logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przyczepa ciezarowa - Wymiana osi i dołożenie ABS

skoczi97 18 Sie 2019 08:27 1770 12
REKLAMA
  • #1 18121159
    skoczi97
    Poziom 10  
    Ocena: 23
    Witam posiadam przyczepę ciezarową 3 osiową na resorach bez ABS. Przyczepa jest do transportu drewna i trochę jej szkoda ale osie juz do niczego się nie nadają (np zaspawane nakrętki od łożysk ).

I teraz główne pytanie ponieważ mam okazję kupić naczepe na poduszkach z dobrymi osiami z ABS tez bpw ale już ma tarczach i chcialbym je przełożyć tylko czy modulator (haldex) będzie pasował? Skąd będzie brał sygnał do siły hamowania(teraz mam ręczny zawór) ? Wyjście do poduszek rozumiem ze wystarczyłoby zaslepić.
  • REKLAMA
  • #2 18121193
    oktawian89
    Poziom 27  
    Ocena: 442
    Nie chcesz sprzedać ten naczepy na resorach ?
  • REKLAMA
  • #3 18121200
    skoczi97
    Poziom 10  
    oktawian89 napisał:
    Nie chcesz sprzedać ten naczepy na resorach ?

Mam przyczepę na resorach do drewna i jej nie sprzedam tylko chce osie wymienić. Mogę sprzedać naczepe do drewna ale na poduszkach
  • #4 18121210
    ArturAVS
    Moderator
    Ocena: 7781
    skoczi97 napisał:
    Skąd będzie brał sygnał do siły hamowania

Normalnie bierze sygnał z czujnika ciśnienia w poduszkach.
    skoczi97 napisał:
    czy modulator (haldex) będzie pasował?

ABS czy TEBS? Jak go sparametryzujesz?
  • #5 18121246
    skoczi97
    Poziom 10  
    arturavs napisał:
    skoczi97 napisał:
    Skąd będzie brał sygnał do siły hamowania

Normalnie bierze sygnał z czujnika ciśnienia w poduszkach.
    ?

Narmalnie raczej nie weźmie ponieważ jak juz pisałem naczepa dawca byłaby na poduszkach a przyczepa resor.

Która os w przyczepie powinna mieć czujnik ABS ? ( w naczepach przeważnie środkowa )

Co do parametrów mogę się podłączyć autocomem ale nie wiem czy dużo tym zdzialam
  • #6 18121265
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #7 18121273
    skoczi97
    Poziom 10  
    piotr budzowski napisał:
    osie do przekładki razem z poduszkami na resorze nie zastosujesz ebs

Wiem ze ebs nie zastosuje ale czy ABS nie będzie działał bez ebs ( stosowalbym 5 pinowy kabel )
  • #8 18121296
    ArturAVS
    Moderator
    Ocena: 7781
    skoczi97 napisał:
    Która os w przyczepie powinna mieć czujnik ABS ?

Zależnie od konfiguracji, ze względu na skrętną oś przednią sygnały powinny być w systemie 4S, czyli pierwsza i środkowa i/lub ostatnia(6S).
    skoczi97 napisał:
    Co do parametrów mogę się podłączyć autocomem ale nie wiem czy dużo tym zdzialam

Nic tą zabawką nie zrobisz.
  • REKLAMA
  • #9 18121317
    skoczi97
    Poziom 10  
    arturavs napisał:
    skoczi97 napisał:

Nic tą zabawką nie zrobisz.

Dawno się nie podłączałem do naczepy ale z tego co pamiętam kilka funkcji ( napewno programowanie wejsc/wyjść było )poza obczytywaniem błędów i podgląd w czasie rzeczywistym.
  • #10 18121330
    kamcio_20
    Poziom 16  
    Ocena: 98
    Resory tez mialy regulowana sile hamowania moze ten zawor jakos wykozystasz tez dzialal na zasadzie zwiekszania cisnienia jak resory siadaly
  • #11 18121333
    skoczi97
    Poziom 10  
    kamcio_20 napisał:
    Resory tez mialy regulowana sile hamowania moze ten zawor jakos wykozystasz tez dzialal na zasadzie zwiekszania cisnienia jak resory siadaly

Mam ręczny zawór i do wyboru pełna połowa i pusta przyczepa.
    Przyczepa ciezarowa - Wymiana osi i dołożenie ABS
  • #13 18126708
    gucio~1
    Poziom 24  
    Ocena: 313
    Można, jak najbardziej zastosować Tebs do przyczepy na resorze. Nr czujnika ugięcia resora Haldex 815030001. System z jednokanałowym modulatorem przedniej osi i dwukanałowym tylnej. Czujniki na przodzie i na tyle. Nie wiem tylko skąd wziąć obliczenia hamowania, no i o homologacji można zapomnieć.

Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada przyczepę ciężarową na resorach bez ABS, która jest w złym stanie technicznym. Planuje wymienić osie na te z ABS i poduszkami, ale ma wątpliwości dotyczące kompatybilności modulatora Haldex oraz sposobu sygnalizacji siły hamowania. W dyskusji poruszono kwestie dotyczące czujników ABS, parametrów systemu hamulcowego oraz możliwości zastosowania regulatorów siły hamowania. Użytkownicy podkreślają, że system ABS może działać bez EBS, ale wymaga odpowiedniej konfiguracji i czujników. Wskazano również na problemy z homologacją oraz konieczność dostosowania istniejącego układu hamulcowego.
REKLAMA