Witam.
Jestem początkujący w temacie o który chciałbym zapytać więc proszę o wyrozumiałość. Interesuje mnie układ SZR w budynku mieszkalnym wyposażonym w windy (budynek 8-mio piętrowy). O ile przełączanie zasilania między dwoma liniami zasilającymi jest dosyć oczywiste tak przełączanie zasilania w przypadku który pokazuje na obrazku dołączonym do posta przysparza mi problemów. Na rysunku pokazałem w uproszczony sposób jak zamierzam przełączać zasilanie podstawowe i awaryjne w przypadku obwodów administracyjnych i załatwia to w pewien sposób sprawę bezpiecznego zjechania windy w przypadku braku któregoś zasilania, jednak chciałbym także stworzyć możliwość przełączania zasilania dla obwodów mieszkalnych. Problemem jest fakt że wszelkie sterowania i czujniki kolejności faz muszą być opomiarowane więc chcąc zdublować układ SZR dla obwodów mieszkalnych musiałbym oprócz samego układu dokładać także kolejne mierniki co jest dosyc drogim rozwiązaniem. Na rysunku obwody mieszkaniowe mają możliwość przełączania między zasilaniami ale ręczne (z blokadą mechaniczną uniemożliwiającą załączenie dwóch zasilań na raz) Moje pytanie brzmi czy jest możliwość sterowania dwoma układami jednocześnie? Czy jest jakieś urządzenie sterujące które sobie z tym poradzi? Czerwoną linią narysowałem interesujący mnie przebieg sterowania w którym układ SZR po sprawdzeniu czy z zasilaniem w danej linii jest wszystko ok pozwala na jednoczesne załączenie zasilania i w układzie administracyjnym i w układzie mieszkaniowym. Jeśli jest to możliwe to oczywiście należałoby wymienić wyłączniki w układzie mieszkaniowym na silnikowe. Byłoby super jeśli ktokolwiek mógłby mnie naprowadzić na układ sterujący do takiego przypadku. Pozdrawiam.