Witam. Napisz czy rozwiązałeś problem, przydaje się to innym.
Również jeżdżę Irizarem i już kilka razy miałem taki komunikat, za każdym razem problem był gdzie indziej.
U mnie po pierwsze aps wchodził w tryb awaryjny i "wywalał" ciśnienie z zaworu bezpieczeństwa, w opisie serwisowym tego problemu jest konieczność wymiany na nowy, bo po pewnym czasie sprężyna w nim zmienia swoje właściwości i zaczyna się otwierać wcześniej niż zawór odcinający sprężarkę i kiedy ona działa zbyt długo generuje błąd. Włącznie sprężarki sterowane jest elektronicznie przez aps i zależy m.in. od obciążenia silnika, może to jest powód że błąd występuje przy określonej prędkości. Bardziej przyjrzał bym się obrotom silnika niż prędkości, bo to od nich zależy jej wydajność. Jeśli wymieniałeś APS a np. zamontowali stary zawór bezp. to błąd który łatwo zdiagnozować kiedy podczas pompowania sprawdzisz gdzie "wywala" po napełnieniu układu.
Drugi problem dotyczył zaworu abs, są u mnie na nich tłumiki powietrza i nie usłyszysz ubytków, trzeba było je zdejmować i wtedy łatwo było stwierdzić gdzie uchodziło powietrze, w innym autobusie również scanii był spory ubytek z zaworu hamulca i szukałem chyba z pół roku - spore ubytki na zegarach nawet po 2 godzinach postoju i dopiero po zdjęciu tłumika można było to stwierdzić.
Trzeci problem miałem z zaworkami w samym APS, pojawiał się kiedy temperatura spadała po rozkręceniu " puszki" są dwa zawory i tam wystarczyła wymiana oringów za kilkanaście zł(stare twarde), a nie wymiana całości.
Z doświadczenia polecam raczej dobry warsztat pneumatyczny a nie serwis, tam tylko wymieniają i kasują - fajnie jak się uda a jak nie to klient płaci dalej. Płać za efekt - czyli naprawę, a nie za roboczogodziny.