logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dysk zewnętrzny WD Elements 2TB - brak dostępu do danych w Win10. Pomocy!

raptor3m 15 Lut 2022 15:50 2847 102
Najlepsze odpowiedzi

Jak odzyskać dostęp do danych z dysku WD Elements 2TB, który w Windows 10 jest widoczny jako online, ale nieprzydzielony?

Dostęp do danych odzyskasz przez naprawę struktury partycji na kopii posektorowej: w DMDE trzeba albo odbudować GPT z ostatnich 34 sektorów dysku, albo prościej wyłączyć GPT (`GPT Off`) i wstawić znalezioną partycję jako podstawową MBR, a potem zapisać zmiany i uruchomić `chkdsk /f` [#19890367][#19896192][#19901269] Pracuj na kopii, nie na oryginalnym nośniku, bo każda operacja zapisu na źródle zwiększa ryzyko utraty danych [#19889571][#19889610][#19896192] SMART wyglądał dobrze, więc problem był głównie logiczny, nie typowo sprzętowy [#19888896] W toku analizy wyszło jednak, że pierwsze ok. 35 MB partycji są wyzerowane, przez co uszkodzone są m.in. `$MFT`, `$UpCase` i część katalogów, więc niektóre pliki mogą być nie do odzyskania [#19895966][#19902107][#19907125] Po naprawie warto sprawdzić w DMDE, które pliki nadal są czytelne, bo `chkdsk` naprawił część błędów systemu plików, ale nie przywróci danych, które leżą w wyzerowanym obszarze [#19901269][#19907125]
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA
  • #1 19885851
    raptor3m
    Poziom 6  
    Ocena: 2
    Witam..

Problem wygląda następująco, otóż posiadam dysk 3.5" WD Elements o pojemności 2TB z ważnymi danymi, których nie mogę stracić.

Po podłączeniu go do laptopa, jest powiadomienie o podłączeniu sprzętu, dysk pracuje normalnie, kręci się, nie wydaje niepokojących dźwięków, natomiast nie jest widoczny w oknie "Mój komputer", za to w "Zarządzanie dyskami" widnieje, jako "on-line i nieprzydzielony".

Kupiłem drugi dysk WD 2.5" 2TB i zrobiłem na nim kopię posektorową w DMDE (35h 🙄), z której nic złego nie wynikło, żadnych błędów itp. itd..

Z lektury w sieci podejrzewam uszkodzenie MBR, ale jestem zielony w tych tematach, więc tak naprawdę poruszam się po omacku i nie wiem, jak się za to zabrać. 😔

Będę wdzięczny za jakąkolwiek pomoc w rozwiązaniu powyższego problemu. 🤗

Pozdrawiam
    raptor3m
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 19885867
    Dra98
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 1073
    raptor3m napisał:
    Kupiłem drugi dysk WD 2.5" 2TB i zrobiłem na nim kopię posektorową w DMDE (35h 🙄)

Patrząc na czas to źle rokuje.
    Proszę zamieścić screen ze S.M.A.R.T. może być z CrystalDiskInfo lub podobnego programu.
  • #3 19885900
    raptor3m
    Poziom 6  
    Dra98 napisał:
    Proszę zamieścić screen ze S.M.A.R.T. może być z CrystalDiskInfo lub podobnego programu.

Mam laptopa sprzed 14 lat, więc pewnie stąd ten długi czas?! :) Proszę uprzejmie zrzut z CrystalDiskInfo.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 19885915
    Dra98
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 1073
    Wydaje się O.K.
    raptor3m napisał:
    Mam laptopa sprzed 14 lat, więc pewnie stąd ten długi czas

Te inne zaznaczone na żółto mogą generować problemy i spowalniać pracę.
    Poproszę jeszcze o screen z używanego powyżej DMDE okno partycje, aktualne partycjonowanie dla tego WD 2TB.
  • #5 19888824
    raptor3m
    Poziom 6  
    @Dra98 Proszę bardzo.
  • Pomocny post
    #6 19888890
    safbot1st
    Poziom 43  
    Ocena: 1583
    Odłącz całkiem te dyski z partycjami d i e.
    Nie powinieneś pracować z podłączonymi uszkodzonymi dyskami. Wystarczy, że system będzie chciał dostęp do nich i może to powodować zacięcia i spowolnienia.
    Lub napraw je po prostu (po zabezpieczniu danych).

A smart dajesz z dysku źródłowego, czy tego z kopią?
    Odzysk oczywiście z kopii.
  • #7 19888894
    raptor3m
    Poziom 6  
    @safbot1st Na razie nie mogę ich odłączyć, bo są mi potrzebne i nie sprawiają problemów, ale wiem, że już kończą żywot i kwalifikują się do wymiany - dzięki. ;)

SMART oczywiście z dysku źródłowego.

Pytanie, co dalej, bo nie mam pojęcia, jak z tym teraz ruszyć?! :(
  • Pomocny post
    #8 19888896
    safbot1st
    Poziom 43  
    Ocena: 1583
    Na szczęście dysk jest sprawny według smart. Monitoruj C7 jedynie.
    Zaczekaj na specjalistów od dmde.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #9 19889079
    kaleron

Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 2335
    raptor3m napisał:
    zrobiłem na nim kopię posektorową w DMDE (35h 🙄),
    - to długo.
    raptor3m napisał:
    Mam laptopa sprzed 14 lat, więc pewnie stąd ten długi czas?
    - na pewno nie.
    Wybierz partycję NTFS i daj "otwórz wolumin" - masz uszkodzony boot-sektor tej partycji. Jeśli struktura logiczna będzie bez zarzutu, możesz spróbować zastąpić go kopią (jest na końcu partycji). Zrzuć do pliku binarnego pierwsze 34 sektory.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
    Hirszfelda 4/18, Jelcz-Laskowice, 55-231 | Tel.: 713XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kaleron.pl
  • REKLAMA
  • #10 19889563
    raptor3m
    Poziom 6  
    kaleron napisał:
    Wybierz partycję NTFS i daj "otwórz wolumin" - masz uszkodzony boot-sektor tej partycji. Jeśli struktura logiczna będzie bez zarzutu, możesz spróbować zastąpić go kopią (jest na końcu partycji). Zrzuć do pliku binarnego pierwsze 34 sektory.

Dziękuję za odpowiedź w temacie - otworzyłem wolumin, ale nie wiem, jak sprawdzić, czy struktura logiczna jest w porządku i jak zastąpić boot-sektor kopią. Zrzucić do pliku binarnego, to też "czarna magia" dla mnie, dlatego bardzo proszę, jeśli można, wydawać zalecenia, jak dwulatkowi, bo informatyka to nie jest mój konik, będę wdzięczny. :(
  • Pomocny post
    #11 19889571
    kaleron

DMDE narzędzia->kopiuj sektory->do pliku. Musisz wybrać zakres 0-33. Potem plik dodaj na forum jako załącznik.
    Co do struktury logicznej - Ty znasz swoje dane, musisz się przeklikać po katalogach i sprawdzić, czy wszystkie dane są w porządku na swoim miejscu.
    Jeśli będzie ok, kopiujesz zawartość ostatniego sektora partycji do pierwszego (uwaga - partycji, a nie dysku, dla dysku, to sektor 2048).
    Przy każdej operacji zapisu na dysku zapisuj dane wycofywania na drugi nośnik.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
    Hirszfelda 4/18, Jelcz-Laskowice, 55-231 | Tel.: 713XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kaleron.pl
  • #12 19889599
    raptor3m
    Poziom 6  
    @kaleron Ok, teraz zasadnicze pytanie, czy mam robić powyższe operacje na dysku źródłowym, czy na kopii posektorowej?
    Załączniki:
    • dev3_lba0_34.bin (17 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #13 19889610
    kaleron

bezpieczniej na kopii, źródło powinno być jak najmniej obciążone jakimikolwiek operacjami.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
  • #14 19889612
    raptor3m
    Poziom 6  
    @kaleron Rozumiem. Dodałem plik binarny w poście wyżej.
  • #16 19889648
    raptor3m
    Poziom 6  
    A teraz jest dobrze?
    Załączniki:
    • dev3_lba0_34.bin (17 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #17 19889728
    kaleron

Będziesz jeszcze musiał wstawić tę partycję, bo tablica partycji jest wyczyszczona.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
  • #18 19889740
    raptor3m
    Poziom 6  
    kaleron napisał:
    Będziesz jeszcze musiał wstawić tę partycję, bo tablica partycji jest wyczyszczona.

Jak wstawić i dlaczego jest wyczyszczona? :(
  • #19 19889749
    mati211p
    Ocena: 1132
    Wcześniej też było dobrze, po prostu pierwsze 34 sektory są uszkodzone i to zresztą widać w DMDE, mamy ExC zamiast ETC przy GPT i skutkiem nieprzydzielone miejsce. Ponadto mamy ExCF, czyli brak VBR (boot sektora) partycji z danymi. Może z tego wynikać, że uszkodzenia sięgają dalej za 2048 sektor wgłąb struktury logicznej partycji z danymi. Można by zobaczyć w hex jak daleko sięgają. Teraz można odbudować GPT z jej kopii tj nie pierwszych a ostatnich 34 sektorów dysku, które trzebaby załączyć jak te pierwsze lub tu dysk 2TB wykorzystać MBR i naprawić jedynie VBR partycji przez jednokrotne kliknięcie myszką na niej w DMDE, potem PPM-->Przywracanie sektora rozruchowego z kopii boot. Niemniej celem weryfikacji ewentualnej głębokości uszkodzeń możesz załączyć z 5MB początkowych partycji, tj. sektory dysku od 2048 do 12047.
  • #20 19889753
    kaleron

raptor3m napisał:
    Jak wstawić
    - przyciskiem "wstaw"
    raptor3m napisał:
    dlaczego jest wyczyszczona?
    nie mam pojęcia, ale coś ją wywaliło. MBR jest poprawny, ale bez informacji o partycjach/odesłania do GPT. Aczkolwiek informacja o partycji może być w kopii GPT, bo na to wskazuje program. Możesz wrzucić ostatnie 33 sektory, to Ci potwierdzę.

Dodano po 5 [minuty]:

@m_at_i - zobacz, że MBR zawiera zawartość, nie masz wypełniacza typu BAD ,SKIP, więc nie kwestionując ogólnej możliwości degradacji powierzchni, na co wskazuje długi czas wykonania kopii, to jednak nie obwiniałbym strony fizycznej za zniknięcie wpisów w tablicach.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
  • #21 19889771
    mati211p
    kaleron napisał:
    MBR jest poprawny

Nie jest poprawny bo brakuje wpisu GPT. Nie zmienia to faktu, że coś się wydarzyło, teraz tylko zostaje interpretacja tego co mamy i naprawienie braków.
    Zawsze można pominąć rekonstrukcję GPT i wstawić partycje w MBR, ale do tego trzeba wyłączyć opcję tablice i sprawdzić, czy da się wstawić w takim przypadku partycja w stylu MBR na początek. Jeśli nie to jeszcze można próbować z GPT Off bo mamy obecnie na końcu 55AA.
  • #22 19889783
    kaleron

Jest poprawny w tym sensie, że obecność partycji nie jest obowiązkowa, sektor przeczytał się poprawnie z taką własnie zawartością. Oczywiście w kontekście tego, że mamy partycję od odzyskania, jego zawartość jest nieprawidłowa/niekompletna, ale na 100 % nie jest to błąd odczytu sektora/wyklonowania do kopii, a problem o charakterze stricte logicznym. Inna sprawa, że w dalszej części dysku mogły wystąpić inne problemy, w tym o charakterze fizycznym. Dlatego po zabezpieczeniu danych dobrze byłoby wykonać szerszą diagnostykę pacjenta, z pełnym skanem powierzchni.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
  • #23 19889841
    raptor3m
    Poziom 6  
    @mati211p Dziękuję za dołączenie się do pomocy. Proszę uprzejmie, sektory dysku od 2048 do 12047.
    Załączniki:
    • dev3_lba2048_10000.bin (4.88 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #24 19889861
    kaleron

Same zera.
    Spróbuj wrócić do źródła i wykopiować te same sektory.
    Czy czasem nie inicjalizowałeś tego dysku już po wystąpieniu problemu lub nie próbowałeś polecenia fixmbr?

Otwórz wyszukiwarkę w DMDE (narzędzia->wyszukaj ciąg znaków), ustaw się w sektorze LBA1, wpisz w hex 00, zaznacz opcję "szukaj końca powtórzeń" i "od pozycji kursora" - w ten sposób wyznaczymy miejsce, gdzie kończy się obszar wyzerowany.

Przypomnij sobie dokładnie wszystkie operacje, jakie były wykonywane na tym dysku bezpośrednio przed awarią, bo mi to wygląda na nieukończoną procedurę zerowania./nadpisywania/niszczenia danych.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
  • #25 19889865
    mati211p
    Nadpisane jest co najwyżej do początkowego klastra $MFT (miejmy nadzieje, że dalej wyrywkowo tak dane nie giną), bo ten jest obecny. Standardowo jest to 3GB partycji, i tutaj tak jest. Plik załączony zawiera same 0 jak kolega wyżej napisał, co może wskazywać, że samo przywrócenie VBR nie przywróci czytelności danych.
  • #26 19889872
    raptor3m
    Poziom 6  
    @kaleron Proszę uprzejmie ostatnie 33 sektory.
    Załączniki:
    • dev3_lba11743_33.bin (16.5 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #27 19889876
    kaleron

Nazwa pliku nie wskazuje, że to ostatnie sektory dysku.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
  • #28 19889898
    raptor3m
    Poziom 6  
    kaleron napisał:
    Same zera.
    Czy czasem nie inicjalizowałeś tego dysku już po wystąpieniu problemu lub nie próbowałeś polecenia fixmbr?

Otwórz wyszukiwarkę w DMDE (narzędzia->wyszukaj ciąg znaków), ustaw się w sektorze LBA1, wpisz w hex 00, zaznacz opcję "szukaj końca powtórzeń" i "od pozycji kursora" - w ten sposób wyznaczymy miejsce, gdzie kończy się obszar wyzerowany.

Przypomnij sobie dokładnie wszystkie operacje, jakie były wykonywane na tym dysku bezpośrednio przed awarią, bo mi to wygląda na nieukończoną procedurę zerowania./nadpisywania/niszczenia danych.

Ad.1 Nie inicjowałem dysku, ponieważ przeczytałem, że wiąże się to z utratą danych.
    Ad.2 Kiedy wpisuję w hex 00, to LBA1 się wykasowuje?!
    Ad.3 Dysk był sporadycznie używany podczas zgrywania na niego danych z kart pamięci z kamery, a następnie odtwarzany, nic więcej nie było na nim robione. :(

Dodano po 1 [minuty]:

kaleron napisał:
    Nazwa pliku nie wskazuje, że to ostatnie sektory dysku.

Które w takim razie sektory to są te ostatnie? :(
  • #29 19889928
    kaleron

raptor3m napisał:
    Kiedy wpisuję w hex 00, to LBA1 się wykasowuje?!
    - nie - masz wpisać w wyszukiwarce, tylko kursor ma być w LBA1, by nie znalazło zawartości MBR.

Czy jest możliwe, że pomyłkowo zamiast skopiować dane przeklonowałeś pustą, ale zainicjalizowaną kartę na dysk?
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
  • #30 19889954
    raptor3m
    Poziom 6  
    kaleron napisał:
    raptor3m napisał:
    Kiedy wpisuję w hex 00, to LBA1 się wykasowuje?!
    - nie - masz wpisać w wyszukiwarce, tylko kursor ma być w LBA1, by nie znalazło zawartości MBR.

Czy jest możliwe, że pomyłkowo zamiast skopiować dane przeklonowałeś pustą, ale zainicjalizowaną kartę na dysk?

Nie ma takiej opcji, zawsze ostrożnie przekopiowywałem konkretne pliki z karty na dysk.

Dodano po 16 [minuty]:

@kaleron Proszę bardzo, sektory 2048 do 12047 z dysku źródłowego.
    Załączniki:
    • dev4_lba2048_10000.bin (4.88 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z zewnętrznym dyskiem WD Elements 2TB, który po podłączeniu do laptopa nie jest widoczny w "Mój komputer", a w "Zarządzaniu dyskami" jest oznaczony jako "on-line i nieprzydzielony". Po wykonaniu kopii posektorowej na innym dysku, użytkownik podejrzewa uszkodzenie MBR. W odpowiedziach sugerowane są różne metody diagnostyki i naprawy, w tym użycie narzędzi DMDE do odzyskiwania danych, monitorowanie parametrów S.M.A.R.T., oraz wykonanie operacji na kopii posektorowej. Użytkownik jest instruowany, jak odbudować VBR i MBR, a także jak przeprowadzić skanowanie dysku w systemie Linux. W trakcie dyskusji pojawiają się również sugestie dotyczące użycia chkdsk do naprawy systemu plików oraz analizy uszkodzonych plików.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA