logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy programator JTAG ICE Atmel AVR |133 zasili zestaw ZL3AVR?

blackstach 08 Cze 2019 18:55 699 8
REKLAMA
  • #1 18002243
    blackstach
    Poziom 6  
    Zakupiłem zestaw ZL3AVR. Chciałbym zacząć go programować i zastanawiam się nad kupnem programatora JTAG ICE programator & debugger Atmel AVR |133 . Czy za pomocą tego programatora będę mógł zasilić zestaw ,czy może muszę mieć jeszcze zasilacz ?
  • REKLAMA
  • #2 18002742
    Artur k.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1700
    Ten programator/debugger nie umożliwia zasilania programowanego układu. Taką możliwość mają programatory ISP, ale możliwości zasilania są dość ograniczone ze względu na małą wydajność prądową. Do pojedynczych LED-ów w układzie może być, ale jeśli mamy sporo elementów do zasilenia (a na tej płytce mamy), to i tak potrzebujemy zewnętrznego zasilacza.

Odrębną sprawą jest ogólny sens kupowania wskazanego przez Ciebie urządzenia. Moim zdaniem nie ma to sensu - jak można przeczytać w linku, jest on obsługiwany przez AVR Studio do wersji 4.19, to bardzo stara wersja. Zresztą AVR Studio już dość dawno zostało zastąpione przez Atmel Studio którego obecna wersja to 7.
    Ponadto ilość wspieranych przez to urządzenie kontrolerów też nie powala.
  • REKLAMA
  • #3 18003050
    tmf
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2205
    @Artur k. już właściwie wszystko napisał na ten temat, ja mogę tylko potwierdzić te słowa. Szkoda, że przed zakupem tego zestawu rozwojowego nie zapytałeś na forum co i jak. Za jego cenę, kupiłbyś np. płytki eXplained z Microchipa, które posiadają wbudowany debugger/programator, a za resztę kasy miałbyś sporo różnych, fajnych modułów. No ale skoro już ten moduł masz, to poszukaj w necie klonów programatora AVRISP MkII, które współpracują z Atmel Studio. Jednak zasilanie musisz mieć oddzielne. Wiele klonów programatorów podaje napięcie zasilające, ale obciążalność jest niewielka. W oryginalnych programatorach ten pin służy do pomiaru napięcia w programowanym układzie, żeby dostosować poziomy logiczne programatora do programowanego układu.
  • REKLAMA
  • #4 18003585
    blackstach
    Poziom 6  
    W instrukcji jest napisane,że wydajność prądowa zasilacza powinna być nie mniejsza niż 500mA. Czy jeśli użyje zasilacza o prądzie wyjściowym 1A to nic mi się nie spali?
  • #6 18012892
    blackstach
    Poziom 6  
    W końcówce kabla od zasilacza jest napisane +, a przy wtyku (jest to zasilacz z możliwością zmiany polaryzacji z wymiennymi wtykami o różnych rozmiarach) z jednej strony jest +, a z drugiej -. Jak powinna być połączona końcówka kabla od zasilacza z wtykiem, aby była odpowiednia polaryzacja dla zestawu ? +i+ czy +i-?
  • REKLAMA
  • #7 18012977
    yokoon
    Poziom 29  
    Ocena: 144
    Oczywiście plus z plusem.
  • #8 18013288
    kaczakat
    Poziom 34  
    Ocena: 231
    Z pytań wynika, że próbujesz pominąć etap zdobywania podstawowej wiedzy. Powinieneś zacząć od tego
    Czy programator JTAG ICE Atmel AVR |133 zasili zestaw ZL3AVR?
    by uchronić swój zestaw za kilka stówek przed zmianą lokalizacji z biurka na kosz. Jeśli książki Ci nie leżą to na Youtube jest fajny kanał, można posłuchać nawet leżąc - https://www.youtube.com/channel/UC3TAqUdZld-6B76GqrFEV8g/videos.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #9 18023116
    blackstach
    Poziom 6  
    Mam ten programator i okazało się,że można nim zasilać zestaw.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zakupił zestaw ZL3AVR i zastanawia się, czy programator JTAG ICE Atmel AVR |133 może zasilać ten zestaw. Odpowiedzi wskazują, że programator nie ma możliwości zasilania układu, co jest typowe dla programatorów ISP, które również mają ograniczoną wydajność prądową. Zasilanie zestawu wymaga zewnętrznego zasilacza, którego wydajność prądowa powinna wynosić co najmniej 500mA. Użytkownik pyta o polaryzację zasilacza, na co otrzymuje potwierdzenie, że należy połączyć plus z plusem. W końcu jeden z użytkowników stwierdza, że jego programator może zasilać zestaw, co budzi wątpliwości co do wcześniejszych informacji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA