logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dysk zewnętrzny WD Elements My Book - niestabilne sektory według CrystalDiskInfo

mario86s 14 Gru 2020 23:20 1107 32
Najlepsze odpowiedzi

Co oznaczają niestabilne sektory w SMART mojego dysku WD i czy po zerowaniu nadal mogę go używać?

Niestabilne sektory oznaczają, że dysk miał problemy z powierzchnią, a samo formatowanie lub zerowanie nie musi usunąć tych wpisów z SMART. Po zerowaniu i skanie z remap powierzchnia może wyglądać dobrze, ale CrystalDiskInfo nadal pokaże historyczne zaszłości; żeby to wyczyścić, trzeba by jeszcze usuwać wpisy relo w strefie serwisowej, co nie jest proste [#19118869] Zalecenie było takie, by nie ufać mu w 100%, zrobić jeszcze skan kontrolny i potem regularnie obserwować, czy parametry nie rosną [#19117770][#19118815] Jeśli pojawiają się błędy zapisu, to jest to zły znak, ale komunikat ABRT może też oznaczać odmowę dostępu/wykonania polecenia, niekoniecznie uszkodzenie powierzchni [#19115592][#19116720]
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA
  • #1 19114922
    mario86s
    Poziom 6  
    Ocena: 2
    Cześć!
    Posiadam od ładnych paru lat dysk zewnętrzny WD Elements My Book, który cały czas mi służy. Przy robieniu porządków na na dyskach i przenoszeniu danych odpaliłem sobie CrystalDiskInfo i tam wyskoczyła mi informacja o problemie i niestabilnych sektorach w moim WD. Dysk cały czas pracuje bez zarzutu. Sformatowałem go za pomocą HDD Low Level Format Tool, co trwało parę godzin, ale informacja o błędach nie znika. Co to oznacza i czy mam się tym przejmować? Dysk zewnętrzny WD Elements My Book - niestabilne sektory według CrystalDiskInfo Wrzucam zrzut z programu.
  • REKLAMA
  • #2 19114929
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15505
    Zamieść cały SMART a nie tylko kawałek okna.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 19114939
    mario86s
    Poziom 6  
    Dysk zewnętrzny WD Elements My Book - niestabilne sektory według CrystalDiskInfo
  • #5 19115179
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #6 19115278
    mario86s
    Poziom 6  
    mjd2018 napisał:
    Użyj Victoria i zrób skan powierzchni z remap

Dzięki, już działam.
  • #7 19115375
    kaleron

Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 2335
    krzychupar napisał:
    wykonać remap i zerowanie dysku
    - najpierw zerowanie, a później remap, bo jeśli zremapujesz niestabilnie namagnesowane sektory, które mogłyby być naprawione przez ich nadpisanie, to zerowanie reszty ma bardzo umiarkowany sens.

I tak - Wiktorią zrobisz to bez problemu.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
    Hirszfelda 4/18, Jelcz-Laskowice, 55-231 | Tel.: 713XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kaleron.pl
  • REKLAMA
  • #8 19115451
    mario86s
    Poziom 6  
    kaleron napisał:
    krzychupar napisał:
    wykonać remap i zerowanie dysku
    - najpierw zerowanie, a później remap, bo jeśli zremapujesz niestabilnie namagnesowane sektory, które mogłyby być naprawione przez ich nadpisanie, to zerowanie reszty ma bardzo umiarkowany sens.

I tak - Wiktorią zrobisz to bez problemu.

Leci już skan z remap od 2 godzin (15%)... Czyli co teraz?
  • #9 19115453
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #10 19115460
    kaleron

mario86s napisał:
    Leci już skan z remap od 2 godzin (15%)... Czyli co teraz?
    - już sam czas wykonywania operacji nienajlepiej świadczy o dysku. Moesz przerwać, wykonać zerowanie i wrócić z remapem.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
    Hirszfelda 4/18, Jelcz-Laskowice, 55-231 | Tel.: 713XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kaleron.pl
  • #11 19115492
    mario86s
    Poziom 6  
    mjd2018 napisał:
    Daj screen z programu.

Dysk zewnętrzny WD Elements My Book - niestabilne sektory według CrystalDiskInfo Dysk zewnętrzny WD Elements My Book - niestabilne sektory według CrystalDiskInfo
  • #12 19115502
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #13 19115527
    mario86s
    Poziom 6  
    mjd2018 napisał:
    Jeśli nie masz na nim danych to zrób od razu zerowanie.

Może głupie pytanie ale chodzi o Scan z zaznaczoną opcją "Erase" zamiast "Remap"?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #14 19115538
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #15 19115558
    mario86s
    Poziom 6  
    OK. Dane zgrałem na inne dyski więc nie ma problemu.
    Tylko, że... rozpocząłem zerowanie i dzieje się to co na screenie, czyli odmowa dostępu...

• #16 19115560
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #18 19115592
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #19 19115756
    mario86s
    Poziom 6  
    mjd2018 napisał:
    Masz błędy zapisu. Nie wróży to dobrze. Spróbuj zrobić zerowanie w DMDE. Instrukcję także znajdziesz w internecie.

Leci :) Nie wiem czy to istotne ale musiałem zaznaczyć w interfejsie zgodę na nadpis, bo inaczej nie mogłem rozpocząć. Dam znać za parę godzin ;)
  • #20 19116720
    kaleron

mario86s napisał:
    musiałem zaznaczyć w interfejsie zgodę na nadpis, bo inaczej nie mogłem rozpocząć
    - dlatego miałeś błędy ABRT. Oznaczają one odmowę dostępu/wykonania polecenia, a niekoniecznie błąd na powierzchni nośnika.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
  • #21 19117759
    mario86s
    Poziom 6  
    Zerowanie zakończone i od rana scan z remap.
    Info jakie leci cały czas to:

"Block start at ................ auto reassign... OK"

jak na screenie.

• #22 19117770
    kaleron

Potem jeszcze skan kontrolny, by zdecydować, czy rezultat jest satysfakcjonujący, bo wcale nie musi. Ale z tego, co widzę na załączonym obrazku, powinno być ok.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
  • REKLAMA
  • #23 19118801
    mario86s
    Poziom 6  
    Hmmmm... Scan z remap zrobiony ale niestabilne sektory dalej są. Podrzucam SMART.
    Dysk zewnętrzny WD Elements My Book - niestabilne sektory według CrystalDiskInfo Dysk zewnętrzny WD Elements My Book - niestabilne sektory według CrystalDiskInfo
  • #24 19118815
    kaleron

Nie patrz na SMART, bo on będzie też Ci zaciągał zaszłości hostoryczne. Skan wygląda w porządku. Kontroluj stan dysku co parę tygodni.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
  • #25 19118847
    mario86s
    Poziom 6  
    kaleron napisał:
    Nie patrz na SMART, bo on będzie też Ci zaciągał zaszłości hostoryczne

CrystalDiskInfo też krzyczy o błedach:

• Pomocny post
    #26 19118869
    kaleron

To niech sobie krzyczy. Masz zarejestrowane niestabilne sektory, musiałbyś wyczyścić jeszcze relo, ale grzebanie w strefie serwisowej nie jest takie proste. Masz dysk we wmiarę przyzwoitym stanie, a i SMART ma zajęcie. Po prostu kontroluj, czy nic złego nie dzieje się na powierzchni i czy parametry Ci nie rosną.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
  • #27 19118899
    mario86s
    Poziom 6  
    kaleron napisał:
    To niech sobie krzyczy. Masz zarejestrowane niestabilne sektory, musiałbyś wyczyścić jeszcze relo, ale grzebanie w strefie serwisowej nie jest takie proste. Masz dysk we wmiarę przyzwoitym stanie, a i SMART ma zajęcie. Po prostu kontroluj, czy nic złego nie dzieje się na powierzchni i czy parametry Ci nie rosną.

OK. Zgrywam w takim razie na niego przeniesione dane. Dzięki za pomoc.
  • #28 19118935
    kaleron

Ale tak na 100 % to mu nie ufaj. To dysk po przejściach, więc kontroluj go bardziej, niż jakby był nowy. Bo nowe też trzeba od czasu do czasu kontrolować.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
  • #29 19118973
    mario86s
    Poziom 6  
    kaleron napisał:
    Ale tak na 100 % to mu nie ufaj. To dysk po przejściach, więc kontroluj go bardziej, niż jakby był nowy. Bo nowe też trzeba od czasu do czasu kontrolować.

Będzie mi służył głównie jako miejsce na kopie zdjęć czy ważniejszych plików. Ale kopie :) Parę gier też chyba będę mógł na niego wrzucić żeby SSD nie zaśmiecać.
  • #30 19119016
    janek_wro
    Poziom 29  
    Ocena: 291
    kaleron napisał:
    Nie patrz na SMART, bo on będzie też Ci zaciągał zaszłości hostoryczne.

Powinien pokazywać obecne. Zwłaszcza dla parametrów 'counts'.
    Mi zwykle po takich operacjach zerował się licznik 'pending sectors', a ta cyfra zwiększała parametr 'reallocated sectors'.
    Może zapuścić dyskowi SMART test 'offline extended'? i odczekać stosowną ilość czasu...

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z dyskiem zewnętrznym WD Elements My Book, który wykazuje niestabilne sektory według CrystalDiskInfo. Po sformatowaniu dysku za pomocą HDD Low Level Format Tool, błędy nie zniknęły. Uczestnicy dyskusji zalecili przeniesienie ważnych danych na inny dysk oraz użycie programów MHDD i Victoria do remapowania i zerowania dysku. W trakcie operacji użytkownik napotkał problemy z odmową dostępu oraz błędami zapisu, co sugeruje uszkodzenie fizyczne. Po zakończeniu zerowania i skanowania z remapem, niestabilne sektory nadal były obecne, co skłoniło do dalszego monitorowania stanu dysku. Uczestnicy podkreślili, że mimo poprawy, dysk wymaga regularnej kontroli.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA