logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak włączyć awaryjne w MF 255? Wymiana włącznika nie pomogła

chojnacki987 22 Cze 2019 20:53 6885 3
REKLAMA
  • #1 18024637
    chojnacki987
    Poziom 6  
    Ocena: 2
    Witam.
    Mam stosunkowo dziwne pytanie. A mianowicie jak włączyć awaryjne w MF 255? Kupiłem nowy włącznik, ale gdy wyciągam ten jakby drążek żeby włączyć, to odcina się tylko prąd od przerywacza i przełącznika kierunkowskazów. Wydaje mi się, że wszystko jest dobrze podłączone a kierunkowskazy działają poprawnie. Dodam jeszcze, że kontrolki od kierunkowskazów też trochę świrują, najpierw mrugają wszystkie 3 na raz a potem tylko prawa, nawet przy włączonym lewym kierunkowskazie. Czy to wina przerywacza? Czy ja nie umiem włączyć tych awaryjnych? Czy też źle złożyłem włącznik, bo przyznam się że wyleciała mi sprężynka.
    Proszę o pomoc. Z góry dziękuję.
  • REKLAMA
  • #2 18024759
    BANANvanDYK
    Poziom 42  
    Ocena: 2541
    W wyłączniku świateł awaryjnych znajduje się przełącznik przełączający zasilanie do przerywacza kierunkowskazów z zacisku 15 (stacyjka) na zacisk 30 (akumulator). Sprawdź w pierwszej kolejności czy masz tam zasilanie ze stałego plusa - według schematu z bezpiecznika na reflektor roboczy i gniazdo lampy przenośnej.
    Z przerywacza kierunkowskazów są wyjścia na trzy kontrolki, kierunkowskazy ciągnika, kierunkowskazy I przyczepy, kierunkowskazy II przyczepy. Jeśli masz nowy przerywacz kierunkowskazów (chyba robiony w chinach) to w nich bywa, że przy pierwszym mignięciu zapalą się trzy kontrolki. Normalnie przy światłach awaryjnych powinna zapalać się kontrolka kierunkowskazów ciągnika i kierunkowskazów I przyczepy.
    Nie kojarzę jakieś sprężynki - bynajmniej w oryginalnym wyłączniku. Aby zamontować wyłącznik potrzeba wykręcić gałkę, w niej znajduje się także żarówka sygnalizacyjna włączenie kierunkowskazów.
  • REKLAMA
  • #3 18025148
    chojnacki987
    Poziom 6  
    Ocena: 2
    Zgadzam się że do włącznika prąd dochodzi z zacisku 15 czyli stacyjki. Natomiast z zacisku 30 wychodzi kabel zasilający reflektor roboczy oraz gniazdo lampy przenośnej, a bezpiecznik tych dwóch rzeczy jest w przewodzie. Więc zacisk 30 nie jest połączony z przerywaczem. Z tego co widzę na schemacie zacisk 49 jest bezpośrednio połączony z przerywaczem, więc może o niego chodzi?

Dodano po 1 [godziny] 10 [minuty]:

Przy włączonym guziku awaryjnych nie ma prądu na żadnym zacisku przerywacza a na lampie roboczej jest prąd niezależny od stacyjki z akumulatora
  • #4 18025514
    BANANvanDYK
    Poziom 42  
    Ocena: 2541
    Czytaj uważnie. przerywacz jest zasilany poprzez przełącznik 30/15 na zacisk 49. Gdy pociągniesz za gałkę to na zacisku 49 powinno być zasilanie przerywacza z akumulatora (z zacisku 30). Zobacz jak wygląda pinout od wyłącznika oryginalnego: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1173959.html , może masz coś źle podłączone. Jeśli nie - to pozostaje uszkodzony wyłącznik. Tak wygląda jego schemat wewnętrzny:
    Jak włączyć awaryjne w MF 255? Wymiana włącznika nie pomogła
REKLAMA