logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Vectra C 2.0 DTI 2004 - Nieprawidłowy sygnał czujnika wałka, błąd P0340

desert740 27 Sie 2019 06:32 3660 6
REKLAMA
  • #1 18137020
    desert740
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Witam. Mój problem polega na tym, że auto odpala, po chwili gaśnie i zapala się kontrolka samochodu z kluczem. Komputer pokazuje "błąd P0340- nieprawidłowy sygnał z czujnika wałka rozrządu - nieciągły" co wskazuje na czujnik wałka rozrządu - jednak z tego co doczytałem te auta posiadają wyłącznie czujnik Halla. Wymieniłem dla pewności czujnik wału, błąd pozostał, wszystko bez zmian. Jakiś pomysł od czego zacząć?
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 18222405
    desert740
    Poziom 10  
    Fazy rozrządu ok
    Po wymianie czujnika halla auto odpaliło jednak po chwili zgasło i wywala błąd:

P0340 - Obieg prądowy czujnika położenia wału krzywkowego- wartość poza wymaganym zakresem
    (FC) - Nie występuje

Po usunięciu jeśli już odpali pokazuje prawidłowo obroty pompy o połowę mniejsze niż wału.

Gdy zgaśnie znowu powyższy błąd i nawet po jego usunięciu nie pokazuje obrotów pompy

Czy to wadliwy czujnik halla czy po prostu umarł sterownik ?
  • REKLAMA
  • #4 18222422
    mercedesik
    Poziom 26  
    Ocena: 520
    Czujnik o którym piszesz jest w samej pompie i wystepowały usterki jak czujnika tak i sterownika.
  • #5 18222425
    desert740
    Poziom 10  
    Tak wiem ze w samej pompie bo go wymienilem zastanawiam sie teraz czy byl wadliwy czy to sterownik umarl
  • #6 18223419
    Staszek z Chełma
    Poziom 19  
    Ocena: 56
    W czasie remontu (naprawy ) mogła zostać nadmiernie naprężona któraś kostka i teraz jest zły styk. Poruszać kostkami (łączówkami), docisnąć.
    A w akcie desperacji zakupić interfejs diagnostyczny tylko taki troszkę lepszy (ok.200zł) wówczas na bieżąco można analizować wskazania komputera.
  • REKLAMA
  • #7 18381718
    desert740
    Poziom 10  
    Dziękuję za pomoc oraz sugestie wszystkim zaangażowanym w temat. Problem rozwiązany. Umarł sterownik po wymianie wszystko ok.
    Prawdopodobną przyczyną awarii sterownika mogły być sparciałe przewody kolory szarego których otulina się skruszyła. Temat do zamknięcia.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z samochodem Vectra C 2.0 DTI z 2004 roku, który po uruchomieniu gaśnie, a komputer wskazuje błąd P0340 związany z nieprawidłowym sygnałem z czujnika wałka rozrządu. Po wymianie czujnika wału oraz czujnika Halla problem nie ustąpił. Użytkownik otrzymał sugestie dotyczące sprawdzenia fazy rozrządu oraz styków elektrycznych. Ostatecznie, po wymianie uszkodzonego sterownika, problem został rozwiązany, a przyczyną awarii mogły być sparciałe przewody.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA