logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Listwa przeciprzepięciowa podłaczona do gniazdka bez uziemienia

janbulanasmurfie 25 Lis 2023 00:58 783 8
REKLAMA
  • #1 20831856
    janbulanasmurfie
    Poziom 1  

Cześć, mam problem, mianowicie używałem przez 7 lat listwy, która w ostatnim miesiącu przy ruchu włącznika zaczęła skwierczeć (w sensie dźwięk prądu po prostu, jakby zwarcie, nie wiem). No i wczoraj nagle wyłączył mi się komputer, słyszałem tak jakby też dźwięk prądu w słuchawkach, dioda na listwie zaczęła migać, jakby prąd przerywało. Komputer zresetował się 3 razy. Wyłączyłem listwę i po włączeniu już tylko był ten charakterystyczny dźwięk skwierczenia. Po podłączeniu do innego gniazdka przestała działać zupełnie. Dziś kupiłem nową listwę przeciwprzepięciową (Acar F5) i działa normalnie. Tylko nigdy wcześniej nie zwracałem na to uwagi, ale w gniazdku nie ma uziemienia, a w instrukcji jest napisane, że do gniazdka z uziemieniem. Czy jest to bezpieczne i grozi czymś innym niż ryzykiem uszkodzenia sprzętu przy przepięciu? Jestem totalnie zielony w temacie elektryki i wolę spytać, bo wolę się nie obudzić z pożarem w domu. A no i czy to, że tamta listwa przestała działać mogło być spowodowane brakiem uziemienia?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 20831887
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #4 20831889
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Ocena: 5168
    w3501yyyy napisał:
    W jaki sposób brak styku ochronnego grozi pożarem?
    Czytaj post Autora dokładniej na przyszłość. Wypaliły mu się styki w gniazdach albo wyłącznik, zaczęło przerywać, więc się przegrzało
    janbulanasmurfie napisał:
    charakterystyczny dźwięk skwierczenia,
    i wystarczy. Nieprawdaż ?
  • REKLAMA
  • #5 20831890
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #6 20832013
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    Ocena: 2914
    Nie wolno podłączać urządzeń elektrycznych wykonanych w I kl ochronnosci do gniazda bez czynnego kołka ochronnego. Dotyczy to również przedłużaczy. Grozi to śmiercią.
    Gdyby nie to że Acar takie informacje zamieszcza na kartoniku to być może do teraz byś tego nie wiedział. W każdym bądź razie wielu użytkowników na elektrodzie zadaje takie pytania jak ty po kupieniu listwy taj konkretnej firmy.
    Jakby co to w każdej instrukcji obsługi urządzenia wykonanego w I kl ochronnosci jest informacja do jakiego gniazda należy podłączyć.
    Rozwiązanie to zmienić urządzenia na takie wykonane w II kl ochronnosci lub dostosować instalację.
  • #7 20832059
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3549
    Czy jest to bezpieczne i grozi czymś innym niż ryzykiem uszkodzenia sprzętu przy przepięciu?
    Jak w gniazdku będzie 400VAC (zamiast 230V) to ta listwa przed tym nie ochroni.
  • #8 20832196
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    Ocena: 2914
    CYRUS2 napisał:
    Czy jest to bezpieczne i grozi czymś innym niż ryzykiem uszkodzenia sprzętu przy przepięciu?
    Jak w gniazdku będzie 400VAC (zamiast 230V) to ta listwa przed tym nie ochroni.

Pytający coś wspomniał o 400V? Mam nadzieję że w kolejnym poście nie zaczniesz reklamować pewnego urządzenia, którym być może handlujesz.
  • #9 20832498
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3549
    Ktoś_tam napisał:
    Pytający coś wspomniał o 400V?
    Pytanie było o listwe przeciwprzpieciową :
    Ktoś_tam - uczciwie jest nic nie pisać, co oznacza, że to chroni ?
    Ktoś_tam napisał:
    Mam nadzieję że w kolejnym poście nie zaczniesz reklamować pewnego urządzenia, którym być może handlujesz.
    Jak ty piszesz o bezpiecznikach , że trzeba je zmienić to
    - wniosek: być może Ktoś_tam tym handluje.
    I jeszcze Ktoś_tam straszy autorów śmiercią.
    Ktoś_tam napisał:
    Gdyby nie to że Acar takie informacje zamieszcza na kartoniku to być może do teraz byś tego nie wiedział.
    Tu co robisz ? Inni producenci też piszą o gniazdku z bolcem.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z listwą przeciwprzepięciową, która zaczęła wydawać dźwięki skwierczenia i spowodowała reset komputera. Po zakupie nowej listwy Acar F5 zauważył, że gniazdko, do którego była podłączona, nie miało uziemienia. Uczestnicy dyskusji ostrzegli, że brak uziemienia w gniazdku może prowadzić do porażenia prądem i potencjalnych zagrożeń, w tym pożaru. Podkreślono, że urządzenia elektryczne klasy I powinny być podłączane do gniazd z uziemieniem, a w przypadku braku takiego uziemienia, zaleca się użycie urządzeń klasy II lub dostosowanie instalacji elektrycznej.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA