logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak rozszerzyć WiFi między domami z użyciem Netgear N300 czy APC Propeller 5?

BaskeTajfun 13 Sie 2019 20:28 720 16
  • #1 18113412
    BaskeTajfun
    Poziom 9  
    Ocena: 11
    Witam
    Chcę rozszerzyć sieć WiFi z jednego domu do drugiego, problem polega na tym że wygląda to tak ja na obrazku Jak rozszerzyć WiFi między domami z użyciem Netgear N300 czy APC Propeller 5?podglad...jpg (60.12 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    Zastanawiałem się nad użyciem dwóch urządzeń (repeater'ów) jak ten: Netgear N300 (EX2700-100PES) lub czegoś takiego: APC Propeller 5.
    W domu na górze jest internet w raz z siecią WiFi, a w tym na dole nie.
    Środki też mam trochę ograniczone ze względu na wrodzone skąpstwo osoby zlecającej.
    Szukam tu rady.
  • #2 18113415
    BaskeTajfun
    Poziom 9  
    Jutro mogę dorzucić jeszcze zrzuty ekranu z inSSIDer.
  • Pomocny post
    #3 18113435
    pol102
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 368
    Cokolwiek znaczy "ograniczone środki"... Zgodnie z zasadą Cena Czyni Cuda weź sobie jakieś używane AirLive2 i dwie anteny kierunkowe. Dobry most nie może być tani.
  • Pomocny post
    #4 18113529
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5732
    Żadnych rozwiązań typu router czy AP plus antena kierunkowa. Tylko zewnętrzne punkty dostępowe CPE z widocznością ich anten. Jeden jako AP drugi jako AP Client( Station). Jak tanio to coś od Ubiquiti, używane na 2,4 lub 5GHz w G. Np. Nanostation 2 lub 5 czy NS LOCO 2, LOCO5. Jak budzet większy to NS M2, M5 czy LOCO M2, M5.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • Pomocny post
    #5 18113534
    IC_Current
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2494
    Jak ktoś jest skąpy, to się u niego nie pracuje. Narobisz się, nakombinujesz, żeby było najtaniej a potem Ci taki powie, że to Twoja wina, że coś tam nie teges. Sam nie będzie pamiętał, że to on tak kazał.

Natomiast masz raptem odległość 60m, z podejściami do domów i zapasami pewnie wyjdzie znacznie poniżej 100m. Kup przewód żelowany UTP kat 5e lub 6 oraz rurę PE 20x2 (taką jak do wody). Przewód do rury, rura do ziemi i za 300zł masz łącze jakiego nie zestawisz na radio za 5000.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • Pomocny post
    #6 18113825
    crashbit
    Poziom 15  
    Ocena: 12
    Witam.
    Nie bardzo rozumiem wrodzone skąpstwo... widzę pewne opcje:
    1. jesteś osobą z dostępem do internetu, ktoś skąpy chce go od Ciebie... Co kupi to będzie miał
    2. Jesteś osobą która chce dostęp od kogoś kto ma.... kupujesz sprzęt na własną rękę i nie ma znaczenia czyjeś skąpstwo.
    3. Robisz to dla dwóch obcych osób? Mówisz tyle i tyle będzie dobrze. Nie mają kasy to maja trzy opcje:
    a) wychodzisz i radzą sobie sami
    b) wybierają swoje rozwiązanie i umywasz ręce
    c) robisz to po swojemu i płacą tyle ile powinni.

Zgadzam się z przedmówcami. Tylko pewne rozwiązania mostów. Jakieś ubiquiti czy coś. Ale sprzęty do mostów. Nie jakieś bieda routery z bieda antenami.
  • #7 18114666
    BaskeTajfun
    Poziom 9  
    Dzięki wielkie za tak liczne odpowiedzi, ale stało się tak jak pisał @crashbit gdy powiedziałem że punkty dostępowe to koszt około 500 złotych to chcą na własną rękę rozszerzyć to repeaterami.
    Temat do zamknięcia.
  • Pomocny post
    #8 18114718
    matek451
    Poziom 43  
    No to masz problem z głowy, Januszkowie nakupią szajsu , wydadzą jakąś kasę a internetu tam na dole i tak nie będą mieli, w myśl przysłaowia " Biednyś boś głupi i głupś bo biedny".
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • Pomocny post
    #9 18114747
    jprzedworski
    Ocena: 826
    BaskeTajfun napisał:
    chcą na własną rękę rozszerzyć to repeaterami
    A to może być ciekawe! Różnica poziomów, drzewa, krzaki i repatery. Nobel jak to zadziała.
  • Pomocny post
    #10 18114841
    crashbit
    Poziom 15  
    jprzedworski napisał:
    Nobel jak to zadziała

Powiedział bym że są skrajne szanse że zadziała. I mało tego. Jaka będzie radość bo na telefonie pokarze full kresek wifi :D co z tego że będzie można kawę zaparzyć zanim strona się (może) załaduje.
    Koledzy.
    4 miesiące temu miałem robić facetowi w sporym budynku firmy wifi (3000m2). Ręce mi opadły jak gość stwierdził że on żadnych access pointów nie chce bo są drogie. Da sobie jedno wifi i wzmacniacze. Najlepsze było że w budynku była już zrobiona sieć kablowa :) nikt z niej nie korzysta. Facet ma w dupie bo sam urzęduje w innym jeszcze budynku, a tam pracownicy się mordują. 40 tysięcy miesięcznie za wynajem a paru tysięcy nie da na wifi :D
  • #11 18115030
    BaskeTajfun
    Poziom 9  
    Najsmutniejsze w tym było to że oni myśleli że za wszystko wraz z robocizną wyjdzie maksymalnie 300 złotych. No brak mi słów. Cytując „Bo to przecież tylko w klawiaturę klikasz”
  • Pomocny post
    #12 18115073
    matek451
    Poziom 43  
    No to teraz 'zaoszczędzi" i niech sam sobie poklika w klawiaturę. Janusze się naczytają o WiFi , repeaterach i tyż tak chcom, byle było tanio. A jaki on ma internet w tym domu 1 na górze?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #13 18115338
    BaskeTajfun
    Poziom 9  
    @matek451 światłowód a prędkość to albo 100 albo 75. Nie wiem.
  • Pomocny post
    #14 18115847
    jprzedworski
    Jeszcze jedna uwaga. Repeater, żeby spełniał jakoś swoją rolę, musi być ustawiony gdzieś pośrodku pomiędzy nadawcą a odbiorcą. Czyli w tych krzakach. A co z jego zasilaniem? Bez kabla jednak się nie da.
  • Pomocny post
    #15 18115917
    crashbit
    Poziom 15  
    jprzedworski napisał:
    Jeszcze jedna uwaga. Repeater, żeby spełniał jakoś swoją rolę, musi być ustawiony gdzieś pośrodku pomiędzy nadawcą a odbiorcą. Czyli w tych krzakach. A co z jego zasilaniem? Bez kabla jednak się nie da.

Bardzo ogólnie a nie prawdziwie. Repeater musi być gdzieś w miejscu gdzie zasięg jeszcze jest nie zły. Wtedy ten niezły zasięg rozszerzać. W tych krzakach ani zasilania ani zasięgu nie będzie.
    Przypuszczam że to był żartobliwy i ironiczny skrót myślowy. Ale to tak bardziej dla potomność :)
  • Pomocny post
    #16 18122576
    jprzedworski
    crashbit napisał:
    Bardzo ogólnie a nie prawdziwie. Repeater musi być gdzieś w miejscu gdzie zasięg jeszcze jest nie zły
    Prawdziwe! Repeater ma pomagać łączyć router i odbiorcę. Czyli mamy dwa punkty A i B. Prawda, że ma być tam, gdzie zasięg jest jeszcze dobry. Ale łączność jest dwukierunkowa, więc musi być w miejscu dobrym zarówno dla punkty A jak i B. Czyli pośrodku, czyli w krzakach.
  • #17 18123030
    BaskeTajfun
    Poziom 9  
    Problem rozwiązany poprzez porzucenie go przez zleceniodawcę.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukiwał sposobu na rozszerzenie sieci WiFi między dwoma domami, rozważając użycie repeaterów Netgear N300 (EX2700-100PES) lub APC Propeller 5. W odpowiedziach zasugerowano, że najlepszym rozwiązaniem będą zewnętrzne punkty dostępowe (CPE) z widocznością anten, takie jak urządzenia Ubiquiti (Nanostation 2, 5, LOCO 2, 5). Wskazano również na możliwość użycia kabla UTP w celu stworzenia stabilnego połączenia, co byłoby tańsze i bardziej efektywne niż stosowanie repeaterów. Użytkownik ostatecznie zdecydował się na tańsze rozwiązania, co spotkało się z krytyką ze strony innych uczestników dyskusji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA