logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zewnętrzny WD Elements 1TB "Krzaki" zamiast nazw folderów/plików

kubass 04 Lip 2019 14:04 1128 18
REKLAMA
  • #1 18043983
    kubass
    Poziom 11  
    Ocena: 29
    Witam. Kilka dni temu podłączyłem swój dysk przenośny. Okazuję się, że na dysku mam same foldery i pliki w formie dziwnych znaków. Nie da się wejść w żaden z folderów. Próbowałem odzyskać dane, niby wykrywa to co powinno tam być ale nie mogę tego przywrócić. Co mogło się stać z tym dyskiem? Jak to naprawić, by nie utracić danych. Zależy mi na strukturze katalogów bo miałem wszystko posegregowane i poopisywane. Znacie jakiś program który mi pomoże?
  • REKLAMA
  • #2 18043989
    bestboy21
    Poziom 40  
    Ocena: 781
    Czemu zabierasz się od dupy strony?
    Najpierw chociaż wstępna diagnoza, CrystalDiskInfo (S.M.A.R.T).
    Nie wiadomo co się stało, może być wina dysku ale w identyczny sposób zachowują się wirusy albo rozsypana tablica plików *bo ktoś wyłączył dysk nie w ten moment co potrzeba.
  • #3 18044000
    kubass
    Poziom 11  
    bestboy21 napisał:
    Czemu zabierasz się od dupy strony?
    Najpierw chociaż wstępna diagnoza, CrystalDiskInfo (S.M.A.R.T).
    Nie wiadomo co się stało, może być wina dysku ale w identyczny sposób zachowują się wirusy albo rozsypana tablica plików *bo ktoś wyłączył dysk nie w ten moment co potrzeba.

Własnie nie wiem, jak się do tego zabrać. Pierwsze o czym pomyślałem, to o odzyskaniu danych, bo są one dla mnie bardzo ważne.

Podpowiedz proszę od czego w takim razie zacząć.
  • REKLAMA
  • #4 18044072
    bestboy21
    Poziom 40  
    No to już napisałem, sprawdź stan dysku programem Crystal Disk Info, program jest tak debilny że sobie poradzisz.
    Po prostu go odpalasz, z górnej belki wybierasz feralny dysk (litera).
    Robisz screena z wyników i wklejasz na forum.
  • #5 18044127
    kubass
    Poziom 11  
    bestboy21 napisał:
    No to już napisałem, sprawdź stan dysku programem Crystal Disk Info, program jest tak debilny że sobie poradzisz.
    Po prostu go odpalasz, z górnej belki wybierasz feralny dysk (litera).
    Robisz screena z wyników i wklejasz na forum.

Poniżej screeny. Wygląda na dobry.
    Załączniki:
    • Zewnętrzny WD Elements 1TB element1.jpg (158.19 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Zewnętrzny WD Elements 1TB element 2.jpg (157 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 18044162
    bestboy21
    Poziom 40  
    Tak więc nie jest źle.
    Dysk w teorii jest fizycznie sprawny.
    Proponuję zacząć od tego poradnika.
    https://hdtvpolska.com/forum/topic/24625-victoria-43-kr%C3%B3tki-poradnik/
    Opisany jest jak jak dla Janka Nowaka więc do zabawy.
    Danych nie uszkodzisz, jeśli o to chodzi.

Moderowany przez dt1:

Porada szkodliwa. Najpierw należy zabezpieczyć dane, a nie męczyć dysk z niewiadomego powodu skanowaniem Victorią.

• REKLAMA
  • #7 18044311
    kubass
    Poziom 11  
    bestboy21 napisał:
    Tak więc nie jest źle.
    Dysk w teorii jest fizycznie sprawny.
    Proponuję zacząć od tego poradnika.
    https://hdtvpolska.com/forum/topic/24625-victoria-43-kr%C3%B3tki-poradnik/
    Opisany jest jak jak dla Janka Nowaka więc do zabawy.
    Danych nie uszkodzisz, jeśli o to chodzi.

Ok test Victoria leci. Powiedz mi tylko, co po tym skanowaniu mam robić dalej? Czuje że to tylko skan, i ze on nie przywróci moich danych. Mam rację ?
  • #8 18044348
    Łukasz_W

Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 650
    Skanowanie dysku w celu odzyskania danych? Ciekawe. Zamieszczony link opisuje metodę naprawy dysku PO ZABEZPIECZENIU DANYCH.
    Po pierwsze powinieneś zabezpieczyć aktualny dysk poprzez wykonanie jego kopii na wypadek gdyby podczas prac poszło coś nie tak.
    Po drugie zamieść screen z DMDE jak wygląda struktura danych.
    Podejrzewam zadziałanie CHKDSK.
    Konto firmowe:
    HEX SERWIS
    Smołdzinska 2B/16, Kobysewo, 83-304 | Tel.: 530XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://hex-serwis.pl
  • #9 18044815
    kubass
    Poziom 11  
    Łukasz_W napisał:
    Skanowanie dysku w celu odzyskania danych? Ciekawe. Zamieszczony link opisuje metodę naprawy dysku PO ZABEZPIECZENIU DANYCH.
    Po pierwsze powinieneś zabezpieczyć aktualny dysk poprzez wykonanie jego kopii na wypadek gdyby podczas prac poszło coś nie tak.
    Po drugie zamieść screen z DMDE jak wygląda struktura danych.
    Podejrzewam zadziałanie CHKDSK.

Niestety nie doczytałem Twojej wypowiedzi. Dokończyłem skanowanie programem Victoria. Załączam LOG.

Włączyłem program DMDE i nie wiem jak się w nim poruszać żeby czegoś nie usunąć, ale widzę wszystkie swoje pliki, razem ze struktura katalogów. Co mnie zainteresowało, to fakt iż dysk ma partycje FAT 32 a chyba powinna być NTFS. Załączam screeny . Powiedz proszę, jak mam wrzucić screeny ze struktura danych ?
    Załączniki:
    • Zewnętrzny WD Elements 1TB dmde1.jpg (265.17 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Elements 1tb.txt (11.68 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #10 18044950
    Łukasz_W

Odzyskaj jakieś pliki z partycji NTFS w DMDE na próbę w celu weryfikacji czy działają poprawnie.
    Jeżeli wszystko będzie w porządku usuń partycję FAT i wstaw NTFS za pomocą DMDE.
    Zapisz na wszelki wypadek plik wycofania zmian, zapisz nowe ustawienia i zrestartuj napęd.
    Instrukcje jak to zrobić są średnio w co czwartym temacie w tym dziale.
    Konto firmowe:
    HEX SERWIS
    Smołdzinska 2B/16, Kobysewo, 83-304 | Tel.: 530XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://hex-serwis.pl
  • REKLAMA
  • #11 18045584
    kubass
    Poziom 11  
    Łukasz_W napisał:
    Odzyskaj jakieś pliki z partycji NTFS w DMDE na próbę w celu weryfikacji czy działają poprawnie.
    Jeżeli wszystko będzie w porządku usuń partycję FAT i wstaw NTFS za pomocą DMDE.
    Zapisz na wszelki wypadek plik wycofania zmian, zapisz nowe ustawienia i zrestartuj napęd.
    Instrukcje jak to zrobić są średnio w co czwartym temacie w tym dziale.

Mógłbyś mnie poprowadzić przez ten proces? Boje się o utratę danych w przypadku popełnienia błędu.
  • Pomocny post
    #12 18046394
    mati211p
    Ocena: 1132
    W DMDE klikasz na partycję FAT i wybierasz usuń, potem klikasz na Elements i wybierasz Wstaw. Z okna jakie pojawi się po wybraniu wstaw wybierasz partycja podstawowa (MBR), ok. Następnie Zastosuj, zapisz plik do wycofywania zmian i odłączenie dysku przez bezpieczne usuwanie po zamknięciu DMDE, a nastepnie jego ponowne podłączenie.
  • Pomocny post
    #13 18046554
    Łukasz_W

Ogarnięte zdalnie.
    Ja notabene używam opcji offline/online w zarządzaniu dyskami do ponownej inicjalizacji tablicy.
    Konto firmowe:
    HEX SERWIS
  • #14 18046889
    kubass
    Poziom 11  
    Potwierdzam. Kolega Łukasz_W załatwił sprawę zdalnie. Bardzo dziękuje wszystkim za pomoc.
  • #15 19793270
    kubass
    Poziom 11  
    Łukasz_W napisał:
    Ogarnięte zdalnie.
    Ja notabene używam opcji offline/online w zarządzaniu dyskami do ponownej inicjalizacji tablicy.

Temat powrócił. Czy jest szansa byś wytłumaczył mi jeszcze raz jak to naprawić?
    Załączniki:
    • Zewnętrzny WD Elements 1TB problem.jpg (259.27 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #16 19793677
    kaleron

Ocena: 2335
    Sam powrócił? Przypomnij sobie, gdzie ten dysk ostatnio podpinałeś, bo to może mieć związek z jakimś urządzeniem/oprogramowaniem.

Daj "otwórz wolumin" celem zweryfikowania poprawności zawartości i, jeśli wszystko jest ok, wstaw uważnie czytając komunikaty - będziesz musiał zezwolić na zapis, a także wysoce wskazane zapisanie danych wycofywania.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
    Hirszfelda 4/18, Jelcz-Laskowice, 55-231 | Tel.: 713XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kaleron.pl
  • #17 19793680
    mati211p
    Ocena: 1132
    I do tego znów jakaś nadzwyczajna sytuacja. Otóż kopie boot sektorów obu partycji są poprawne i są w tym samym sektorze wg DMDE. Trzeba zweryfikować. Może była tu jakaś próba utworzenia partycji FAT32.
  • #18 19793688
    kaleron

Ocena: 2335
    3.8, to nie jest najszczęśliwsza wersja.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
    Hirszfelda 4/18, Jelcz-Laskowice, 55-231 | Tel.: 713XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kaleron.pl
  • #19 19794595
    kubass
    Poziom 11  
    kaleron napisał:
    Sam powrócił? Przypomnij sobie, gdzie ten dysk ostatnio podpinałeś, bo to może mieć związek z jakimś urządzeniem/oprogramowaniem.

Daj "otwórz wolumin" celem zweryfikowania poprawności zawartości i, jeśli wszystko jest ok, wstaw uważnie czytając komunikaty - będziesz musiał zezwolić na zapis, a także wysoce wskazane zapisanie danych wycofywania.

Sytuacja miała miejsce podczas przenoszenia danych z jednego komputera na drugi. Wydaje mi się ze odpiąłem dysk w trakcie gdy on jeszcze zapisywał. Nic nie grzebałem przy partycjach.

Ok . Myślę ze problem rozwiązany.
    Wybrałem partycję "Element" kliknąłem przycisk "wstaw" i wybrałem pierwszą opcję - Patrycja podstawowa MBR . Pozwoliłem na zapis i zakończyłem prace. Po całej operacji należało odpiąć dysk i podłączyć go ponownie. Dane na dysku są a dysk otwiera się normalnie.

Dziękuję za zainteresowanie się tematem . Pozdrawiam serdecznie.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z zewnętrznym dyskiem WD Elements 1TB, na którym foldery i pliki wyświetlają się jako dziwne znaki, co uniemożliwia dostęp do danych. Po wstępnej diagnozie przy użyciu programu CrystalDiskInfo, który wykazał, że dysk jest fizycznie sprawny, użytkownik został skierowany do użycia programu Victoria do skanowania dysku oraz DMDE do odzyskiwania danych. Użytkownik z powodzeniem przywrócił strukturę katalogów i dane, zmieniając partycję z FAT32 na NTFS. W trakcie dyskusji podano również zalecenia dotyczące zabezpieczenia danych przed dalszymi operacjami oraz wskazówki dotyczące obsługi programów do odzyskiwania danych.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA