logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Pilot PYTHON do starej bramy Wiśniowski - układ scalony

walentyy 17 Sie 2019 01:49 2820 11
  • #1 18119512
    walentyy
    Poziom 17  
    Ocena: 75
    Po upadku uszkodził się pilot PYTHON do starej bramy Wiśniowski. Uszkodzeniu uległ układ scalony (encoder na kod stały) w obudowie DIP18, pozostałe elementy i ewentualne zimne luty sprawdzone.
    Orientuje się ktoś jaki jest odpowiednik układu scalonego stosowanego w tych pilotach? Ten układ jest encoderem programowanym trójstanowo (prawdopodobnie), jest zasilany 12v i na pinach 15 i 16 ma wyprowadzenie na zewnętrzny rezystor do oscylatora RC, analogicznie jak np. w układach HT12E.
    Poniżej zdjęcia pilota i oryginalnego układu, który ma oznaczenie E8K35:

Pilot PYTHON do starej bramy Wiśniowski - układ scalony Pilot PYTHON do starej bramy Wiśniowski - układ scalony
  • #2 18125026
    walentyy
    Poziom 17  
    Przeanalizowałem kilkanaście not katalogowych encoderów w obudowie DIP18 i wniosek jest taki, że identyczną aplikację do układu w pilotach PYTHON ma układ PT2262.
    W załączeniu nota katalogowa PT2262 i schemat bardzo podobnego pilota na nim zbudowanego.
    Pilot PYTHON do starej bramy Wiśniowski - układ scalony
    Załączniki:
    • PT2262.pdf (371.09 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #4 18125322
    walentyy
    Poziom 17  
    To firma handlowa, dlatego zrozumiałe jest, że ich dział techniczny dał taką odpowiedź:
    Kod: Text
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod
  • #5 18126072
    dzolo35
    Poziom 22  
    Ocena: 118
    Witam.

O pilota pytaj w Car -tronic , car-tronic.pl. Szukaj pod zakładką Automatyka do bram .Oni byli kiedyś przedstawicielem sprzedaży płyt i pilotów do bram WIŚNIOWSKI (mieli też serwis), i na ich stronie widzę pilota PHYTON Pic310 na 310MHz.
    Pozdrawiam.
  • #6 18127412
    walentyy
    Poziom 17  
    Niestety też zaproponowali samouczący zamiennik, ale mi to nic nie daje, ponieważ nie mam sprawnego pilota, żeby z niego skopiować kod.
  • #7 18127881
    dzolo35
    Poziom 22  
    Witam.
    To kup nową radiolinie z pilotami i podłącz do centralki .
  • #8 18129003
    walentyy
    Poziom 17  
    Nie mogę ingerować w radio, ponieważ to garaż wynajmowany razem z mieszkaniem. Dlatego muszę naprawić stary pilot i potem ewentualnie dla bezpieczeństwa skopiować kod na pilot samouczący.
  • #9 18131110
    dzolo35
    Poziom 22  
    Witam.
    Nie ingerujesz w radio sterownika bramy , tylko dwoma kabelkami wpinasz się w już istniejące złącze , do ręcznego otwierania bramy a moduł radiolinii np takiej : http://www.elmes.pl/pl/produkty/odbiornik-1-kanalowy-dwa-piloty-1-przyciskowe-zasilanie-12vdc .
    Poza tym centralka bramy już chyba ma kilka ładnych latek , a pilot mógł dokończyć swojego żywota.
    Może warto pogadać z właścicielem posesji , o wymianie samej płyty , koszty groszowe a i piloty będą nowe.
  • #10 18131330
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15484
    @dzolo35 Umiesz czytać?
    walentyy napisał:
    garaż wynajmowany razem z mieszkaniem.

W takim razie brama jest częścią wspólną i podlega pod administrację lub innego zarządce nieruchomości i samemu nic się nie zrobi.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #11 18164741
    walentyy
    Poziom 17  
    Może ma ktoś jeszcze inną propozycję?
  • #12 18173207
    walentyy
    Poziom 17  
    Poradziłem sobie inaczej... Postanowiłem przylutować piny układu od A0 do A7 do masy inaczej niż były oryginalnie. Celowo nie wykorzystałem pinów, które były wcześniej połączone z masą. O dziwo pilot (ze zmienionym kodem) dał się zaprogramować w sterowniku bramy i działa prawidłowo. Już sam nie wiem czy to zbieg okoliczności, czy problem ze sterownikiem lub układem w pilocie ale najważniejsze, że działa. Oczywiście wcześniej w pilocie (z oryginalnym kodem) były poprawiane luty i próby zaprogramowania w sterowniku, ale bez powodzenia.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił uszkodzenie pilota PYTHON do bramy Wiśniowski, w którym uszkodzeniu uległ układ scalony (encoder na kod stały) w obudowie DIP18. Poszukiwano odpowiednika tego układu, który jest programowany trójstanowo i zasilany 12V. Użytkownik otrzymał kilka sugestii, w tym, że układ PT2262 może być odpowiednikiem. Inne odpowiedzi sugerowały kontakt z firmami zajmującymi się automatyką do bram, takimi jak Car-tronic, oraz rozważenie wymiany całego systemu na nowszy. Ostatecznie, jeden z użytkowników znalazł sposób na naprawę pilota poprzez przylutowanie pinów układu, co pozwoliło na jego ponowne zaprogramowanie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA