logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Brak dźwięku w wejściu liniowym po aktualizacji Windows 10

nekrozmiata 19 Sie 2019 21:22 4041 2
REKLAMA
  • #1 18124375
    nekrozmiata
    Poziom 5  
    Ocena: 3
    Witam serdecznie,

Dnia 14.08.2019 miałem aktualizację, którą określam jako "dziwną". Dostałem komunikat w prawym dolnym rogu, że kończy się wsparcie aktualizacji Windows 10 i należy zainstalować "odpowiednią" wersję systemu.
    Zakładam, że pewnie chodzi o aktualizację z Win 7 na Win 10 i system postanowił zainstalować jakąś swoją aktualizację, której nie mogłem się sprzeciwić.

I od tego momentu zaczęły się problemy, ponieważ od momentu aktualizacji nie mam dźwięku w wejściu liniowym.
    Wcześniej było tak, że miałem podpięte słuchawki i mikrofon pod dedykowane porty, a głośniki pod wejście liniowe i wszystko działało.
    Po aktualizacji mikrofon i słuchawki działają, z kolei głośniki nie.

CZYNNOŚCI WYKONANE:
    - bawiłem się w ustawieniach Windowsa i użyłem różnych kombinacji, z mikserem stereo włącznie - BEZ EFEKTÓW;
    - odinstalowałem za pomocą Revo Uninstaller sterowniki Realtek HD Audio Drivers i zainstalowałem nowe - BEZ EFEKTÓW;
    - to samo co wyżej, z tymże zainstalowałem stare sterowniki sprzed 2 lat - BEZ EFEKTÓW;
    - odinstalowałem sterowniki dźwiękowe z karty graficznej - BEZ EFEKTÓW;
    - zaktualizowałem sterowniki karty graficznej - BEZ EFEKTÓW;
    - ostatnie 4 punkty wykonałem w różnych kombinacjach - BEZ EFEKTÓW.

Z racji tego, iż chciałbym uniknąć formata, zwracam się z prośbą do Was... HILFE!
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 18124379
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15500
    W panelu sterowania Realtek masz odpowiednio przypisane wyjście?
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 18124407
    nekrozmiata
    Poziom 5  
    Ocena: 3
    Dzięki za podpowiedź! :D

Nie, nie miałem menadżera Realtek w Panelu Sterowania. Okazuje się, że w nowszej wersji sterowników jest on zbugowany i nie działa poprawnie (albo wcale). Należało zainstalować starsze sterowniki (np. 2.81) i się pojawił.
    Oczywiście przestawiłem port z Wejścia liniowego na "Słuchawki" i działa jak dawniej.

Jeszcze raz wielkie dzięki za podsunięcie pomysłu! :)

PS: Zdanie w Twoim podpisie znów ma "rację" :D
REKLAMA