logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak prawidłowo uziemić pompkę akwarystyczną 100V z przetwornicą 2-wtykową?

xyxtof 26 Cze 2019 10:12 786 7
REKLAMA
  • #1 18030376
    xyxtof
    Poziom 2  
    Ocena: 3
    Dzień dobry wszystkim bo jestem tu nowy:)

Zakupiłem ostatnio sprzęt pod napięcie 100V (pompka akwarystyczna), w zestawie koleś dorzucił przetwornice jakiej używał do tego ale połączenie elektryczne strasznie pomiśkowane jak na moje odczucie.

Chciał bym to po bożemu połączyć i obudować tylko pojawia się pytanie:

Z pompki wychodzą 3 przewody faza,neutral i uziemienie.

Przetwornica ma tylko 2 wtyki bez uziemienia (faza i neutral). Czy jeśli na bezczela zmostkuję zero z polskiej sieci 230V bezpośrednio do pompki i pominę przetwornicę to będzie to poprawne rozwiązanie?

Widziałem na allegro też przetwornice z 3 wtykami więc zacząłem się zastanawiać czy ten pomysł ma sens...
    Załączniki:
    • Jak prawidłowo uziemić pompkę akwarystyczną 100V z przetwornicą 2-wtykową? 64282054_457267214841150_6195624563682836480_n.jpg (111.35 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak prawidłowo uziemić pompkę akwarystyczną 100V z przetwornicą 2-wtykową? 63700540_2116139992017260_7344126181869879296_n.jpg (259.97 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 18030417
    jozgo
    Poziom 42  
    Ocena: 1323
    xyxtof napisał:
    zmostkuję zero z polskiej sieci 230V bezpośrednio do pompki i

OK. Ale nie "zero" ale PE lub PEN.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 18030440
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Ocena: 3511
    jozgo napisał:
    xyxtof napisał:
    zmostkuję zero z polskiej sieci 230V bezpośrednio do pompki i

OK. Ale nie "zero" ale PE lub PEN.
    Dlaczego nie "zero", skoro może mieć starą instalację, nie modernizowaną, działającą w układzie zasilania TN?
  • REKLAMA
  • #4 18030651
    xyxtof
    Poziom 2  
    Wybaczcie ale nie używam fachowej terminologii lecz potoczną - przez "zero" miałem na myśli przewód uziemiający (żółto zielony) lub tzw. bolec we wtyczce kabla trzyżyłowego.

W pompce jest kablem niebieski, brązowy i własnie też żółto zielony: uziemienie=PE=PEN?
  • #5 18030655
    jozgo
    Poziom 42  
    Ocena: 1323
    elpapiotr napisał:
    Dlaczego nie "zero", skoro może mieć starą instalację, nie modernizowaną, działającą w układzie zasilania TN?

To jest chyba PEN?

Dodano po 44 [sekundy]:

"Zero" to było to za Gierka.
  • REKLAMA
  • #6 18030826
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Ocena: 3511
    jozgo napisał:
    "Zero" to było to za Gierka.

Do tej pory te przewody istnieją w starych instalacjach, i to nawet przed Gierkiem I na pewno nie przekwalifikowały się na PEN, choćby z tego względu, że nie spełniają kryteriów.
  • Pomocny post
    #7 18032557
    Prof. SpecMiernik
    Poziom 27  
    Ocena: 185
    xyxtof napisał:
    Przetwornica ma tylko 2 wtyki bez uziemienia (faza i neutral).

Ta "przetwornica" to zwyczajny transformator obniżający napięcie.
    xyxtof napisał:
    Czy jeśli na bezczela zmostkuję zero z polskiej sieci 230V bezpośrednio do pompki i pominę przetwornicę to będzie to poprawne rozwiązanie?

Wszystko zależy jak wygląda instalacja j gdzie bolec jest podłączony.
    Jak masz układ TN to "zero" może być dla Ciebie przewodem ochronno-neutralnym i żółto-zielony z pompy możesz z nim zmostkować. Jak masz układ TT to "zero" z sieci jest tylko przewodem neutralnym bo o ochronny musisz zadbać sam.
    Generalnie bez podłączenia żółto-zielonego pompa będzie działać ale nie masz ochrony w razie przebicia.
    A tak na marginesie: masa ludzi podłącza przewód z wtyczką z 3 bolcami a nawet nie wie, że bolec w gniazdku "wisi w powietrzu". Płacz jest jak się wydarzy tragedia.
  • #8 18049988
    xyxtof
    Poziom 2  
    Prof. SpecMiernik napisał:

Jak masz układ TN to "zero" może być dla Ciebie przewodem ochronno-neutralnym i żółto-zielony z pompy możesz z nim zmostkować. Jak masz układ TT to "zero" z sieci jest tylko przewodem neutralnym bo o ochronny musisz zadbać sam.
    Generalnie bez podłączenia żółto-zielonego pompa będzie działać ale nie masz ochrony w razie przebicia.

O tym, że pompka działa tylko na 2 przewodach się już przekonałem, ale ponieważ urządzenie użytkowane jest w pomieszczeniu "mokrym" wolał bym mieć uziemienie sprawne ...

Niestety za mało się znam na elektryce by stwierdzić jaką instalację mam w budynku - wiem tylko tyle, że bolce w gniazdkach "nie wiszą" lecz są podłączone do żółto-zielonego przewodu.

Dziękuję za uwagi!

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zadał pytanie dotyczące prawidłowego uziemienia pompki akwarystycznej 100V, która jest podłączona do przetwornicy 2-wtykowej. W dyskusji poruszono kwestie związane z przewodami: fazą, neutralnym i uziemiającym. Uczestnicy wskazali, że przewód uziemiający (żółto-zielony) powinien być podłączony do odpowiedniego przewodu ochronno-neutralnego (PE/PEN) w instalacji TN. Zwrócono uwagę na różnice w instalacjach elektrycznych (TN vs TT) oraz na konieczność zapewnienia ochrony w pomieszczeniach mokrych. Użytkownik potwierdził, że pompa działa na dwóch przewodach, ale preferuje mieć sprawne uziemienie dla bezpieczeństwa.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA