logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lampa rtęciowa 80w jaki statecznik i gdzie go montować

Damian47PL 02 Cze 2019 23:35 1209 11
REKLAMA
  • #1 17993366
    Damian47PL
    Poziom 3  
    Ocena: 15
    Witam. Potrzebuję porady w sprawie statecznika. Chcę na strychu (lampa ma służyć jako bajer i też jako oświetlenie przy długim posiedzeniu na strychu) zamontować oprawę loftową (Polam lata 70, oryginalnie była tam rtęciówka 400W) z żarówką rtęciową o parametrach:

Wysokość: 22
    Szerokość: 9
    Typ: HPM
    Napięcie (V): 230V
    Rodzaj: Rrtęciowe LRF
    Rodzaj gwintu: E27
    Jasność: 3600
    Temperatura barwowa: 4200
    Trwałość: 8000
    Moc: 80
    Kształt: Okrągły
    Współczynnik oddawania barw: Ra46
    Współpraca ze ściemniaczem: TAK
    Kolor szkła: Mleczne
    Średnica (cm): 7,6
    Prąd (A): 0,8
    Producent: BELLIGHT
    Czy statecznik od lampy rtęciowej 125W mogę bezpiecznie podłączyć do żarówki 80W, czy raczej statecznik musi mieć taką samą moc? Kondensator z tego co się orientuje powinien być 8uF dla żarówki 80W. Czy muszę dać rezystor między wyprowadzenia kondensatora czy sam z czasem się rozładuje? Całość chcę zabezpieczyć bezpiecznikiem szklanym rurkowym w oprawie, który będzie wkręcony w górnej części lampy. Czy wystarczy 2,5-3,15A i cokolwiek on zabezpieczy w razie np. zwarcia dławika lub kondensatora, czy dać mniejszy i jak iopotymalnie? No i najważniejsze, czy w przypadku lampy 80W ma znaczenie odległość żarówki od statecznika? Bo nie wiem czy upychać go jakoś w oprawie czy mogę go dać 5m dale przy rozdzielni. Przewód 3x2,5 wystarczy?
  • REKLAMA
  • #2 17993443
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Ocena: 5163
    Damian47PL napisał:
    Czy statecznik od lampy rtęciowej 125W mogę bezpiecznie podłączyć do żarówki 80W,
    Nie , skróci to znacznie życie lampy - lepsze dwa dławiki 40 W połączone równolegle.
    Damian47PL napisał:
    Kondensator z tego co się orientuje powinien być 8uF dla żarówki 80W.
    Malo to ważne, ale tak.
    Damian47PL napisał:
    Czy muszę dać rezystor między wyprowadzenia kondensatora czy sam z czasem się rozładuje?
    Powinien być - np. 220 kΩ
    Damian47PL napisał:
    czy w przypadku lampy 80W ma znaczenie odległość żarówki od statecznika?
    Nieistotne. Możesz wmontować gdziekolwiek.
    Damian47PL napisał:
    Przewód 3x2,5 wystarczy?
    Wystarczy aż nadto.
  • #3 17993542
    retrofood
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4791
    Krzysztof Kamienski napisał:

Damian47PL napisał:
    czy w przypadku lampy 80W ma znaczenie odległość żarówki od statecznika?
    Nieistotne. Możesz wmontować gdziekolwiek.

Byłbym ostrożny z takim twierdzeniem.
  • REKLAMA
  • #4 17993687
    Damian47PL
    Poziom 3  
    Możesz rozwinąć swoją wypowiedź w sprawie statecznika?
  • #5 17993699
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    retrofood napisał:
    Własnie, a ja nie będe :D . Tu nie ma ,,startera" z impulsem wys. napięcia, jak w lampach sodowych. Więc ?
  • #6 17993788
    retrofood
    retrofood napisał:
    Własnie, a ja nie będe :D . Tu nie ma ,,startera" z impulsem wys. napięcia, jak w lampach sodowych. Więc ?

A sprawdzałeś sam jak taka lampa pracuje bez względu na odległość? Ja nie, dlatego napisałem to co napisałem.
  • REKLAMA
  • #7 17993820
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    @retrofood To jest Retrofoodzie, ,,odpowiedz wymijająca" jak w wojsku. :D Poproszę o fachowe określenie przyczyn możliwości lub niemożliwości pracy lampy rtęciowej niskoprężnej przy dławiku umieszczonym w pewnej odległości, a nie bezpośrednio w oprawie świetlnej.
  • #8 17993831
    retrofood
    @retrofood To jest Retrofoodzie, ,,odpowiedz wymijająca" jak w wojsku. :D Poproszę o fachowe określenie przyczyn możliwości lub niemożliwości pracy lampy rtęciowej niskoprężnej przy dławiku umieszczonym w pewnej odległości, a nie bezpośrednio w oprawie świetlnej.

Nie wierzę, że nie rozumiesz słowa pisanego. Nie wiem jak się sprawuje lampa rtęciowa niskoprężna zainstalowana w odległości np. 25 metrów od dławika, bo tego nie sprawdzałem, ani nie sprawdzał również żaden z podległych mi elektryków. A sporo takich lamp kiedyś obsługiwaliśmy.
    Jeśli Ty to robiłeś to opisz doświadczenie.
  • #10 17993878
    retrofood
    @retrofood Może być przedłużacz ? Chętnie zrobię takie doświadczenie.

Więc rób, na co czekasz? I dopiero po wykonaniu doświadczenia odpowiadaj w trybie zdecydowanym.
  • REKLAMA
  • #11 17996317
    Damian47PL
    Poziom 3  
    Więc, jak z odległością statecznika od lampy? Ważna czy nie ważna?

Na aukcji znalazłem taki statecznik, myślę że będzie dobry.

STATECZNIK MAGNETYCZNY RTĘĆ 80W RELCO B80Q
    Statecznik magnetyczny do lamp HS/HS
    Moc: 80W
    Wymiar[mm]: 66x112x52

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje porady dotyczącej doboru statecznika do lampy rtęciowej 80W, którą zamierza zainstalować na strychu. Pytanie dotyczy możliwości podłączenia statecznika 125W do lampy 80W oraz wymagań dotyczących kondensatora. W odpowiedziach podkreślono, że użycie statecznika o innej mocy może skrócić żywotność lampy. Zasugerowano zastosowanie dwóch dławików 40W połączonych równolegle oraz omówiono kwestię odległości statecznika od lampy, która nie jest kluczowa. Użytkownik znalazł statecznik magnetyczny RELCO B80Q o mocy 80W, który może być odpowiedni do jego zastosowania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA