logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Dlaczego żarówki LED szybko się przegrzewają i psują?

26 Lip 2019 12:38 7293 10
REKLAMA
  • #1 18081369
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #2 18081404
    Mobali
    Poziom 43  
    Ocena: 3765
    Najprościej zmienić typ żarówki - wytrzymują znacznie dłużej. Być może sytuację nieco poprawi używanie ich w lampach z poprawną wentylacją klosza?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 18081412
    kozi966
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1283
    Sama budowa tego źródła światła ogranicza oddawanie ciepła przez LED-y, stąd się grzeją.
    Jako że ledy nie lubią zbyt dużej temperatury, to padają.
    Koszt importu takiego źródła światła to kilkadziesiąt groszy przy zamówieniu kontenera, więc opłaca się nawet wymieniać takie źródła światła dostawcy na własny koszt, niż zamówić dobry towar.
    Dobre źródło światła charakteryzować się będzie też, niestety, wagą ze względu na radiator. Szczelnie zamykane konstrukcje plastikowe czy nawet szklane podobnego typu jak na obrazku, nie mają niestety szans na długi żywot (kilka lat).
  • REKLAMA
  • #4 18081440
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 18081452
    emigrant
    Poziom 29  
    Ocena: 324
    Ja przetesowałem różne marki Osram, Philips, wszystkie inne marketowe i no-name. Nie ma żadnej różnicy między tą tzw. markową a no-name . O ile można Philipsa, czy Osram nazwać markową? U mnie max 2 lata i padają - czasami 7 miesięcy. Pierwszy objaw padania to zaczyna mrygać jak stroboskop a czasami po prostu pada trupem od razu. Teraz biorę w Leroy Merlin marki Lexman z 5 letnią gwarancją. W ramach gwarancji wymieniają na nowe. Tylko taka niedogoność, że trzeba pilnować paragonu, żeby nie zgubić i poświęcić czas, żeby do nich jechać i wymienić na nową sztukę.
    Sprawdzam jeszcze przez obietyw aparatu fotograficznego, czy nie ma migotania w nowej. W swoich jeszcze nie zauważyłem, żeby dochodziło do jakiś podtopień.
  • REKLAMA
  • #6 18081456
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 18081493
    kozi966
    Maicc napisał:
    to znaczy że jej żywot dobiega końca?

Pod względem zapewne kondensatora na płytce elektronicznej tak. Pod względem LED-a jako modułu, nie. Tylko raczej nie opłaca się naprawiać.

Maicc napisał:
    dlaczego jest tak wielka różnica w cenach w sklepach?

Marka, jakość materiałów, typ zasilacza wewnątrz źródła, nowość na rynku.

Maicc napisał:
    a jak z trwałością?

Tego nikt nie wie :D

Maicc napisał:
    Zauważyłem także że ta najtańsza aukcyjna lipa nie dość że świeci krótko to z czasem ich moc jakby ulega zmniejszeniu.

Przegrzane źródła światła (w sensie LED-y).

Maicc napisał:
    To co piszą na opakowaniach w sklepach to jest jeden wielki kit, że, żarówka ma wwydajność np. 100W starego typu żarówki albowiem montuję trzy takie, powinien być efekt 300W a w realu jest może efekt 100W.

Nie do końca tak jest. To jest Twoje odczucie subiektywne w większości przypadków. Ja miałem taką sytuację, że w mieszkaniu przy zastosowanych żarówkach było 250lx, a po zmianie na LEDY, ponad 370lx - odczucia były takie, że z LED-ami było "ciemniej".
  • #8 18081506
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #9 18081566
    kozi966
    Maicc napisał:
    że najlepszym miernikiem poziomu jasności jest ludzkie oko

Nie jest. Ludzkie oko przystosowuje się logarytmicznie do natężenia oświetlenia.
    Na zewnątrz w jasny dzień masz przykładowo 100000lx, a w biurze będzie 500lx. Jest 200 razy jaśniej, a jednak wydaje się, że nie jest to aż taka bardzo duża różnica.

Człowiek reaguje przeważnie na luminancje powierzchni, gdzie żarników żarówki ma bardzo dużą luminancję w stosunku do np. świetlówki czy przesłonionego LED-a. Stąd się wydaje, że źródło jest "ciemniejsze", "daje mniej światła".

Ot, różnice w odczuwaniu.
  • #10 18081569
    tzok
    Ocena: 6422
    Są lampy LED z gwintem E27 lub E14, które mają szanse działać kilka lat, ale te z obrazka z pewnością do nich nie należą. Diody są za gęsto, mają za dużą moc i nie ma chłodzenia. Zależy też w czym je zamkniesz (jaki klosz). Kup coś markowego i nie najmocniejszy dostępny model. Wybieraj modele z mleczną osłoną o rozmiarach tradycyjnej żarówki i aluminiowym użebrowanym trzonkiem (12-16W). Możesz też spróbować lamp typu filament LED ze szklaną bańką (4-6W).

Biała zimna źle wpływa na psychikę i na wzrok. Może emitować UV, do tego tanie modele migają z częstotliwością 100Hz.
  • #11 18082610
    Mobali
    Poziom 43  
    Ocena: 3765
    Maicc napisał:
    One nie przeżyją nawet roku, niektóre padły po kwartale.
    Proponuję kupić żarówki w sklepie. Niekoniecznie firmowe i drogie, ale z paragonem. Żarówki są objęte rękojmią na normalnych zasadach, więc muszą przynajmniej dwa lata działać. A jak nie, wymienią na nowe lub oddadzą pieniądze. Warto zachować firmowe pudełko przynajmniej od kilku sztuk. Oczywiście zakup w sieci nie pozbawia Ciebie praw konsumenckich, ale przesyłki i ich koszty oraz czas dochodzenia roszczeń mogą zniechęcać do skuteczną reklamację. W praktyce zwykle macha się ręką na te kilka złotych.

Sam używam w domu żarówek LED (jak chcesz to sprawdzę producenta) z gwintem E27, kupionych w sklepie. Koszt obecnie to od 6zł do kilkunastu złotych. Większość bez problemu wytrzymuje rękojmię. A te,które "padają" - twardo wymieniam, dla zasady. Nie dostrzegam natomiast subiektywnego wrażenia zmniejszania się jasności. Żarówki "sklepowe" mają chyba lepsze elementy, bo nie nagrzewają się tak silnie jak "sieciowe". Te moje są właściwe tylko lekko ciepłe/letnie, nawet przy pracy ciągłej przez kilka godzin.
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownicy skarżą się na szybkie przegrzewanie się i awarie żarówek LED, które często nie wytrzymują roku użytkowania. Główne przyczyny to niewłaściwa konstrukcja, brak odpowiedniego chłodzenia oraz użycie tanich materiałów. Wskazano, że żarówki z zamkniętymi obudowami, zwłaszcza plastikowymi, są bardziej podatne na uszkodzenia. Użytkownicy zalecają wybór modeli z lepszymi radiatorami oraz markowych produktów, które mogą oferować dłuższą żywotność. Warto również zwrócić uwagę na różnice w cenach, które mogą wynikać z jakości komponentów. W przypadku migotania żarówki, może to być oznaką zbliżającej się awarii. Użytkownicy polecają zakup żarówek z paragonem, co ułatwia ewentualne reklamacje.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA