logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Rekomendacje polskich firm produkujących PCB w dużych ilościach

JohnReese 29 Lip 2019 22:38 4728 36
REKLAMA
  • #1 18087251
    JohnReese
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam!

Z gory przepraszam jesli temat jest nie odpowiedni dla tego forum lub jest umieszczony w zlym dziale ale potrzebuje pomocy. Mogly ktos polecic jakies Polskie firmy bedace w stanie produkowac PCB (chodzi tylko o fizycznie wykonanie nie o projektowanie!) w ilosciach kilkanascie do kilkadziesiat tysiecy plytek rocznie?

Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #2 18087267
    osctest1
    Poziom 21  
    Ocena: 74
    Płytka płtce nie równa. Może mieć 2 warstwy albo i 16. Może mieć 5x6mm albo 500x1000mm. Może potrzeba 1mil ścieżki a może wystarczą 10.

Na tak postawione pytanie odpowiem: każda jaką znajdziesz w google
  • #3 18087274
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #4 18087338
    JohnReese
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    osctest1 napisał:
    Płytka płtce nie równa. Może mieć 2 warstwy albo i 16. Może mieć 5x6mm albo 500x1000mm. Może potrzeba 1mil ścieżki a może wystarczą 10.

Nie ma jeszcze decyzji ktore projekty maja zostac zlecone wiec ciezko mi dokladnie odpowiedziec ale bedzie raczej chodzic o plytki nie wieksze niz 30x30cm i 4 warstwy.

Kraniec_Internetów napisał:
    prototypy.com są w stanie, ale będzie 20x drożej niż w Chinach.

Nie wazne, jest wymaganie by PCB byly produkowane na terenie EU.
  • #5 18088467
    aut0matyk

Poziom 17  
    Ocena: 15
    Polecam:
    www.unidruk.pl
    Konto firmowe:
    E-TRONIX
    ul. Ściegiennego 89/42, Kraków, 30-809 | Strona WWW: www.e-tronix.eu
  • #6 18088500
    tplewa
    Poziom 39  
    Ocena: 991
    JohnReese napisał:
    osctest1 napisał:

Nie ma jeszcze decyzji ktore projekty maja zostac zlecone wiec ciezko mi dokladnie odpowiedziec ale bedzie raczej chodzic o plytki nie wieksze niz 30x30cm i 4 warstwy.

Jak wielowarstwowe to wielkiego wyboru nie ma w PL np. Technoservice - większość zamawia niestety PCB w Chinach i nie dlatego że taniej ot w EU nie ma firm które radzą sobie z trudniejszymi wielowarstwowymi PCB.

Wiele firm w PL oferujących takie PCB zamawia je też w Chinach i jest tylko pośrednikiem - dlatego jak zależy na faktycznej produkcji w EU warto o to pytać.

Jednak jak zostało wspomniane bez dokładniejszej informacji o wymogach to nie wiele można powiedzieć. Można zerknąć jeszcze na Eurocircuits (produkcja w UE). W sumie u nich robię jakieś do prototypów i niewielkie serie (Do 50-60 sztuk) - płytki głownie 4/6 warstwowe które nie mają jakiś większych wymagań. Choć widzę od pewnego czasu mają już i kontrolę impedancji i możliwość zagrzebanych przelotek (ale ich nie testowałem pod tym kątem).

Generalnie w PL raczej zapomnij o jakimś wielkim wyborze jeśli chodzi o wielowarstwowe, to niestety nie jest tania technologia i nie opłaca się w to zbytnio firmom pakować - przy cenach i jakości jakiej oferują chiny...
  • #7 18092821
    bolek
    Poziom 35  
    Ocena: 299
    1 i 2 warstwowe robiłem w Printorze i Bazeko. Prócz pcb ogarniają montaż i ceny mają chyba znośne (idą w górę, ale nie wiem jak w innych firmach). Ogólnie, złego słowa nie powiem.
  • #8 18093201
    tplewa
    Poziom 39  
    bolek napisał:
    1 i 2 warstwowe robiłem w Printorze i Bazeko. Prócz pcb ogarniają montaż i ceny mają chyba znośne (idą w górę, ale nie wiem jak w innych firmach). Ogólnie, złego słowa nie powiem.

Jeśli chodzi o takie PCB (tzn. jedna czy dwie warstwy) to w zasadzie nie ma problemu i firm jest pełno...
  • REKLAMA
  • #10 18181077
    Witek_2
    Poziom 13  
    Ocena: 35
    Negocjowałem z różnymi firmami, najlepszą cenę dostałem w firmie Nanotech elektronik:
    http://www.nanotech-elektronik.pl/index.php/pl/
    Nie polecam ich z racji jakiś gratyfikacji a z racji bardzo miłej obsługi i dobrze wykonanych płytek (600szt.). Pamiętajcie, zawsze negocjujcie ceny, nikt Wam za to głowy nie urwie a zaoszczędzić można sporo.
  • REKLAMA
  • #12 18182204
    osctest1
    Poziom 21  
    JarekC napisał:
    To raczej wygląda na pośrednictwo niż produkcję w kraju.
    Raczej na pewno. Tylko sprzedaż. Brak adresu "nie biurowego".
  • #13 18182223
    tplewa
    Poziom 39  
    JarekC napisał:
    To raczej wygląda na pośrednictwo niż produkcję w kraju.

Większość firm to pośrednictwo, to co jest u nas to proste dwustronne i proste wielowarstwowe. Bardziej skomplikowane w tym HDI tylko chiny... a jak ktoś zna kogoś kto robi HDI w europie (w tym serie prototypowe) i nie kosztuje to worka złota to będę wdzięczny za info.
  • #14 18182329
    Witek_2
    Poziom 13  
    Daliście mi niezłą zagadkę jeśli chodzi o pośrednictwo, ale szczerze mówiąc nie odczułem tego. Pisałem do nich i dzwoniłem dopieszczając różne aspekty zamówienia - nie było żadnych problemów z kontaktem... w każdym razie dali dobrą cenę i bardzo dobrze wykonali swoją robotę. Możecie skorzystać z oferty lub nie, chwalę każdego, kto profesjonalnie podchodzi do jakiegokolwiek tematu i z racji lokalnego patriotyzmu polecam wszystko co dobre i polskie. W wielu przypadkach jesteśmy dobrym narodem skrzywdzonym tylko przez historię.
  • REKLAMA
  • #15 18182352
    osctest1
    Poziom 21  
    Witek_2 napisał:
    ale szczerze mówiąc nie odczułem tego. Pisałem do nich i dzwoniłem dopieszczając różne aspekty zamówienia - nie było żadnych problemów z kontaktem...
    A dlaczego mieli nie. Tylko tyle że pewnie zamawiając bezpośrednio w Chinach dostałbyś 1/2 - 1/3 ceny :)
  • #16 18182396
    Witek_2
    Poziom 13  
    Być może, ale kupuję na aliexpress różne rzeczy i czas oczekiwania na towar jest jednak trochę dłuższy. Poza tym zamówienie zależało od wielkości panelu i tak je dostosowywałem, żeby wyszła okrągła liczba paneli. Po co - właśnie żeby jak uzyskać jak najniższą cenę za każdą sztukę mojego zamówienia. Kontakt był zarówno ze strony techników przygotowania produkcji jak i z działy handlowego. Oto przykład mojego zamówienia (część korespondencji):
    Ilość, szt. 600
    Dwustronna płytka drukowana, FR4-1,0mm, z metalizowanymi otworami, cynowana
    Czas doręczenia do 20 dni roboczych
    Koszt przygotowania produkcji (koszt jednorazowy), 120 PLN
    Cena jednostkowa PLN/szt., z wliczonym E-testem typu "flying probe" 0,58zł
    Całkowity koszt zamówienia, 412 PLN
    Wszystkie powyższe ceny netto.

Były to małe płytki mniej więcej 10/20mm, stąd taka cena. Jeśli chcecie - skorzystajcie z oferty - lub nie. Przekazując tą wiedzę mam dobre intencje.
  • #17 18182402
    tplewa
    Poziom 39  
    Witek_2 napisał:
    Być może, ale kupuję na aliexpress różne rzeczy i czas oczekiwania na towar jest jednak trochę dłuższy.

Tylko zamawianie tam PCB to nie jest kupno na Aliexpress, za zwyczaj wysyłka spedycją i towar masz szybciej niż w niejednej firmie w PL. Do tego jak wspomniałem niektórych płytek nie wykonasz w PL - np. jak będziesz chciał użyć pamięci LPDDR4 to na dzień dobry pakujesz się w płytki HDI. Co nie zmienia fakt że czasem firma pośrednicząca jest wygodna jak nie ma się np. sprawdzonej firmy w Chinach.

BTW płytki o jakich piszesz mogę mieć w 10 dni w firmie do której mam 15 minut drogi - z tym że ciut drożej tzn. 0.62 zł za PCB (choć zapewne jak bym podjechał i pogadał z właścicielami szłoby coś przy 600 sztukach zjechać z tej ceny).
  • #18 18182412
    osctest1
    Poziom 21  
    Witek_2 napisał:
    Jeśli chcecie - skorzystajcie z oferty - lub nie. Przekazując tą wiedzę mam dobre intencje.
    Nie wątpimy.

Mój dostawca z Chin (chciałem napisać że bez negocjacji - ale co tu negocjować przy $50)
    10/20mm 600 szt panel frezowany 10x6 - $53 (~200zł) z dostawą DHL w ciągu 7 dni do Polski. czyli 0.33zł / szy

Czyli się nie pomyliłem ze cena *2. Następnym razem idź do źródła.

Zresztą Twoja cena to nie 0.58 szt tylko 0.69 zł/szt - tak że tplewa ma taniej w Polsce :)
  • #19 18182419
    Witek_2
    Poziom 13  
    Mieszkam niedaleko Poznania, zamówienie realizowałem w Warszawie. Dobrą cenę uzyskałem między innymi dlatego, że dostosowałem się czasowo a więc dałem wolną rękę jeśli chodzi o czas realizacji - wszystko zależy od ważności kryteriów, jakie się przyjmie. Zwróćcie uwagę, że cenę determinuje nie tylko sam wyrób ale i inne sprawy jak przygotowanie produkcji. W tej firmie suma sumarum dostałem najlepsze ceny.
    Wiem, że w Chinach można wiele rzeczy zrobić taniej. Jednak tu dostałem fakturę, na której mi zależało i tak jak wcześniej napisałem zależało mi na wsparciu "polskiego przemysłu". Taką podjąłem decyzję i nie żałuję :)
  • #20 18182427
    osctest1
    Poziom 21  
    Witek_2 napisał:
    Mieszkam niedaleko Poznania, zamówienie realizowałem w Warszawie. Dobrą cenę uzyskałem między innymi dlatego, że dostosowałem się czasowo a więc dałem wolną rękę jeśli chodzi o czas realizacji - wszystko zależy od ważności kryteriów, jakie się przyjmie

Czyli kupiłeś 2x drożej i czekałeś 2x dłużej. No OK. Jak dłużej i drożej to lepiej, to rzeczywiście normalne kryteria nie mają tu zastosowania. Ja Ci zrobię w 60 dni i za 600zł :)
  • #21 18182444
    Witek_2
    Poziom 13  
    Ech, nie piszę, żeby pokazać, że zrobiłem najlepiej na świecie. Chciałem tylko uzmysłowić, że jeśli się coś zamawia, warto trochę pogadać i ponegocjować (można przy okazji poznać mądrych ludzi, którzy przy okazji w wielu sytuacjach pomogą w doborze komponentów/materiałów). Jeśli komuś nie zależy na fakturze albo wsparciu lokalnych przedsiębiorców (nasze realia cenowe są absolutnie inne niż chińskie) niech kupuje w Chinach. Ceny, które otrzymałem nie były wygórowane.
  • #22 18182471
    osctest1
    Poziom 21  
    Witek_2 napisał:
    Jeśli komuś nie zależy na fakturze albo wsparciu lokalnych przedsiębiorców
    No to wsparłeś Chińskich. Z Chin dostajesz równie dobrą fakturę jak każda inna.

Witek_2 napisał:
    Chciałem tylko uzmysłowić, że jeśli się coś zamawia, warto trochę pogadać i ponegocjować
    Mało znam ludzi, którzy zamawiając coś hurtowo nie negocjują cen. Do tego z reguły się jeszcze rozgrywa jednego przeciw drugiemu (no może nie przy 200zł bo szkoda czasu)
  • #24 18182518
    Witek_2
    Poziom 13  
    I o to chodzi - wyciągnijcie z wiedzy, którą przekazałem coś pozytywnego dla siebie. Nie jest moim celem licytowanie się na temat czy czesanie się na lewo jest bardziej cool niż czesanie się na prawo, wszystko zależy od przyjętych kryteriów.
  • #25 18182523
    tplewa
    Poziom 39  
    krzysssztof napisał:

Jak dotąd nie trafiłem na takie szczegółowe (i aktualne! ) w języku polskim.

Bo taka prawda że siedząc w temacie elektroniki to niestety język Polski jest dobry aby sobie o tej elektronice przy piwie porozmawiać ;) niestety trzeba przywyknąć że nie ma i nie będzie sensownej literatury tłumaczonej na nasz język bo jest to zapewne nieopłacalne. Inna sprawa to teoria z szkoleń czy książek to jedno, a to co pokazuje praktyka to drugie ;)
  • #26 18194078
    AvrArm
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    Cytat:
    Mój dostawca z Chin (chciałem napisać że bez negocjacji - ale co tu negocjować przy $50)
    10/20mm 600 szt panel frezowany 10x6 - $53 (~200zł) z dostawą DHL w ciągu 7 dni do Polski. czyli 0.33zł / szy

Do tego trzeba doliczyć koszt obsługi celnej oraz VAT i to już tak tanio nie będzie.
    Ponadto trzeba zwrócić uwagę że pokrycie bezołowiowe jest zazwyczaj w chińskich płytkarniach ciut droższe.
  • #27 18194130
    osctest1
    Poziom 21  
    AvrArm napisał:
    oraz VAT
    Zakładam, że do dla firmy. Tak że VAT znaczenia nie ma. W PL też dostajesz cenę netto a VAT i tak płacisz. Tak, że VAT akurat dla biznesu nic nie zmienia (dla osoby prywatnej zresztą też bo firmie w PL też trzeba go zapłacić - chyba, że robisz na "lewo")
  • #28 18194281
    tplewa
    Poziom 39  
    AvrArm napisał:
    Cytat:

Do tego trzeba doliczyć koszt obsługi celnej oraz VAT i to już tak tanio nie będzie.
    Ponadto trzeba zwrócić uwagę że pokrycie bezołowiowe jest zazwyczaj w chińskich płytkarniach ciut droższe.

Patrząc na ceny w PL nawet doliczając wszelkie dopłaty (łącznie z wysyłką spedycją tak że masz pcb w tydzień) wychodzi podobnie, a termin realizacji szybszy. Powiedzmy sobie tak aby uzyskać takie ceny jak u chińczyków z wszystkimi opłatami w PL musisz brać opcje super ekonom i czekać minimum dwa tygodnie... Mowa tutaj o osbie prywatnej, bo to co zostało wspomniane dla firmy będącej VAT-owcem nie ma on znaczenia bo liczy się cena netto.

Inna sprawa to o czym wspomniałem w PL wykonasz tylko proste PCB... kolejna sprawa różnicę pomiędzy chinami i PL zaczyna mocno widać przy płytkach o sporych rozmiarach.
  • #29 18194365
    Sareph
    Poziom 24  
    Ocena: 378
    tplewa napisał:
    Patrząc na ceny w PL nawet doliczając wszelkie dopłaty (łącznie z wysyłką spedycją tak że masz pcb w tydzień) wychodzi podobnie
    "Podobnie". Patrząc niektóre ceny w PL, to EuroCircuts jest dobra opcja.

Moje ostatnie zamówienie 6 kompletów (w sumie 40) płytek do prototypów z JLC wyszło włącznie z VAT (i transportem) ~200zł. Wbijając te same parametry w kalkulator satlandu wychodzi: 2146.6zł. Tylko rząd wielkości różnicy. I jakiś tydzień w czasie dostawy.
  • #30 18194428
    tplewa
    Poziom 39  
    Sareph napisał:
    tplewa napisał:
    Patrząc na ceny w PL nawet doliczając wszelkie dopłaty (łącznie z wysyłką spedycją tak że masz pcb w tydzień) wychodzi podobnie
    "Podobnie". Patrząc niektóre ceny w PL, to EuroCircuts jest dobra opcja.

Moje ostatnie zamówienie 6 kompletów (w sumie 40) płytek do prototypów z JLC wyszło włącznie z VAT (i transportem) ~200zł. Wbijając te same parametry w kalkulator satlandu wychodzi: 2146.6zł. Tylko rząd wielkości różnicy. I jakiś tydzień w czasie dostawy.

No EC czasem wychodzi taniej... satland w zasadzie jeśli chodzi o ceny nie jest rewelacyjny nawet przy standard eko (14 dni), można znaleźć w PL ciut taniej w krótszym terminie. Ja ostatnio zamawiam w firmie niedaleko mnie, ot poznałem właścicieli i bardzo fajni i milu ludzie. Do tego potrzebowałem płytki pilnie w sobotę i właściciel zaoferował że przywiezie mi je do domu...

Generalnie ja albo chiny (wielowarstwowe, HDI itp ewentualnie dwie warstwy ale spore rozmiary np. jakieś repliki płyt głównych Amigi itp.) albo właśnie EC (jak proste wielowarstwowe), ewentualnie dwie warstwy w wspomnianej firmie do której mam niedaleko...

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat polskich firm zajmujących się produkcją PCB w dużych ilościach, z naciskiem na produkcję w Europie. Użytkownicy wskazali na różnorodność ofert, jednak zauważono, że wiele firm w Polsce działa jako pośrednicy, zamawiając PCB w Chinach. Wśród rekomendowanych firm wymieniono unidruk.pl, Technoservice, Printor, Bazeko, Kono, Eltar oraz Nanotech Elektronik, która oferuje dobrą obsługę i konkurencyjne ceny. Użytkownicy podkreślili, że dla bardziej skomplikowanych projektów, takich jak wielowarstwowe PCB, często konieczne jest korzystanie z chińskich producentów. Wskazano również na znaczenie negocjacji cen oraz na różnice w kosztach i czasie realizacji zamówień między Polską a Chinami.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA