logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Faac 414 - wymiana siłownika czy naprawa spirali?

slaweksie 06 Lip 2019 10:43 6579 8
REKLAMA
  • #1 18047012
    slaweksie
    Poziom 1  
    Ocena: 1
    Proszę o pomoc. Mam Faac 414 i przestał działać jeden z siłowników. Silnik pracuje, spirala obraca się, ale nie nawija.
    Czy trzeba wymienić cały siłownik, czy tylko jakiś element, jaki??
    Faac 414 - wymiana siłownika czy naprawa spirali? Faac 414 - wymiana siłownika czy naprawa spirali?
  • REKLAMA
  • #2 18047198
    kotbury
    specjalista -automatyka bramowa
    Ocena: 3613
    Prawdopodobnie ukręciła się - tzn straciła gwint pociągowy lub oderwała się od rurki teleskopowej - nylonowa wkładka (nakrętka) w rurze teleskopu. Element wymienny to cały teleskop (tzn śruba, nakrętka wraz z rurą pociągową i osłona) czyli wszystko to co da się odjąć od silnikowej główki siłownika. Cena - około 250 -300 zł. Nazywa się toto "Ramię tubowe".

Osłona jest mocowana cybantem (wiesz bo zdjąłeś), śruba pociągowa jest mocowana zawleczką (czy małą śrubką, już nie pamiętam) do osi zespołu napędowego - wyciągasz zawleczkę i masz odpięty elememt do wymiany.

Jeśli zsuniesz dalej rurę osłonową, zobaczysz w calej okazałości mocowanie nylonu w rurze (kilka otworów zalanych nylonem - to jest powiedzmy zrywalny element bezpieczeństwa, w przypadku strzału w skrzydło nie gnie się ono ani nie wyrywa z napędu zębatka z flakami tylko nylon wyskakuje z rury ) - jeśli ta nylonowa wkładka obraca się względem rury - możesz spróbować krótkimi wkrętami ją do rury przykręcić (tylko znowu nie pamiętam czy da się na tyle zsunąć osłonę coby mieć podejście - zdaje się trzeba zdjąć z końca teleskopu zakończenie - uchwyt skrzydła i wtedy można całkowicie zdjąc osłonę). Jesli jednak straciła gwint - tylko wymiana całości j/w.
  • REKLAMA
  • #3 19411095
    ramzeus
    Poziom 11  
    Ocena: 15
    Witam wszystkich.
    Miałem podobny problem z siłownikiem. Zerwana została nakrętka.
    Udało mi się jednak naprawić w kosztach ok 100 zł.
    Znalazłem firmę, która wykonała nową nakrętkę. Mi pozostało tylko wywiercić otwotki fi 8mm na boku.
    Montaż polega na uzupełnieniu wywierconych otworów płynnym metalem ja włożyłem dodatkowo kołki fi 3mm i długości ok 9mm ze stali nierdzewnej. Całość widać na zdjęciach.
    Jak na razie wszystko działa bez problemu.
    Gdyby ktoś potrzebował takiej nakrętki to piszcie na PW.
    Załączniki:
    • Faac 414 - wymiana siłownika czy naprawa spirali? IMG_20210501_093753.jpg (3.13 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Faac 414 - wymiana siłownika czy naprawa spirali? IMG_20210501_093851.jpg (3.26 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Faac 414 - wymiana siłownika czy naprawa spirali? IMG_20210501_085622.jpg (5.63 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Faac 414 - wymiana siłownika czy naprawa spirali? IMG_20210501_090303.jpg (3.16 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Faac 414 - wymiana siłownika czy naprawa spirali? IMG_20210501_085603.jpg (4.51 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Faac 414 - wymiana siłownika czy naprawa spirali? IMG_20210501_080414.jpg (6.4 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Faac 414 - wymiana siłownika czy naprawa spirali? IMG_20210501_081031.jpg (5.31 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Faac 414 - wymiana siłownika czy naprawa spirali? IMG_20210501_083607.jpg (4.84 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #4 19411394
    kotbury
    Pytanko - jaki był właściwie cel wiercenia tych otworów, klejenia i wstawiania bolców? - mocowanie nakrętki do rury teleskopu jest przecież na tym odcinku o mniejszej średnicy (na fot 4, odcinek schowany pod rurą osłony...)
  • REKLAMA
  • #5 19411600
    ramzeus
    Poziom 11  
    Nakrętka w oryginalnym wykonaniu jest najprawdopodobniej odlewana na rurze. W tym miesiącu są 4 otwory w rurze i podczas formowania tworzywo je wypełnia tworząc punkty zaczepienia dla nakrętki. Nakrętka sama w sobie jest jednoczęściowa ale wewnątrz rury jest jako nakrętką z gwintem a zwenątrz jest wykorzystywana jako prowadzenie w ramieniu siłownika. Jeżeli nie odlejemy nakrętki bezpośrednio na rurze to nie mamy dla niej punktów zaczepienia.
    Te otwory w nakrętce pokrywają się z otworami rurze i po wypełnieniu klej i kołki stalowe stanowią właśnie punkt zaczepienia. Głębokość otworów ok 9mm tak aby chwyciły za część wewnętrzną z gwintem.

Dodano po 1 [minuty]:

Nakrętka w oryginalnym wykonaniu jest najprawdopodobniej odlewana na rurze. W tym miejscu są 4 otwory w rurze i podczas formowania tworzywo je wypełnia tworząc punkty zaczepienia dla nakrętki. Nakrętka sama w sobie jest jednoczęściowa ale wewnątrz rury jest jako nakrętką z gwintem a zwenątrz jest wykorzystywana jako prowadzenie w ramieniu siłownika. Jeżeli nie odlejemy nakrętki bezpośrednio na rurze to nie mamy dla niej punktów zaczepienia.
    Te otwory w nakrętce pokrywają się z otworami rurze i po wypełnieniu klej i kołki stalowe stanowią właśnie punkt zaczepienia. Głębokość otworów ok 9mm tak aby chwyciły za część wewnętrzną z gwintem.
  • #6 19411833
    kotbury
    Przyjrzawszy sie dokładnie fotkom - zwłaszcza tej nr 7 chyba łapię - w nakrętce jest wytoczony rowek (prawie go nie widać) , w który wsuwa się na jakieś 3 cm rura teleskopu a bolce i klej w oryginalnych otworach rury i wierconych nakrętki blokują ja na rurze.

Tylko czy tak głębokie podtoczenie nie osłabi szerokiego kołnierza nakrętki - pod jej koniec malo zostało materiału łączącego wewnętrzną część gwintowaną i szeroką zewnętrzną.

Watpliwości stąd, że też robiłem cos takiego - ale tylko "regenerowałem" zerwaną nakrętkę w prawie nowym siłowniku - ścięło tylko te 4 nadlewy w otworach (sama nakrętka pozostała cała) i zastąpiłem je 4-ma calowymi krótkimi śrubami ze stożkowymi łbami, schowanymi w sfazowanych otworach rury teleskopu.

PS - ile by kosztowało wykonanie 2 takich sztuk? Tylko bez tego rowka - w moich siłownikach (i tych, które robiłem) nie ma rowka, czoło szerokiej części opiera sie bezpośrednio na czole rury teleskopu (i ma rodzaj "zębatki" - pewnie mającej wzmacniać calość na uszkodzenia skrętne a przy strzale kierunkującej uderzenie tak, aby zerwały sie tylko nadlwwy nie uszkadzając reszty) a te nadlewy w otworach bezpośrednio widać - sa na wierzchu (ale dopiero po zdjęciu rury osłonowej - czyli po całej operacji zdejmowania głowki z teleskopu - przy okazji dla wymiany uszczelnień teleskopu)
  • #7 19411921
    ramzeus
    Poziom 11  
    Ile by kosztowało nie wiem musiałbym dopytać. Dla pewności wstaw proszę jakiś odręczny rysunek aby nie było niejasności.
    Co do mojej nakrętki to wykonana jest dokładnie jak oryginał tylko te nadlewy zastąpiłem klejem i kołkiem stalowym.
    Nie miałem się do czego innego odnieść.
  • #8 19413124
    kotbury
    W sumie mogą być takie jak twoje, może odpowiedz na PW - to już handel a nie pomoc....
  • #9 19416905
    ramzeus
    Poziom 11  
    Ok, końcem tygodnia powinienem wiedzieć już wszystko wiedzieć. Dam znać na PW.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z siłownikiem Faac 414, który przestał działać, mimo że silnik pracuje i spirala się obraca, ale nie nawija. W odpowiedziach zasugerowano, że problem może dotyczyć uszkodzenia nylonowej wkładki (nakrętki) w rurze teleskopowej. Wymiana całego teleskopu, który obejmuje śrubę, nakrętkę i rurę pociągową, kosztuje około 250-300 zł. Alternatywnie, jeden z użytkowników opisał skuteczną naprawę zerwanej nakrętki, która kosztowała około 100 zł, polegającą na wykonaniu nowej nakrętki i wzmocnieniu jej stalowymi kołkami. Wskazano również na istotność odpowiedniego mocowania nakrętki do rury teleskopu, aby zapewnić jej stabilność.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA