logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zaprogramować komunikację MEGA+WiFi ATmega2560+ESP8266 z MySQL?

pokebols 04 Sie 2019 16:27 1641 4
REKLAMA
  • #1 18096660
    pokebols
    Poziom 6  
    Hej,

Potrzebuję pomocy z modułem: MEGA+WiFi R3 ATmega2560+ESP8266, flash 32MB, USB-TTL CH340G, Micro-USB

Udało mi się zaprogramować, żeby ESP działało jako serwer oraz sterowało wyjściem na arduino przez stronę.

Niestety nie mam pojęcia jak zabrać się za zaprogramowanie komunikacji z bazą danych postawioną lokalnie

Interesuje mnie model komunikacji
    MySql -> ESP -> Arduino
    Arduino -> ESP -> MySql

Czyli odczyt i zapis z bazy danych mysql, generalnie chodzi o to, że na arduino mega będzie dużo czujników, następnie informacje z czujników będą trafiały poprzez esp do bazy danych, a sterowanie odbywać się będzie także poprzez bazę danych.

Czy mógłby ktoś mi podpowiedzieć coś ?
  • REKLAMA
  • #2 18096981
    Slawek K.
    Poziom 35  
    Ocena: 1303
    Komunikacja poprzez serial atmega <> esp, esp wysyła dane do bazy oraz wysyła do arduino poprzez serial to co odbierze jako polecenie.

Pozdr
  • REKLAMA
  • #3 18097072
    pokebols
    Poziom 6  
    Czy mógłbyś coś więcej na ten temat powiedzieć ? Jestem to w stanie zrealizować na tym module, którym pracuję ?
  • REKLAMA
  • #4 18097566
    kaczakat
    Poziom 34  
    Ocena: 231
    Tu masz opisane Link jak to zrobić na Ethernet shield, na bazie tego zrobiłem swój szkic do ESP:
    Kod: C / C++
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

Oczywiście musisz ogarnąć obsługę PHP i MySQL, mieć skrypt PHP jak w tym blogu. Poza domową siecią pewnie jest jeszcze wiele innych tematów do ogarnięcia, hasła, zabezpieczenia, itp. rzeczy o których nie mam pojęcia - bawię się na swoim dysku sieciowym.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
REKLAMA