logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mazda 6 gg 1.8 lpg - Wyciek płynu chłodniczego spod korka zbiorniczka wyrównawcz

dexiuu95 24 Sie 2019 13:19 3894 14
REKLAMA
  • #1 18132557
    dexiuu95
    Poziom 2  
    Witam, posiadam mazde 6 gg 1.8 lpg. Mam taki problem, mianowicie jakiś czas temu zauważyłem wyciek płynu, a po otwarciu maski dostrzegłem że wężyk od korka chłodnicy (trzymającego cisnienie) do zbiorniczka wyrównawczego jest odpięty.

Złapałem go zaciskami plastikowymi myśląc, że puścił jakiś poprzedni. Co ciekawe teraz patrząc na zdjęcia innych mazd takich jak moja, widzę, że ten wężyk nie ma żadnych spinek a u mnie nie wiem jak było.
    Tak czy tak myślałem, że problem będzie zażegnany, jednak po dłuższych trasach widzę kałużę płynu pod samochodem jak i wycieki spod korka zbiornika płynu wyrómawczego ( no chyba że coś innego tam mocno chlapie dookoła).

Mógłbym rozgrzewać samochód, gazować i płyn w zbiorniczku wyrównawczym jest niewzruszony. Stoi ciągle ten sam poziom zupełnie jakby to nie on wybijał, nie mogę uchwycić momentu w którym następuję wyciek. Wczoraj trochę się bawiłem, rozgrzewałem gazowałem na postoju i nic, a rano pod samochodem kałuża. Jak by wywaliło płyn po zgaszeniu samochodu .
    Mogę pojechać gdzieś dalej, otwieram maske zbiornik od góry zachlapany, płyn cieknie po chłodnicy a po otwarciu korka poziom jak zawsze.

Sprawdzałem węże od chłodnicy, oba ciepłe po rozgrzaniu i miekkie. Robiłem test na zawartość co2 w płynie - negatywny.

Nie mam już pomysłów, ciagle z tyłu głowy mam UPG. Wychodzi na to, że problem występuje sporadycznie, raz na jakiś czas. Czy takie objawy może dać UPG, czy może jest to coś innego? W jaki sposób upewnić się co do przyczyny? dziękuję za pomoc i pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 18132614
    Marek39
    Poziom 22  
    Ocena: 153
    dexiuu95 napisał:
    Sprawdzałem węże od chłodnicy, oba ciepłe po rozgrzaniu i miekkie.
    jak gorące to powinny być twarde, może korek nie trzyma ciśnienia, czy silnik rozgrzewa się jak kiedyś czy wolniej?
  • REKLAMA
  • #3 18132626
    dexiuu
    Poziom 9  
    Ocena: 4
    Nie zauważyłem zmian w czasie nagrzewania się silnika. Cały czas myślałem że węże nie mogą być twarde, dodam że przy naciskaniu górnego słychać "chlipienie" jak dla mnie to normalne, z powodu wody w środku. Jak sprawdzić korek chłodnicy?
  • #4 18133739
    Marek39
    Poziom 22  
    najlepiej pożyczyć od sąsiada , a co do chlipania w wężu to jest zapowietrzony
  • #6 18133879
    kortyleski
    Poziom 43  
    Ocena: 3851
    Zależy co komu twarde. Wąż pod roboczym ciśnieniem 1Bar będzie twardawy. Natomiast u kolegi autora bardzo ważny jest sprawny korek a tak samo ważny wężyk znad pierwszego stopnia korka do DNA zbiorniczka wyrównawczego
  • REKLAMA
  • #7 18136490
    dexiuu
    Poziom 9  
    Korka niestety nie mam od kogo pożyczyć, musiałbym zakupić. Bylem dzisiaj w trasie kilkadziesiąt km, nie było żadnego wycieku, póki co... Zobaczę rano. Zaciekawiły mnie te węże, u mnie są takie same na ciepłym jak i na zimnym silniku. Rzeczywiście ten korek mógłby spowodować taki wyciek jak u mnie? W jaki sposób?
  • #8 18136891
    robin161
    Poziom 25  
    Ocena: 276
    dexiuu95 napisał:
    ... jednak po dłuższych trasach widzę kałużę płynu pod samochodem jak i wycieki spod korka zbiornika płynu wyrómawczego ( no chyba że coś innego tam mocno chlapie dookoła).

Mógłbym rozgrzewać samochód, gazować i płyn w zbiorniczku wyrównawczym jest niewzruszony. Stoi ciągle ten sam poziom zupełnie jakby to nie on wybijał, nie mogę uchwycić momentu w którym następuję wyciek. Wczoraj trochę się bawiłem, rozgrzewałem gazowałem na postoju i nic, a rano pod samochodem kałuża. Jak by wywaliło płyn po zgaszeniu samochodu .
    Mogę pojechać gdzieś dalej, otwieram maske zbiornik od góry zachlapany, płyn cieknie po chłodnicy a po otwarciu korka poziom jak zawsze.

Sprawdzałem węże od chłodnicy, oba ciepłe po rozgrzaniu i miekkie. Robiłem test na zawartość co2 w płynie - negatywny.

Brak przepływu płynu w zbiorniczku wyrównawczym (po rozgrzaniu) świadczy o niesprawnej pompie. Płyn nie mając wymuszonego przez pompę obiegu, powoduje szybkie nagrzewanie się i tym samym zwiększenie swojej objętości (wybijanie przez korek). To, że masz po postoju kałużę pod silnikiem, może również świadczyć o puszczeniu uszczelnień w pompie.
  • REKLAMA
  • #9 18137045
    kortyleski
    Poziom 43  
    robin161 napisał:

Brak przepływu płynu w zbiorniczku wyrównawczym (po rozgrzaniu) świadczy o niesprawnej pompie

Niwprawda. nie w tym układzie
  • #10 18137445
    Marek39
    Poziom 22  
    jeśli dobrze wygooglowałem takie korki są w hondach i niektórych toyotach a kosztują od 6-30 zł (poznaj sąsiada :) )
  • #11 18137712
    robin161
    Poziom 25  
    kortyleski napisał:

Fakt - nie ma tutaj przepływu, płyn jest zasysany do chłodnicy przy jego schładzaniu się, a nadmiar przy gorącym silniku. Jeśli stan płynu w zbiorniczku pozostaje ten sam, pozostaje sprawdzić drożność przewodu zbiorniczek-chłodnica, uzupełnić płyn - najpierw pod korek w chłodnicy , później w zbiorniczku i dobrze odpowietrzyć układ (przy otwartej nagrzewnicy na full). Jeśli nie można odpowietrzyć, posprawdzać obejmy, plastikowe kolanka i przewody prowadzące do instalacji LPG - bo z opisu wygląda również na stale zapowietrzający się układ chłodzenia.
    Warto sprawdzić ciśnienie w układzie chłodzenia (dla Mazdy 1,1 bara) - to pod kątem sprawdzenia pompy wody, która nie wiadomo kiedy była wymieniana.
  • #12 18138011
    dexiuu
    Poziom 9  
    robin161 napisał:
    kortyleski napisał:

Fakt - nie ma tutaj przepływu, płyn jest zasysany do chłodnicy przy jego schładzaniu się, a nadmiar przy gorącym silniku. Jeśli stan płynu w zbiorniczku pozostaje ten sam, pozostaje sprawdzić drożność przewodu zbiorniczek-chłodnica, uzupełnić płyn - najpierw pod korek w chłodnicy , później w zbiorniczku i dobrze odpowietrzyć układ (przy otwartej nagrzewnicy na full). Jeśli nie można odpowietrzyć, posprawdzać obejmy, plastikowe kolanka i przewody prowadzące do instalacji LPG - bo z opisu wygląda również na stale zapowietrzający się układ chłodzenia.
    Warto sprawdzić ciśnienie w układzie chłodzenia (dla Mazdy 1,1 bara) - to pod kątem sprawdzenia pompy wody, która nie wiadomo kiedy była wymieniana.

Próbowałem odpowietrzyc jak należy tzn ogrzewanie na full itd i po dosłownie 30 sekundach (na zimnym) płyn zaczął wyciekac przez korek chłodnicy, ten ciśnieniowy. O czym to świadczy? Że układ nie jest zapowietrzony?
  • #13 18138540
    robin161
    Poziom 25  
    dexiuu napisał:

... Próbowałem odpowietrzyc jak należy tzn ogrzewanie na full itd i po dosłownie 30 sekundach (na zimnym) płyn zaczął wyciekac przez korek chłodnicy, ten ciśnieniowy. O czym to świadczy? ...

Podwyższone ciśnienie powyżej ciśnienia zadziałania zaworu upustowego korka. Tworzy się korek powietrzny w układzie chłodzenia, nie pozwalając na przepływ płynu, przez co zwiększa się jego ciśnienie.
    Tak jak pisałem wyżej, sprawdź drożność przewodu między chłodnicą a zbiorniczkiem, bo zwiększona objętość płynu z chłodnicy powinna przepłynąć do zbiorniczka, a nie wybijać korkiem. Tym bardziej, że ubytek płynu po nocnym postoju powinien być zauważalny w zbiorniczku, a tego nie ma. Czasami odpowietrzanie trzeba powtórzyć nawet kilkakrotnie.
    Wymień korek, 30 zł nie majątek. Posprawdzaj przewody podgrzewania reduktora LPG pod względem szczelności na złączach i kolankach (prawdopodobnie parownik masz na samym dole przed przednim nadkolem, obok chłodnicy).
  • #14 18139229
    dexiuu95
    Poziom 2  
    Dzięki za odpowiedzi tylko czy aby na pewno przepływ przez wąż do zbiorniczka przy otwartym korku powinien być na tyle swobodny by nie wybijalo płynu? Przecież ten wąż idzie na dół zbiorniczka tzn ze potrzebne jest ciśnienie by mógł przeplynac, a skoro korek jest otwarty to wąż wypełnia się i woda wypływa korkiem więc to chyba normalne. Dużo mam pytań ale to też tak na przyszłość :) dzięki!
  • #15 18139683
    kortyleski
    Poziom 43  
    Przy otwartym albo niesprawnym korku ten układ nie działa.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z wyciekiem płynu chłodniczego w Mazdzie 6 GG 1.8 LPG, który występuje po dłuższych trasach. Po otwarciu maski zauważył, że wężyk od korka chłodnicy do zbiorniczka wyrównawczego jest odpięty. Użytkownik próbował naprawić problem, jednak po rozgrzaniu silnika płyn w zbiorniczku nie zmienia poziomu, a po postoju pojawia się kałuża płynu pod samochodem. Uczestnicy dyskusji sugerują, że problem może wynikać z niesprawnego korka chłodnicy, zapowietrzenia układu lub uszkodzenia pompy wody. Wskazują również na konieczność sprawdzenia drożności przewodów oraz ciśnienia w układzie chłodzenia. Użytkownik zastanawia się nad rolą ciśnienia w przepływie płynu oraz nad tym, czy korek chłodnicy mógłby być przyczyną wycieku.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA