logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Schemat do podlaczenia regulatora temperatury pid z 3 SSRami

PeterCH 03 Lis 2019 17:05 1776 5
REKLAMA
  • #1 18256086
    PeterCH
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam buduje piec ceramiczny i potrzebuje pomocy w podłączeniu kontrolera PID z 3 SSRami do których chcę podlączyc grzałki 2000w każda.

Niestety nie mogę wrzucić linku projektu którym sie inspirowałem. Wrzucam schemat podłaczenia pieca który znalazłem na blogu. (prosił o pomoc na tym forum niestety jego link nie działa)

Dodam ze rysunek jest na 3 fazy

cytuje z powyższej strony co zostało zmienione

"Zmieniłem w schemacie następujące rzeczy:

– dodałem jeszcze jeden SSR, – zrezygnowałem z bezpiecznika alarmowego i stycznika rozwiernego"

Potrzebuje schemat jak to wszystko podlaczyć na 1 faze czy ktoś może narysować mi jak to wygląda z 3 SSR'ami bez bezpiecznika alarmowego i stycznika rozwiernego.
    Mieszkam za granica i piec bedzie w budynku gospodarczym. Zdjecie skrzyneczki:

posiadam kontroler PID z 16 krokami :

Prosze o pomoc .
    Dziekuje i pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 18257201
    meaverick
    Poziom 27  
    Ocena: 229
    Określ czym chcesz sterować te SSR czy prądowo czy napięciowo. Bo są takie i takie. Po drugie zalecam zastosowanie RE 19P oraz sterownika RP3-2 już to przerabiałem. Konstruowałem z powodzeniem i schematem.
  • REKLAMA
  • #3 18257803
    PeterCH
    Poziom 2  
    Witam sterowanie napieciowo posiadam takie SSRy:

SSR beda siedzialy w osobnej aluminiowej skrzynce (sa tylko dla pokazania na plycie)

Regulator/sterownik temperatury mam firmy Termipol Ramp9

Instrukcja..mp9.pdf (723.09 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Potrzebuje schemat jak do podlaczyc na jedna faze. i czy sie da? dla bezpieczenstwa zamiast stycznika chcialem dac 3 wylaczniki nadpradowe.

Tutaj zdjecia z bloga ktorym sie inspirowalem niestety nie widze dokladnie po kablach jak to podlaczyl.

i grzalki (akurat tu wszystko widac)

POzdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 18261604
    spec-miachl
    Poziom 13  
    Ocena: 20
    Schemat do podlaczenia regulatora temperatury pid z 3 SSRami Witam,

Wg mnie nie potrzebujesz aż 3 przekaźników SSR
    3 grzałki na po 2000W każda to 6kW

1 przekaźnik SSR np: SAP4040D 40A wystarczy 40A*230V= 9200W/9kW / SSR'y GOLD naprawdę się sprawdzają 4 lat bez awarii

Dodaję schemat który powinien wyjaśnić - u Ciebie wystarczy tylko 1 SSR

• REKLAMA
  • #5 18261631
    Ryszard49
    Poziom 39  
    Ocena: 1004
    spec-miachl, zwróciłeś uwagę na wartość zabezpieczeń z których to ma być zasilany układ?. Na pewno nie, to B20A.
  • #6 18263340
    PeterCH
    Poziom 2  
    Witam dziekuje bardzo za schemat i odpowiedzi. Mysle ze temat moze byc zamkniety, juz wiem jak to podlaczyc. Mieszkam w Irlandii. Na chwile obecna uzyje 3 SSR do kazdego SSR osobny kabel 2.5mm2. W skrzynce mam bezpieczniki b20a gniazdka maja bezpieczniki 13a. Uzyje 3 osobnych gniazdek na kazda grzalke. Duzo kabli ale pomieszczenie jest puste a gniazdek mam az 5. Pozdrawiam i jeszcze raz dziekuje
REKLAMA