logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Malowanie aluminiowego panela - akryl w sprayu na podkład akrylowy?

Grzegorz Markowski 19 Sie 2019 21:03 3783 4
REKLAMA
  • #1 18124329
    Grzegorz Markowski
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 754
    Cześć.

Temat jest taki.
    Mam do wykończenia aluminiowy panel przedni. Zaszpachlowałem zbędne otwory i uszkodzenia, przeszlifowałem i pomalowałem czarnym matem wodorozcieńczalnym.
    Tak, jestem w tych sprawach lamerem i chciałem na szybko.
    Wyszło ładnie, ale słabo mechanicznie. Farba zlazła z panela jak skóra po forsownym smażeniu na plaży.
    Zdarłem wszystko do gołego metalu, szlif, mycie, itd.
    Postanowiłem wydłużyć proces i nabyłem podkład i lakier akrylowy, ale tym razem w sprayu.

Malowanie aluminiowego panela - akryl w sprayu na podkład akrylowy?

Położyłem pierwszą warstwę podkładu. "Wyciągnął" na wierzch wszystkie niedoskonałości powierzchni. :-(
    Szczerze mówiąc, nie za bardzo mi się chce "bawić" z powierzchnią tak długo, aż niedoskonałości znikną.

I teraz dwie koncepcje.
    1. Przeszlifować podkład i położyć dwie warstwy lakieru w sprayu. Licząc się z tym, że niedoskonałości będą widoczne.
    2. Przeszlifować podkład i położyć na nim lakier, ale wodorozcieńczalny. Ten ukryje wady, ale będzie słabszy mechanicznie.

Czy w ogóle można kłaść wodny akryl na akryl w sprayu?
    Czy wodny akryl położony na podkład będzie mocniejszy? Pewnie tak, ale jak już wspomniałem, prace malarskie to nie jest mój konik. :-(
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 18124439
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 18124456
    freebsd
    Poziom 42  
    Ocena: 2034
    eurotips napisał:
    Nie jestem pewien, ale w sprayu nie ma chyba lakieru bezbarwnego o podwyższonej wytrzymałości
    Są dwuskładnikowe w pojemniku typu "spray". Przed użyciem przebija się wewnętrzną przegrodę i miesza się lakier z utwardzaczem. Ma się około 20 minut na użycie. I tak jak piszesz, to jest jedyny słuszny lakier którego należny używać ;-)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 18124482
    palmus
    Poziom 34  
    Ocena: 753
    Najistotniejszym jest podkład, który dobrze Ci się zwiąże z aluminium.Potem niemal dowolnie sobie wykończysz.
  • #5 18124505
    Grzegorz Markowski
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 754
    Bardzo dziękuję za wskazówki. Zapomniałem o istnieniu bezbarwnego. Mam chyba lakiernika w pobliżu.
    Jutro sprawdzę jak podkład się nałożył i zrobię próby z lakierami. A na koniec bezbarwny.
REKLAMA