logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Zmywarka Electrolux ESL48900 - kalibracja hydrostat, błąd i40

fann 06 Sie 2019 23:15 14100 19
REKLAMA
  • #1 18101334
    fann
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Witam, mam problem ze zmywarką jak w tytule.
    Zmywarka po przejściu prawie całego programu wyrzuca błąd i40 a nie ma już wody, zrobiłem czyszczenie sodą i octem, program przeszedł i było ok, próbowałem następny i znowu już na początku błąd i40.
    Po otworzeniu drzwiczek słychać jak ssie powietrze. Czytałem że trzeba zrobić kalibrację, ale niestety nie znam procedury.
  • REKLAMA
  • #2 18101870
    Piotr2608

Poziom 41  
    Ocena: 4483
    fann napisał:
    Czytałem że trzeba zrobić kalibrację, ale niestety nie znam procedury.

Pytam się po co?
    Wymień hydrostat i problem zniknie.
    Konto firmowe:
    ZimTech Piotr Zimny
    Przy Bażantarni 13/31A, Warszawa, 02-793 | Tel.: 666-XXX-XXX (Pokaż) | Strona WWW: https://zimtech.com.pl
  • #3 18102170
    fann
    Poziom 12  
    Piotr2608 napisał:
    fann napisał:
    Czytałem że trzeba zrobić kalibrację, ale niestety nie znam procedury.

Pytam się po co?
    Wymień hydrostat i problem zniknie.

Dzięki za odpowiedź tak zrobie. Ciekawe ze na north pl sa wyszczególnione dwa jeden z rurka a drugi bez.
    A tak na marginesie to w tym modelu jest jakaś opcja kalibracji?
  • Pomocny post
    #4 18102322
    Piotr2608

Poziom 41  
    fann napisał:
    A tak na marginesie to w tym modelu jest jakaś opcja kalibracji?

Jest, najpierw powinniśmy uruchomić program zerujący a potem kalibrację.
    Mimo wszystko w tym wypadku nie jest to konieczne.
    Konto firmowe:
    ZimTech Piotr Zimny
    Przy Bażantarni 13/31A, Warszawa, 02-793 | Tel.: 666-XXX-XXX (Pokaż) | Strona WWW: https://zimtech.com.pl
  • REKLAMA
  • #5 18102360
    fann
    Poziom 12  
    Zadzwoniłem do north i facet mi wyjaśnił, że model to jedno, a ważny jest PNC i tu okazało się, że mój hydrostat jest najdroższy. Co ciekawe wyciągnąłem go przedmuchałem rurkę, włączyłem płukanie i przeszedł cały program.
    Piotr2608 napisał:
    Jest, najpierw powinniśmy uruchomić program zerujący, a potem kalibrację.
    Zatem mógłyś zdradzić jak to zrobić?
  • Pomocny post
    #6 18102395
    Piotr2608

Poziom 41  
    fann napisał:
    A mógłyś zdradzić jak to zrobić?

Mógłbym ale nie podam bo nie ma.
    Sprawdziłem i jest w tej zmywarce tylko opcja odczytu błędów i kasowania błędów.
    Nie widzę programu kalibracyjnego jest tylko coś co się zowie "odczyt kodów błędów i aktywacja komponentów".
    Załączniki:
    • Ele.pdf (93.18 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    Konto firmowe:
    ZimTech Piotr Zimny
  • #7 18102530
    fann
    Poziom 12  
    Piotr2608 napisał:
    Mógłbym, ale nie podam bo nie ma. Sprawdziłem i jest w tej zmywarce tylko opcja odczytu błędów i kasowania błędów.
    Nie widzę programu kalibracyjnego jest tylko coś co się zowie "odczyt kodów błędów i aktywacja komponentów".
    Dziękuje serdecznie,
    jeszcze dziś włączę dla próby długi program i jesli ten błąd pojawi się to niestety wymienię tez hydrostat.
    W mojej zmywarce panel sterowania wygląda tak.
    Zmywarka Electrolux ESL48900 - kalibracja hydrostat, błąd i40C072BA5C-3...6CD781.png (273.8 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #9 18103017
    fann
    Poziom 12  
    Spoko, uruchomiłem program 5 i przeszedł cały bez błędu, mogło być tak że jak wyciągnąłem hydrostat i przedmuchałem to pomogło?
  • #11 18103824
    fann
    Poziom 12  
    Dziękuje za odpowiedzi, myśle że będzie ok.
    Pozdrawiam serdecznie i zamykam temat
  • #12 18264407
    fann
    Poziom 12  
    Witam ponownie
    niestety moja zmywarka przestała działać to znaczy na starym hydrostatyczne wypompowuje wodę trzykrotnie i przechodzi w kod i 20, po wymianie Hydrostat na nowy, non-stop wypompowuje wodę z przerwami krótkimi i nie wyświetla żadnego błędu. Kiedy włączam kasowanie błędów, są wykasowane i przychodzi bez problemu program testowy 15 min. A już na zwykłym programie nie chce się uruchomić i wypompowuje wodę cały czas, Zauważyłem że po wypompowaniu wody jednak tam gdzie znajduje się filtr zostaje jej trochę. Co może być przyczyną że ona tak się zachowuje?
  • #13 18285816
    fann
    Poziom 12  
    Teraz ta zmywarka na okrągło wypompowuje i uruchamia zamów pompujący i tak na okrągło robi, próbowałem zamknąć zawór to raz uruchomiła program
  • #14 18285987
    Piotr2608

Poziom 41  
    A ostrzegałem:
    Piotr2608 napisał:
    Jak uszkodzisz programator to będziesz miał pretensje do samego siebie.
    Ja umywam ręce.

Teraz masz dwie opcje a nawet trzy:
    - sprawdzić czy nie ma wycieku
    - kupić nowy moduł
    - naprawić obecny moduł

Możliwe iż popełniłeś gdzieś jakiś błąd.
    Konto firmowe:
    ZimTech Piotr Zimny
  • #15 18286036
    fann
    Poziom 12  
    No wiesz jakby to programator był uszkodzony to nawet w ogóle nie ruszyło ale ona faktycznie chodzi nieraz robi właśnie takie właśnie sytuacji, dowiedziałem się tutaj od serwisanta że wykasowanie błędów powinno się robić za każdym razem i tak zrobiłem a tam nie ma innej opcji zepsuć programator, tym bardziej że programy testowe przychodzi płynnie

Dodano po 43 [sekundy]:

Mam też opcję kupienia nowej zmywarki
  • #16 18286049
    Piotr2608

Poziom 41  
    fann napisał:
    No wiesz jakby to programator był uszkodzony to nawet w ogóle nie ruszyło

Bardzo ciekawa teza. Nie mam więcej pytań.
    Konto firmowe:
    ZimTech Piotr Zimny
  • #17 18286145
    fann
    Poziom 12  
    Wejście w stan serwisowy i wykasowanie błędów nie powoduje uszkodzenia programatora, a zmywarka miała takie same objawy już wcześniej, właśnie teraz program EKO nr. 4 przeszedł bez problemów.
  • Pomocny post
    #18 18286736
    Arcus1977
    Poziom 22  
    Ocena: 203
    Strzykawka na wężyk od presostatu, wrzątek do środka i pompujemy. Sam zobaczysz jaka zupa zrobi ci się w zmywarce. Stary presostat należy dobrze wysuszyć i niczym nie przedmuchiwać. Dopiero Po dokładnym oczyszczeniu (czyli usunięciu usterki) kasujemy błędy i robimy program kalibrujący. Powodzenia.
  • #19 18287838
    fann
    Poziom 12  
    Super, ale „zupę” będzie widać po czyszczeniu w odstojniku filtra? Jeszcze jedno podobno mój model zmywarki nie posiada kalibracji, no chyba, że jest nim ten program 30 min?
  • #20 18363473
    fann
    Poziom 12  
    Problem rozwiązany, a pomogła rada Arcus1977, dokładnie było sporo syfu, a po przepłukaniu nawet stary hydrostat śmiga.
    Pozdrawiam i dziękuje.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z zmywarką Electrolux ESL48900, która po przejściu prawie całego programu wyświetla błąd i40, mimo braku wody. Po czyszczeniu sodą i octem, problem na chwilę ustąpił, ale błąd powrócił. Użytkownik rozważał kalibrację, ale nie znał procedury. W odpowiedziach zasugerowano wymianę hydrostatu jako rozwiązanie. Po wymianie hydrostatu i przedmuchaniu rurki, zmywarka działała poprawnie przez pewien czas, ale później zaczęła wypompowywać wodę bez końca. Użytkownik otrzymał porady dotyczące sprawdzenia wycieków oraz czyszczenia presostatu. Ostatecznie, po dokładnym czyszczeniu, problem został rozwiązany.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA