ZIZOU napisał: Oczywiście opracowanie przeczytane, zresztą temat jest mi znany. I tu pojawia się pytanie odnośnie litości. Bo w opracowaniu zastosowanie jednego zabezpieczenia RCD nie jest niezgodne z przepisami a jedynie z dobrą praktyką.
Bo jedno RCD ma zapewnić bezpieczeństwo i to bezpieczeństwo zapewnia! Ale nie ma to nic wspólnego z wygodą użytkowania instalacji, ani z
dobrym rozwiązaniem.
ZIZOU napisał: Jasne wolałbym żeby w każdej instalacji można było sobie pozwolić na zwiększenie ilości zabezpieczeń. Jednak w okolicy w której pracuje każde wydane 100 zł więcej na instalację jest problemem ze strony inwestora.
Jakoś na kafelki, duperelki, kraniki i dywaniki nigdy nie brakuje, a zawsze nie ma kasy na instalację elektryczną. Zawsze to jest tłumaczenie, dlaczego instalacja jest niesprawna i zawszona. Otóż bzdura totalna! Pisaliśmy o tym na forum nie jeden raz, nie będę się powtarzał.
ZIZOU napisał: Co do artykułu, 99% instalacji które miałem okazję wykonywać lub serwisować wyłącznik RCD nigdy nie zadział, bo nie zdarza się to po prostu często, chyba że ma Pan inne doświadczenia w tym temacie.
RCD jest po to, aby zadziałał nie częściej niż jeden raz na tysiące instalacji. Bo to i tak o jeden raz za dużo.
ZIZOU napisał: Więc na mieszkanie montowanie dwóch czy nawet trzech aparatów jest chyba dodatkowym luksusem.
Totalna bzdura. Na razie jeszcze nie spadłeś ze schodów po ciemku. Jeśli w dodatku złamiesz wtedy obydwie nogi jak mój sąsiad, wtedy inaczej zaśpiewasz.
ZIZOU napisał: Ale miałem sytuację w której delikwent chciał sam zamontować lampę i podłączył fazę na obudowę i po włączeniu RCD zadziałało. Ale to są na szczęście skrajności.
Ja widziałem jak gość położył się na torach. Ale to wcale nie oznacza, że kolej należy zlikwidować.