logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak stworzyć kalkulator odsetek za zwłokę w Excelu z menu rozwijalnym?

Lejbel 24 Cze 2019 12:04 4269 12
REKLAMA
  • #1 18027059
    Lejbel
    Poziom 6  
    Ocena: 4
    Hej, mam mały projekt do zrobienia i nie bardzo wiem jak się za niego zabrać.

Chcę, żeby kalkulator/formuła liczyła kwotę do zapłacenia.

Co na nią się zawiera:

Dodatkowy %naliczenia (0,02% / 365) = dodatkowy dzienny procent (% per day)

Całe równanie ma postać: % per day * podatek * ilość dni zwłoki

Dość proste, ale tutaj pytanie czy da się to zautomatyzować? Obrać to w ładnej postaci graficznej bo o ile % per day się nie zmienia tak podatek oraz ilość dni zwłoki są ruchome. Jakieś menu rozwijalne do dni? Nie wiem jak z podatkiem... Jest możliwe zrobienie czegoś takiego w Excelu? Poniżej przykład takiego kalkulatorka online. Tutaj te 2 daty są rozbite właśnie na termin płatności i date wpływu, czyli wylicza ilość dni zwłoki. Jak się do tego zabrać? Jestem dość zielony, o ile formułki nie sprawiają mi problemów tak wyższa znajomość już niestety :/

https://kalkulatory.gofin.pl/Kalkulator-odsetek-od-zaleglosci-podatkowych,12.html
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 18027112
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8187
    Witaj.
    Da się. Wrzuć arkusz, który sobie zrobiłeś (jeszcze bez obliczeń), to będzie można wtedy z obliczeniami ruszać. Na razie jeszcze nie ma gdzie tych obliczeń umieszczać.
  • REKLAMA
  • #3 18027233
    Lejbel
    Poziom 6  
    Tzn to ma być na zasadzie tego, co jest w linku. I to nie tak, że mam już gotowe kwoty do obliczenia tylko zrobić coś takiego, że dzisiaj z 5000 euro musze wyliczyć, a jutro z 1000 euro. Nie mam gotowego arkusza kwot do obliczenia tylko po prostu codziennie jakaś inna kwota będzie mi wpadała do wyliczenia
  • REKLAMA
  • #4 18027263
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ja to rozumiem, ale Kolega musi sobie przygotować jakiś arkusz, w którym będzie pole na wpisanie kwoty, wpisanie dat, wpisanie parametrów (na przykład wysokość odsetek ustawowych) oraz pole z wynikiem, a wtedy można do tych pół dopisywać jakieś formuły z obliczeniami.

Każdy projekt w Excelu, mały czy duży, rozpoczyna się od wyznaczenia i być może jakiegoś opisania komórek, na których się będzie pracować. Czyli warstwa wizualna arkusza.
  • #5 18027273
    Lejbel
    Poziom 6  
    Zrobiłem na szybko, coś takiego. Mam kilka do zrobienia jednak analogicznie porobie sobie resztę
    Załączniki:
    • Kalkulator Odsetek.xlsx (8.37 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #6 18027306
    dt1
    Admin grupy komputery
    Zamiast 0,02/365 lepiej wpisać =0,02/365 - wtedy Excel sobie przeliczy to na użyteczną w działaniach wartość.

Dalej już chyba pozostaje prosta formuła mnożenia: =A4*B4*C4 - mnożąca wszystko, jak chciałeś.

Możesz też wykorzystać Excela do liczenia różnicy dat, tak jak dopisałem na boku i wynik takiego działania podstawiać do obliczeń.
    Załączniki:
    • Kopia Xl0000001.xls (26.5 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 18027448
    Prot
    Poziom 38  
    Ocena: 297
    dt1 napisał:
    Zamiast 0,02/365 lepiej wpisać =0,02/365

A jeśli to dotyczy zaległości podatkowych w Niemczech to prawidłowy będzie raczej zapis =0,06/365 :!: :D
    Cytat:
    Zgodnie z orzeczeniem Bundesfinanzhof niemieckie Urzędy Skarbowe mogą naliczać podatnikom odsetki w wysokości 6% w skali roku
  • #8 18034075
    Lejbel
    Poziom 6  
    Jeszcze pytanko. Przy zapisywaniu dziwny błąd wyskakuje bo dodałem jeszcze kalendarz tu gdzie trzeba wklepać daty. Makra usunięte, o co może chodzić?
    Załączniki:
    • Kalkulator.xls (326 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #9 18034145
    dt1
    Admin grupy komputery
    U mnie nie wyskakuje żaden błąd. Wyskakuje prawidłowy wynik mnożenia zero - w B4 i E4 nie ma podanych żadnych wartości. Jak wpisuję wartości w te pola to liczy. Również w E3 możesz mieć wpisaną złą wartość (0,5%/365).
  • #10 18034153
    Lejbel
    Poziom 6  
    Za każdym razem jak klikam zapisz jest coś takiego. Biore anuluj i normalnie się zapisuje :/

"Ostrożnie! Części dokumentu mogą zawierać informacje osobiste, których nie można usunąć za pomocą Inspektora dokumentów"

Gdy w niego wchodzę wyskakuje że makro założone, usunąłem je, kalendarz działa a ten błąd nadal wisi

Niby mi to nie przeszkadza bo plik spełnia swoją rolę, ale drażniące to jest :P
  • Pomocny post
    #11 18034154
    dt1
    Admin grupy komputery
    To są trzy arkusze - skopiuje je po kolei, otwórz nowy dokument, wklej do nowego dokumentu i zapisz. Powinien być wtedy czysty.
  • #12 18034163
    Lejbel
    Poziom 6  
    Zapisałem w formacie do obsługi makr i problem znikł. Dziękuję serdecznie za pomoc. Udanego weekendu :)
  • #13 18034168
    Lejbel
    Poziom 6  
    Zapisałem w formacie do obsługi makr i problem znikł. Dziękuję serdecznie za pomoc. Udanego weekendu :)

Dodano po 34 [sekundy]:

Poprzez pomoc użytkownika

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje sposobu na stworzenie kalkulatora odsetek za zwłokę w Excelu, który automatycznie oblicza kwotę do zapłacenia na podstawie zmiennych danych, takich jak podatek i liczba dni zwłoki. W odpowiedziach zasugerowano, aby użytkownik stworzył arkusz z odpowiednimi polami do wprowadzania danych oraz formułami obliczeniowymi. Wskazano również na możliwość użycia formuły do obliczania różnicy dat oraz na konieczność zapisania pliku w odpowiednim formacie, aby uniknąć błędów związanych z makrami. Użytkownik ostatecznie rozwiązał problem z zapisywaniem pliku, zapisując go w formacie obsługującym makra.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA