logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Delphi ds150 e 2016 r0 - Nie komunikuje sie z komputerem.

lipusek 21 Sie 2019 22:29 22104 19
REKLAMA
  • #1 18128468
    lipusek
    Poziom 8  
    Ocena: 5
    Witam

Delphi ds150e 2016 r0 jak w temacie nie komunikuje się z komputerem, po podłaczeniu pod usb słychac podłaczenie urządzenia, dioda zmienia kolor w testerze.

Podczas pierwszego uruchomiania i instalowania wszystko poszło dobrze, pod kablem łączył się z samochodem i szczytywał dane , nie mogłem nawiazać połączenia bluetooth.
    Nastepnego dnia po uruchomieniu programu nie mogłem wejść w opcje Ustawienia->Ustawienia sprzętowe to okno wogle sie nie otwiera, tam mozna bylo ustawić opcje połączenia przez kabe lub bluetooth. Po podłaczeniu kabla wszystko działało (diagnozował auto).
    Chcac naprawić łączność z blutooth omyłkowo wcisnołem instalkę na cd i od tego momentu juz nic nie dziala.
    Po odinstalowaniu i ponownej instalacji która przebiegła w miarę normalnie program sie zainstalował natomiast dalej nie mozna wejść w ustawienia sprzętowe i po podłaczeniu testera do komputera same sterowniki sie nie instalowały tak jak poprzednio. Zainstalowalem je sam ale bez większego efektu dalej nic nie dziala.

Prosze o pomoc moze robie cos nie tak. Za wszystkie sugestie z góry dziękuję

System win 7
    Załączniki:
    • Delphi ds150 e 2016 r0 - Nie komunikuje sie z komputerem. 2.jpg (208.86 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Delphi ds150 e 2016 r0 - Nie komunikuje sie z komputerem. 1.jpg (187.23 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 18130420
    lipusek
    Poziom 8  
    Dziala !!! Ale zauwazylem pewna zaleznosc, mam HP elitebook 8460p w ktorym nie ma bluetooth. Dokupilem zewnetrzny ktory raz dziala raz nie. W momencie instalacji pierwszym razem bluetooth nie dzialal a sprzet dzialal i diagnozowal przez kabel, natomiast jak sie zaczalem bawic w instalacje blutooth to zaczal dzialac blutooth a program nie funkcjonowal jak nalezy. Oczywiscie w ustawieniach sprzetowych jest brak ustawienia komunikacji przez bluetooth.

Czy sterowniki sa do bani czy tez sam modul bluetooth , jak to sprawdzic dodam ze jak chodzil to widzial moj telefon parowal sie ale nic wiecej.
  • REKLAMA
  • #5 18130563
    lipusek
    Poziom 8  
    W menadzerze urządzeń ?
  • #7 18134520
    lipusek
    Poziom 8  
    Niestety ale funkcja bluetooth sie nie podswietla wiec ustawien nie moge zmienic.
  • #9 18135477
    lipusek
    Poziom 8  
    Tak takie samo okno. Tylko u mnie nie jest podświetlona opcja 3 Bluetooth. Aktywne mam tylko dwa pierwsze okna. Przy portach com mam tylko VCP nie ma BT.
  • #11 18135491
    lipusek
    Poziom 8  
    Bluetooth mam zewnętrzny pod usb

Dodano po 1 [minuty]:

Tak paruje się ale nic więcej okno nr 3 dalej jest nie podswietlone

Dodano po 33 [sekundy]:

Tak paruje się ale nic więcej okno nr 3 dalej jest nie podswietlone
  • #15 18136459
    lipusek
    Poziom 8  
    Pisalem wczesniej

Dziala !!! Ale zauwazylem pewna zaleznosc, mam HP elitebook 8460p w ktorym nie ma bluetooth. Dokupilem zewnetrzny ktory raz dziala raz nie. W momencie instalacji pierwszym razem bluetooth nie dzialal a sprzet dzialal i diagnozowal przez kabel, natomiast jak sie zaczalem bawic w instalacje blutooth to zaczal dzialac blutooth a program nie funkcjonowal jak nalezy. Oczywiscie w ustawieniach sprzetowych jest brak ustawienia komunikacji przez bluetooth.

Moze cos zle instaluje ?

Wczesniej nawet jak sparowalem to te trzecie okno dalej nie bylo podswietlone.

Dodano po 1 [godziny] 16 [minuty]:

Odinstalowalem i ponownie zainstalowalem bluetooth. Delphi ds150 e 2016 r0 - Nie komunikuje sie z komputerem. Delphi ds150 e 2016 r0 - Nie komunikuje sie z komputerem. Delphi ds150 e 2016 r0 - Nie komunikuje sie z komputerem. Delphi ds150 e 2016 r0 - Nie komunikuje sie z komputerem. Delphi ds150 e 2016 r0 - Nie komunikuje sie z komputerem. Delphi ds150 e 2016 r0 - Nie komunikuje sie z komputerem. Delphi ds150 e 2016 r0 - Nie komunikuje sie z komputerem.

Dodano po 55 [sekundy]:

Dalej nie wykrywa urzadzenia diagnostycznego.
  • REKLAMA
  • #17 18138292
    lipusek
    Poziom 8  
    Ręce już mi opadają . Może ja coś źle robię proszę pokaż krok po kroku jak to ma być.
    Załączniki:
    • Delphi ds150 e 2016 r0 - Nie komunikuje sie z komputerem. IMG_20190827_202929.jpg (3.66 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Delphi ds150 e 2016 r0 - Nie komunikuje sie z komputerem. IMG_20190827_202921.jpg (4.24 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #18 18138522
    DriverMSG
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4893
    Podłącz interfejs diagnostyczny do samochodu (do zasilania), sparuj przez Bluetooth i sprawdź jaki przydzieliło port COM, ewentualnie sam mu ustaw jakiś inny.

Dopiero po sparowaniu urządzeń uruchom Delphi i przejdź do opcji (Warsztat) - tam ustaw ten sam port COM - testuj.
  • #19 18138577
    lipusek
    Poziom 8  
    Robiłem tak. Paruje się ale nic wiexej
  • #20 18140377
    lipusek
    Poziom 8  
    Wszystko smiga jak należy. Problemem okazal sie sterownik bluetooth.

Wielkieeee dzieki za pomoc DriverMSG ,
    Szacun dla kolegi bez niego nie dal bym rady sam ogarnąć tematu.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z interfejsem diagnostycznym Delphi DS150E 2016, który nie komunikuje się z komputerem. Po podłączeniu przez USB urządzenie jest wykrywane, ale nie można uzyskać dostępu do opcji Bluetooth ani ustawień sprzętowych. Po nieudanej próbie instalacji Bluetooth, użytkownik odinstalował i ponownie zainstalował oprogramowanie, jednak problem z komunikacją pozostał. Użytkownicy forum sugerowali ponowną instalację programu oraz sprawdzenie ustawień portu COM. Ostatecznie problem został rozwiązany przez aktualizację sterownika Bluetooth, co przywróciło pełną funkcjonalność urządzenia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA