logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki router LTE z zewnętrzną anteną i funkcją GSM do dzwonienia?

mkb11 06 Lip 2019 09:17 3492 8
  • #1 18046899
    mkb11
    Poziom 7  
    Witam serdczenie,
    Mieszkam w miejscowości gdzie jest bardzo słaby zasięg GSM i będę potrzebował wystawić antenę zewnętrzną.
    Szukam routera LTE do którego będę mógł podpiąć zewnętrzną antenę i wykorzystywać to do dzwonienie oraz dostępu do Internetu.
    Idealnie jakby się dało podpiąć do tego routera bezprzewodowy telefon stacjonarny, tak aby można było go używać do rozmów w sieci GSM.
    Czy możecie polecieć jakieś urządzenie do tego?
  • #2 18046983
    calixto
    Poziom 23  
    Ocena: 65
    Potencjalnych rozwiązań jest kilka, ale nie wiem czy będą dla Ciebie satysfakcjonujące:

1. Router LTE z bramką głosową (FXS) VoIP.
    Większość routerów LTE Huawei (b525, b618) posiada wbudowaną bramkę głosową VoIP umożliwiającą podłączenie telefonu stacjonarnego (również bezprzewodowego) bezpośrednio do routera. Pozwala to na wykonywanie połączeń telefonicznych poprzez internet (LTE). Niestety, aby usługa działała należy u operatora wykupić oddzielną usługę VoIP. Jest coś takiego jak "Telefon stacjonarny w Plusie".

Szary port w routerze to port FXS do podłączenia telefonu:
    Jaki router LTE z zewnętrzną anteną i funkcją GSM do dzwonienia?

2. Wykorzystanie Wi-Fi Calling
    Niektórzy operatorzy umożliwiają dzwonienie/odbieranie połączeń w telefonie komórkowym przez sieć WiFi. W tym celu operator udostępnia dedykowaną aplikację, którą instalujemy na telefonie. Przez aplikację wykonujemy połączenia z telefonu komórkowego przez sieć WiFi udostępnioną na routerze LTE. Tu będzie jednak problem aby użyć telefonu stacjonarnego. Ma to Play i nazywa się "wifi-calling". Prawdopodobnie inni operatorzy też to mają.

3. Użycie VoLTE
    Nowe telefony umożliwiają włączenie usługi VoLTE i rozmowę głosową poprzez sieć LTE. Jednak zamieszczam to tylko informacyjnie - bo nie spełnia twoich założeń i przy słabym LTE nie skorzystasz z tego.

Proponuję opcję 1 - większość operatorów komórkowych świadczy usługę telefonu stacjonarnego.
  • #3 18048200
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5757
    Nie każdy router z LTE , LTE-A posiada bramkę VoIP lub FW do jej obsługi. Zależy od FW na nim, nawet gdy posiada złącze RJ11. Ale aby korzystać z telefonu GSM i internetu mobilnego nie potrzeba wykupować usługi VoIP.
    Routery z RJ11 posiadają bramkę GSM więc aby korzystać z usług głosowych i internetu na routerze LTE/3G wystarczy karta głosowa operatora z pakietem internetowym i podłączony do routera telefon analogowy np. bezprzewodowy.
    W konfiguracji routera wypór technologii ustawiamy na Auto. Routery nie obsługują bowiem VoLTE, podczas rozmów korzystają z 3G/@G a podczas transmisji danych przechodzą na LTE. Podstawą jest zapewnienie zasięgu za pomocą anteny zewnetrznej. Jej dobór po testach ale z reguły szerokopasmowa pracująca w zakresie 800-2600MHz. Rozmowy w paśmie GSM900/UMTS900 a dostęp do internetu z LTE80/900 , LTE1800, LTE2100 i LTE2600 o ile te pasma są na BTS-ie operatora a zasięg na wyższych pasmach LTE z anteną dostateczny.
    Dlatego najpierw lokalizacja, testy w niej, wybór operatora, oferty a potem dopiero sprzętu.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #4 18048205
    mkb11
    Poziom 7  
    Dzięki za pomoc. Zamówiłem B525 i antenę z zakresem 800-2600MHz.
  • #5 18048229
    matek451
    Poziom 43  
    Ale sam sprzęt to jeszcze nie wszystko, na dodatek B525 pochodzący z T-mobile nie posiada RJ11 i bramki GSM a anteny szerokopasmowe bywają różne. Ważny jest wybór operatora i tego jak działa w danej lokalizacji. Robiłeś jakies testy na zewnątrz na telefonie? Do tego jaką ma ofertę głosowa i pakiety internetowe do niej. No i jakie są twoje potrzeby w kwestii tej ilości danych na m-c?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #6 18048233
    mkb11
    Poziom 7  
    Wziąłem B525 z portem RJ11. Bez anteny zewnętrznej najlepiej działa tam Orange i T-Mobile. Jak przyjdzie sprzęt to zrobię testy z anteną.
  • #7 18048237
    matek451
    Poziom 43  
    A jakie pasma 2G/3G/LTE pracują na BTS-ie Networks z którego chcesz korzystać , to podstawowa sprawa, jakie przy tym sa parametry sygnału na nich i jakie uzyskiwałeś DL/UL wieczorami?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #8 18048248
    calixto
    Poziom 23  
    Ocena: 65
    No to miejmy nadzieję, że kolega kupił ten router z niebrandowanym oprogramowaniem (nie pochodzącym z sieci T-mobile czy Play).
  • #9 18048353
    matek451
    Poziom 43  
    Te z Play posiadają bramkę GSM , w FW brak jedynie konfiguracji bramki VoIP, te z Plusa mają zarówno VoIP i GSM. Operatorzy blokują VoIP bo to dla nich konkurencja.
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje routera LTE z zewnętrzną anteną i funkcją GSM do dzwonienia w obszarze o słabym zasięgu. Rekomendowane są routery LTE z bramką VoIP, takie jak Huawei B525 i B618, które umożliwiają podłączenie telefonu stacjonarnego. Wymagana jest usługa VoIP od operatora. Alternatywnie, można korzystać z routerów z portem RJ11, które obsługują bramkę GSM, co pozwala na korzystanie z usług głosowych i internetu mobilnego bez konieczności wykupu usługi VoIP. Kluczowe jest zapewnienie odpowiedniego zasięgu za pomocą anteny szerokopasmowej. Użytkownik zamówił B525 i antenę, a także planuje testy z różnymi operatorami, takimi jak Orange i T-Mobile.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA