logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Awaria w listwie zasilającej - Miga przełącznik w listwie zasilającej i słychać

Hearstone 29 Wrz 2019 10:43 6831 8
REKLAMA
  • #1 18192061
    Hearstone
    Poziom 5  
    Witam

Otóż dzisiaj pojawił się u mnie problem z listwą zasilającą zakupiłem ją jakieś 5 miesięcy temu. Włączając ją wczoraj rano przycisk w listwie zaczął mrugać i ogólnie sama listwa wydawała z siebie takie trzaskanie jakby zwarcie było czy coś. Dzieje się to tylko kiedy lampka mruga , po kilku próbach wyłączania i włączania załącza normalnie żadnych trzasków i migotania. Wcześniej zdarzało się to raz w tygodniu ale teraz jest gorzej , dziś kilka razy musiałem ją włączać i wyłączać i było takie słabe światełko mrugające bez trzasków , w końcu się uruchomiła. I teraz pytanie czy zagraża to komputerowi , ta listwa ma zaledwie 5 miesięcy , należy ją wymienić czy po prostu sam przycisk do wymiany ??

To ta listwa: ACAR F5 1.5 m Czarny
    Awaria w listwie zasilającej - Miga przełącznik w listwie zasilającej i słychać

Z góry dziękuję za odpowiedź
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 18192068
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1109
    Wymień wyłącznik nazwany przez Ciebie przyciskiem.
  • REKLAMA
  • #3 18192092
    Hearstone
    Poziom 5  
    tronic1 napisał:
    Wymień wyłącznik nazwany przez Ciebie przyciskiem.

Tylko jak to zrobić nie ma żadnych śrubek , nic trzeba całą listwę rozmontować ?
  • REKLAMA
  • #4 18192122
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1109
    Tak, listwę trzeba rozpołowić.
  • #5 18192349
    sylweksylwina
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 2357
    I na dodatek na nity pewnie jest. Ogólnie acar nie robi problemów i bezpośrednio u nich można reklamować jak się ma dowód zakupu, i chyba z 5 lat gwarancji jest jak się nie mylę.
  • #6 21650164
    bogdanzieba
    Poziom 29  
    Ocena: 982
    Witam, mam to samo z listwą ACAR. Po włączeniu miga i skwierczy. Pomaga kilkukrotne włączenie i wyłączenie ale obawiam się, że może to kiedyś uszkodzić sprzęt komputerowy.
  • REKLAMA
  • #7 21650167
    artaa
    Poziom 43  
    Ocena: 1704
    To wątek z 2019, ale rozwiązanie jest jak poprzednio ;-)
    albo gwarancja,
    albo rozbierasz i próbujesz naprawy
  • #9 21650198
    sylweksylwina
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 2357
    Raczej nie jest aktualny dla autora tematu.
    Regulamin 3.1.19 - wypowiedź nie wnosi nic do tematu archiwalnego.
    Jak dla mnie temat też był wyczerpany, uszkodzony jest włącznik, rozebranie listwy jest trudne.
    Nie ma paragonu, to albo producent się przychyli do prośby i wymieni listwę, albo po prostu czeka cię zakup nowej listwy i tyle.
    Temat do zamknięcia.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z listwą zasilającą ACAR F5 (1,5 m), która po około 5 miesiącach użytkowania zaczęła wykazywać migające światło na przełączniku oraz słyszalne trzaski sugerujące zwarcie. Objawy nasilają się, a listwa czasami uruchamia się dopiero po wielokrotnym włączaniu i wyłączaniu. Zalecane jest wymienienie uszkodzonego wyłącznika, co wymaga rozebrania listwy, często utrudnionego przez zastosowanie nitów zamiast śrub. Producent ACAR oferuje gwarancję do około 5 lat, więc możliwa jest reklamacja przy posiadaniu dowodu zakupu. W przypadku braku paragonu pozostaje samodzielna naprawa lub zakup nowej listwy. Problem jest znany i powtarza się u innych użytkowników tego modelu, a uszkodzenie wyłącznika może potencjalnie zagrażać podłączonemu sprzętowi komputerowemu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA