logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Technics sl-pg3 nie czyta płyt - laser nie świeci, płyta drgnie i no disc

Guinness 21 Cze 2019 17:13 2181 19
REKLAMA
  • #1 18022788
    Guinness
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam wszystkich forumowiczów
    Problem polega na tym że cd nie widzi żadnej płyty cały czas świeci no disc , po rozebraniu i testach chyba nie działa laser , owszem soczewka robi ruch góra dół ale nie świeci laser . Sprzęt nie używany ze 4-5 lat , ale ostatnim razem działał , dzisiaj chciałem go uruchomić i lipa , czyżby padł laser ?
    dodam jeszcze że jak płyta jest w środku to dosłownie drgnie tak około 1 cm i wyskakuje napis no disc , z tego co pamiętam powinna normalnie się obracać chyba że się mylę ,Pozdrowionka .
  • REKLAMA
  • #2 18022835
    qwart
    Poziom 26  
    Ocena: 171
    Wyczyść soczewkę lasera np.Link.

Jeżeli nie będzie pozytywnego efektu to można przedmuchać delikatnie soczewkę sprężonym powietrzemLink
  • #3 18022845
    Guinness
    Poziom 11  
    Czyściłem , zero efektu , soczewka po prostu nie świeci , nie daje wiązki światła .Pamiętam w poprzednim cd jak czyściłem soczewkę to laser świecił a tu nic a nic
  • #4 18022852
    qwart
    Poziom 26  
    Sprawdź taśmę od lasera.
  • REKLAMA
  • #5 18022863
    Guinness
    Poziom 11  
    sprawdzałem taśmę od lasera i od płytki jest ok , może po prostu laser padł , te kilka lat temu jak dobrze pamiętam nie czytał wszystkich płyt i czasami przerywał , teraz nawet nie chce wczytać płyty .
  • #6 18022874
    qwart
    Poziom 26  
    To całkiem prawdopodobne,dziwne jest to że wcześniej działał,a po 4-5 latach nie używania nagle nie działa.
  • REKLAMA
  • #7 18022887
    Guinness
    Poziom 11  
    Czyli najlepszym rozwiązaniem jest wymienić głowicę ? czyściłem styki itd , i dalej zero efektu , jeszcze jutro raz popatrzę i jak to nie przyniesie efektu to chyba to będę zamawiał laser .
  • REKLAMA
  • #8 18022916
    qwart
    Poziom 26  
    Guinness napisał:
    Czyli najlepszym rozwiązaniem jest wymienić głowicę ?

Tak to będzie najlepsze rozwiązanie.Możesz jeszcze spróbować wyregulować laserLink,ale raczej na długo to nie pomoże.
  • #9 18023025
    Guinness
    Poziom 11  
    tak można by wyregulować laser jak by dawał jakieś oznaki życia - czyli świecił , a u mnie nic a nic tylko tak jak napisałem wcześniej że soczewka rusza się góra i dół i nic więcej , więc próbę regulacji zostawię w spokoju , jutro zamówię nową głowicę , a jak do mnie dotrze to na pewno opiszę co się dzieje dalej , dziękuję za pomoc ,Pozdrawiam .
  • #10 18023152
    Grzegorz740
    Poziom 37  
    Ocena: 552
    Przed wymianą lasera poczytaj sobie ten poradnik : https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1620437.html .

Jeśli chodzi o czyszczenia soczewki lasera to żadne wynalazki tylko patyczek do uszu i izopropanol.
  • #11 18023286
    Guinness
    Poziom 11  
    ale tak na logikę gdyby choć troszkę laser świecił to jest sens go czyszczenia czy też regulacji , ale jaki ma sens czyszczenie czy regulacja lasera który nie daje oznak życia ? czy nie mija się to z celem ?

Dodano po 11 [godziny] 45 [minuty]:

Laser zamówiony , jak do mnie dotrze i go zmienię to opiszę czy działa ,dziękuję za pomoc ,Pozdrawiam .
  • #13 18025640
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Ocena: 9346
    Na początek sprawdzilbym czy driver lasera i jego elementów pozycjonujących jest sprawny - czy dostaje impulsy z procesora i czy wysyła. Dobrze by było też sprawdzić kondensatory elektrolityczne w jego okolicy - szczególnie niewielkiej pojemności i na małe napięcia.
  • #14 18026262
    Grzegorz740
    Poziom 37  
    Ocena: 552
    398216 Usunięty napisał:
    Na początek sprawdzilbym czy driver lasera i jego elementów pozycjonujących jest sprawny - czy dostaje impulsy z procesora i czy wysyła. Dobrze by było też sprawdzić kondensatory elektrolityczne w jego okolicy - szczególnie niewielkiej pojemności i na małe napięcia.

Tylko bez oscyloskopu to będzie ciężko sprawdzić czy są jakiekolwiek impulsu.
    Nie wiemy jakim zapleczem pomiarowym dysponuje autor.

Co do tego to dobra myśl :) .
  • #15 18026380
    Guinness
    Poziom 11  
    niestety nie posiadam takiego sprzętu , ja się z edukacją elektroniczną zatrzymałem na wzmacniaczu lampowym Atom 5w którego skonstruowałem dawno temu hihihi , nie posiadam sprzętu typu oscyloskop .
  • #16 18026527
    Artur k.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1699
    Nie każdy laser świeci tak, że to widać! Są lasery których światło ledwie widać a i to pod konkretnym kątem. Takie lasery świecą w podczerwieni i do odczytu CD były dość często używane, efektem ubocznym jest światło czerwone i dlatego je słabo widać.
    Dopiero lasery przeznaczone do nagrywarek oraz DVD świecą wyraźnym światłem czerwonym. Ten odtwarzacz jednakże DVD nie odczytuje, nagrywarką też nie jest.
  • #17 18026730
    PZ IX
    Poziom 35  
    Ocena: 361
    Kiedyś też kombinowałem przy głowicy lasera, ale tam nie ma co za dużo grzebać i szybko zweryfikowałem swoje przekonania jak raz miałem niesprawnego Sony CDP-590 , miał problem z odczytem już od TOC płyty. Słynne "podkręcenie" lasera dało efekt na dość krótko. Jak problem zaczął wracać to PR mocy lasera wrócił na poprzednie położenie i po oznaczeniu potencjometrów pozycjonowania lasera na płycie głównej zacząłem eksperymenty i po delikatnej korekcie jednego PRka wszystko zagrało jak należy. Oczywiście - oscyloskop powinien być, lecz wtedy nic kompletnie nie miałem sensownego pod ręką.

Jak wspominałem, w zespole głowicy nie ma co tam za wiele do zrobienia. Owszem, naprawę kłopotów związanych z odczytem zaczyna się oczywiście od przedmuchania całego odtwarzacza, potem zdjęcia osłony wokół soczewki, wydmuchania i wyczyszczenia jej ile się da, ewentualne przesmarowanie prowadnic i zębatek karetki delikatnym dla plastików smarem, sprawdzenie wiązek i to wszystko. Nic nie rozkręcać, nie regulować przy nim. Jedynie jak spisujesz go definitywnie na straty to można się zagłębić w regulację mocy lasera, ale raczej to nie skutkuje długofalowym sukcesem. Jak czyszczenie nie daje oczekiwanego rezultatu to trzeba być pewnym poprawnego ustawienia elektroniki sterującej laserem oraz pracy pozostałej części mechanizmu (silnik, poduszki), by pójść w kierunku wymiany głowicy lasera.
  • #18 18027541
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Ocena: 9346
    Artur k. napisał:
    Nie każdy laser świeci tak, że to widać!
    Zdecydowana większość laserów z CD jakie miałem w rękach (a miałem sporo...) daje widoczne światło.
  • #19 18028303
    Artur k.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1699
    W praktyce każdy coś tam świeci, bo nawet laser IR daje trochę światła widzialnego (tak samo jak zwykłe diody), tyle że to światło może być (i często jest) słabo widoczne i jak się nie wie "jak patrzeć" to można stwierdzić że nie świeci.
  • #20 18046119
    Guinness
    Poziom 11  
    Witam szanowne grono ponownie , jestem po wymianie lasera - na nowy , i niestety dalej jest ten sam efekt , jak włożę płytkę to poruszy nią około 1 cm i wyskakuje no disc , laser pracuje góra dół i to wszystko .

Dodano po 14 [minuty]:

Technics sl-pg3 nie czyta płyt - laser nie świeci, płyta drgnie i no disc

Proszę jeszcze o podpowiedź czy zworkę pokazaną na zdjęciu mam ściągnąć - nowy laser , obok bez zworki - stary laser ?

Dodano po 27 [minuty]:

Dzięki za pomoc , po ściągnięciu zworki pięknie cd chodzi ,Pozdrowionka .

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z odtwarzaczem CD Technics SL-PG3, który nie odczytuje płyt, wyświetlając komunikat "no disc". Po rozebraniu urządzenia stwierdzono, że laser nie świeci, mimo że soczewka wykonuje ruchy. Użytkownik próbował czyścić soczewkę oraz sprawdzić taśmę, jednak bez efektu. Wskazano, że możliwą przyczyną jest uszkodzenie lasera, co potwierdziły kolejne odpowiedzi. Po wymianie lasera problem nadal występował, ale po usunięciu zworki z nowego lasera, odtwarzacz zaczął działać poprawnie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA