika lub kondensatora, czy dać mniejszy i jak iopotymalnie? No i najważniejsze, czy w przypadku lampy 80W ma znaczenie odległość żarówki od statecznika? Bo nie wiem czy upychać go jakoś w oprawie czy mogę go dać 5m dale przy rozdzielni. Przewód 3x2,5 wystarczy?
Wysokość: 22
Szerokość: 9
Typ: HPM
Napięcie (V): 230V
Rodzaj: Rrtęciowe LRF
Rodzaj gwintu: E27
Jasność: 3600
Temperatura barwowa: 4200
Trwałość: 8000
Moc: 80
Kształt: Okrągły
Współczynnik oddawania barw: Ra46
Współpraca ze ściemniaczem: TAK
Kolor szkła: Mleczne
Średnica (cm): 7,6
Prąd (A): 0,8
Producent: BELLIGHT
Czy statecznik od lampy rtęciowej 125W mogę bezpiecznie podłączyć do żarówki 80W, czy raczej statecznik musi mieć taką samą moc? Kondensator z tego co się orientuje powinien być 8uF dla żarówki 80W. Czy muszę dać rezystor między wyprowadzenia kondensatora czy sam z czasem się rozładuje? Całość chcę zabezpieczyć bezpiecznikiem szklanym rurkowym w oprawie, który będzie wkręcony w górnej części lampy. Czy wystarczy 2,5-3,15A i cokolwiek on zabezpieczy w razie np. zwarcia dławika lub kondensatora, czy dać mniejszy i jak iopotymalnie? No i najważniejsze, czy w przypadku lampy 80W ma znaczenie odległość żarówki od statecznika? Bo nie wiem czy upychać go jakoś w oprawie czy mogę go dać 5m dale przy rozdzielni. Przewód 3x2,5 wystarczy?