logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Skrzynia biegów żuk 3B 4B - Korek spustowy oleju wymiar i skok gwintu

LENIWIEC_PL 03 Sie 2019 17:35 3933 13
  • #1 18095120
    LENIWIEC_PL
    Poziom 28  
    Ocena: 320
    Witam serdecznie.
    Otóż posiadam skrzynię biegów od żuka w której do wymiany mam korki od spustu i napełniania oleju. Jako, że niedawno te korki wymieniałem z powodu obemknięcia się klucza chciałbym zastosować zwykłą śrubę z łbem sześciokątnym.
    Wie ktoś jaki jest skok gwintu i wymiar korka spustowego oraz korka do napełniania(tego z boku)?
    Czy skrzynia 3 biegowa i 4 biegowa ma takie same korki?
    Czy korek od spuszczania oleju i ten z boku są identycznie takie same?
  • #2 18095190
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 18095513
    piotrekwoj1
    Poziom 43  
    Ocena: 3401
    Koderr napisał:
    Tak z ciekawości zapytam; co znaczy określenie "obemknięcie"?

Pewnie to samo co "omsknąć"
  • #4 18095871
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #6 18095880
    SKM 1964
    Poziom 34  
    Ocena: 660
    No , tak . Ale raczej uszkodzeniu uległa śruba czy może klucz ?? :D
    A tak na poważnie , gdzieś w garażu walała się skrzynka od starej warszawy , trójka ,
    a to chyba to samo co żuk , więc zobaczę jaki jest gwint na korkach . :|
  • #7 18095881
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #12 18095904
    LENIWIEC_PL
    Poziom 28  
    Ocena: 320
    Witam raz jeszcze.
    Przepraszam panowie ale nie do końca fachowo opisałem problem.
    Korki w skrzyni mają łepek wewnętrzny na taki kwadrat(specialny klucz). Niestety te łepki zachodzą czasem piachem, brudem wskutek czego następuje uszkodzenie klucza przy odkręcaniu lub korka dlatego też zamiast fabrycznych chciałem wstawić takowe z łbem 6 kątnym co było by niewątpliwie rozwiązaniem problemu. Skrzynię mam obecnie zamontowaną w pojeździe i zalaną olejem więc aby sprawdzić skok gwintu musiałbym jakimś cudem wykręcić te korki a nie chcę tego robić teraz bo pojazd potrzebny cały czas tylko przy najbliższej okazji jak będę olej wymieniał i łożyska w skrzyni. Stąd też pytanie dotyczące wymiaru i skoku gwintu.
  • #14 18096368
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje informacji na temat wymiarów i skoku gwintu korków spustowych i napełniających w skrzyni biegów od Żuka, z zamiarem zastąpienia ich zwykłymi śrubami sześciokątnymi. W dyskusji podano, że można zmierzyć średnicę i skok gwintu, a także zasugerowano skontaktowanie się z tokarzem lub mechanikiem w celu uzyskania pomocy. Wspomniano, że korki mają gwint stożkowy, co oznacza, że zwykłe śruby nie będą pasować. Użytkownik został również poinformowany o możliwości zakupu korków w sklepach motoryzacyjnych oraz o konieczności oczyszczenia gniazd przed użyciem klucza, aby uniknąć ich uszkodzenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA