logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Regulator obrotów 1 fazowy do podgrzewacza 3 fazowego 12kw siemens

MaciejZxc 03 Cze 2020 13:47 1869 24
  • #1 18736330
    MaciejZxc
    Poziom 4  
    Ocena: 18
    Witam
    czy ma prawo taki układ działać?
    Podłączyłem regulator obrotów jednofazowy do podgrzewacza trójfazowego do jednej fazy najpierw podłączyłem i tranzystor nagrzał się do 145 stopni, niby działała regulacja temp. chyba, że mi się wydawało :)
    Następnie podłączyłem do dwóch faz dwa regulatory i zaczéły się smażyć rezystory te między kondensatorami.
    Regulatory są na 2 kW. Chcę kupić na 4kw.
    Czy ma to sens? Jest jakieś tanie/proste rozwiązanie (nie diody prostujące)
    Pozdrawiam

Regulator obrotów 1 fazowy do podgrzewacza 3 fazowego 12kw siemens Regulator obrotów 1 fazowy do podgrzewacza 3 fazowego 12kw siemens Regulator obrotów 1 fazowy do podgrzewacza 3 fazowego 12kw siemens Regulator obrotów 1 fazowy do podgrzewacza 3 fazowego 12kw siemens
  • #2 18736370
    karolark
    Poziom 43  
    Ocena: 2519
    Co chcesz osiągnąć?
    Regulacje m9cy na 3 fazach jednocześnie?
    Prościej regulować moc grzanis przełączać poszczególne grzalki
  • Pomocny post
    #3 18736452
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6130
    Jeśli środek gwiazdy nie jest połączony z N to regulatory nie będą niezależne i będzie się na nich pojawiać napięcie powyżej maksymalnego.

Triak grzeje się od przepływającego prądu wersja na 4kW powinna mieć mocniejszy triak i większy radiator, niestety chińczycy lubią zaoszczędzić na radiatorze i tak może się przegrzewać. Rezystory pewnie grzały sie od za wysokiego napięcia.

Regulator fazowy o takiej mocy może powodować spore zakłócenia dla innych urządzeń, normalnie robi się to regulatorami grupowymi, ale nie wiem czy znajdziesz u chińczyka. No chyba że regulator temperatury PID i SSR z detekcja przejścia przez zero
  • #4 18736545
    MaciejZxc
    Poziom 4  
    Regulacje mocy/napięcia na wszystkich naraz lub poszczegolnych fazach to mi jest obojetne.
    Chcę uzyskać płynną regulację oraz wydłuża się żywotność grzałek.
    Nie wiem czy jakieś zakłócenia będą w sieci od tych regulatorów.
    Jak podłącze do jakiegoś odkurzacza jako 1 fazowa regulacja to działa od 50V do 230V a do podgrzewacza do 1fazy to od 190 do 230 nie wiem czemu tak się dzieje hmm pozostałe 2 fazy bezpośrednio wtedy podłączam.
    Nie chcę w ciemno tych mocniejszych regulatorów kupić.
    A tak poza tematem dlaczego ten rezystor sie smażył jeśli prąd główny idzie przez triaka?

Jeśli podepnę N do N w gwieździe to podgrzewacz bedzie dzialał na 400 czy na 230, bo na 230 to za duze prady mi pójdą przy maksymalnej mocy 12kW(bezpieczniki), czy po prostu wtedy nie uzyskam 12kw (4kW na grzałkę)

Potrzebuję też tę regulację, bo bardzo czuły jest ten podgrzewacz na zmiany ciśnienia i albo parzy albo mrozi. Ponad 10 lat sie z nim męczyłem i żadne regulacje nie pomagały.

Teraz widzę, że można kupić półprzewodnikowe przekaźniki SSR 40A 230VAC (wyzej kolega wspomniał). Myślałem, że są tylko stycznikowe. Trzeba by było impulsowo termostatem jakoś te SSR zasilac. A ten czujnik przejścia do zera to ma przed porażeniem zabezpieczyć ?

Sorry nie zauważyłem, że kolega już odpowiedział na niektóre pytania.
  • #5 18736789
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    MaciejZxc napisał:
    Jeśli podepnę N do N w gwieździe to podgrzewacz bedzie dzialał na 400 czy na 230, bo na 230 to za duze prady mi pójdą przy maksymalnej mocy 12kW(bezpieczniki), czy po prostu wtedy nie uzyskam 12kw (4kW na grzałkę)

Kiedy punkt środkowy gwiazdy nie jest połączony z N to prąd z jednej fazy musi wrócić przez dwie pozostałe, także regulator pracuje z napięciem 345V, przy więcej niz jednym regulatorze i różnych nastawach nawet nie potrafie sobie wyobrazić co za cuda będą sie działy - obwody są od siebie zależne.
    Jak podłączysz N to będzie działać tak jak trzy niezależne obwody na każdej fazie, prądy będą takie same bo nadal mamy trzy fazy i na każdej grzałce 230V.

Chyba że mnie oszukujesz i grzałki są połączone w trójkąt, w tym gąszczu przewodów trudno wypatrzeć.

MaciejZxc napisał:
    Potrzebuję też tę regulację, bo bardzo czuły jest ten podgrzewacz na zmiany ciśnienia i albo parzy albo mrozi. Ponad 10 lat sie z nim męczyłem i żadne regulacje nie pomagały.
    To lepszy był by regulator temperatury PID z wyjściem na SSR.

MaciejZxc napisał:
    Teraz widzę, że można kupić półprzewodnikowe przekaźniki SSR 40A 230VAC (wyzej kolega wspomniał). Myślałem, że są tylko stycznikowe.
    Są i na trzy fazy, główna zaleta SSR-a w tym zastosowaniu to że regulator może go bardzo często załączać, styczniki tego nie lubią, wada SSRa jest taka że wymaga radiatora do odprowadzenia ciepła.

MaciejZxc napisał:
    Trzeba by było impulsowo termostatem jakoś te SSR zasilac.
    Termostatem sie nie da, ale regulatory z PID tak potrafią.

MaciejZxc napisał:
    A ten czujnik przejścia do zera to ma przed porażeniem zabezpieczyć ?
    To jest funkcja wbudowana w SSR, który załącza wewnętrzny triak na przy przejściu chwilowej wartości napięcia przez zero, dzięki czemu nie ma zakłóceń.
  • #6 18736868
    CosteC
    Poziom 39  
    Ocena: 1674
    Czy regulacja ma na celu zmianę temperatury wody czy redukcję zużycia prądu?
  • #7 18736873
    karolark
    Poziom 43  
    Ocena: 2519
    CosteC napisał:
    Czy regulacja ma na celu zmianę temperatury wody czy redukcję zużycia prądu?

Ale czy to nie jest wynikiem jednego z drugiego i odwrotnie 😼
  • #8 18736933
    CosteC
    Poziom 39  
    @karolark Nie wnosisz wiele swoim postem do tematu....
    Jeśli chodzi o zmianę temperatury wody, proponowałbym ingerencję w termostat (czy inny układ kontroli temperatury) i tutaj regulacja fazowa jest raczej błędem - generuje zakłócenia a układ jest tak powolny, że regulacja grupowa wydaje się bardziej sensowna.

Jeśli chodzi o redukcję zużycia prądu natomiast to chyba pomysł jest bez sensu - woda będzie chłodna, a co samo powinno dać się uzyskać przez prostszą modyfikację termostatu.

Może jeszcze chodzić o np wybijane bezpieczniki przez ogrzewacz, ale tutaj problem raczej jest w instalacji i modyfikowanie nagrzewnicy nie pomoże za bardzo. Raczej zamaskuje problem.

Szybkie spojrzenie na znany portal aukcyjny sugeruje że można kupić półamatorskie regulatory cierpiące na beznadziejne chłodzenie albo dosyć drogie profesjonalne. Stąd też raczej moje pytanie, czy nie lepiej podejść do problemu z innej strony. Ale do tego muszę zrozumieć jaki jest cel.
    Na pewno użycie trzech jednofazowych regulatorów na 230 V w układzie który może być 3x400 V jest problematyczne.
  • #9 18737288
    MaciejZxc
    Poziom 4  
    Połączone w gwiazdę końcówki grzałek z prawej na dole na zdjęciu kostka z prawej przewodem połączone :)
    Jaki polecacie regulator temperatury pid z wyjściem na ssr trójfazowy?
    Modyfikacja ta także właśnie ma zmniejszyć takżezużycie prądu bo przy 12kW woda parzyła dopuszczając zimnej(moc na straty) przepływ ciepłej się zmniejszał i podgrzewacz się wyłączał. Zmniejszenie mocy więc spowoduje mniejsze straty oraz wydłużenie żywotności(grzałki się tak nie nagrzewają)
    Jeśli chodzi o termostat to źle się wyraziłem.
    Chodziło mi tutaj o termostat wyłączał/włączał by półprzewodnikowy przekaźnik czyli grzałki działałyby w trybie przerywanym (przerywając prace szybko i czesto zmniejszałoby sie ilość oddanego ciepła/tj w indukcyjnych kuchenkach)
    Spróbuję podpiąć 3 regulatory narazie 2 kilowatowe i ten N moze nic się złego nie stanie. Kupiłem kilka sztuk tanio najwyżej się spalą. Nie da rady to SSR bede kombinował. A jak najłatwiej sprawdzić jak duże zakłócenia będą robiły?
    Zauważyłem też, że ładowarka z telefonu robi mi zakłócenia w radiu, ale to już inny temat :)
    Mam też drugi podgrzewacz clage cbx13 13,5kW z elektroniczną reg temp super jest ale jakaś przerwa w dostawie wody i pali mi grzałki już chyba 4 razy tak było i mu odwijam za kaźdym razem zwoj z grzalki naciągam i nituje do końcówki bo moduł grzewczy to 300zł. Nie wiem czy ale moc tej grzałki chyba się zmniejsza nie wiem czy prąd wtedy się nie zwiększa hmm.
    P.S Dzięki jak narazie za info.
  • Pomocny post
    #10 18737355
    CosteC
    Poziom 39  
    Jeśli masz SSRy z izolacją wejście/wyjście, a większość jest taka, to wystarczy zwykły regulator PID - może sterować trzema SSRami jednocześnie (ich wejścia trzeba równolegle połączyć. Inna sprawa, że osobiście uważam że regulator PID do nagrzewnicy tego typu nie jest potrzebny, no i nastroić go trzeba a to nie jest takie proste. Z drugiej strony tanie są dzisiaj, więc czemu nie.

Dalej nie rozumiem po co to wszystko. Jeśli nagrzewnica działa słabo, wolno nagrzewa, temperatura nie jest stabilna, woda to za gorąca to za zimna to problem jest albo w termostacie, albo w oczekiwaniach, w sensie to nigdy nie będzie bardzo szybko reagować. Czasem może też nawalić czujnik przepływu wody, o ile taki jest.
  • #11 18737382
    MaciejZxc
    Poziom 4  
    Już tłumaczę. Podgrzewacz ustawię tak aby woda parzyła a obnize temp regulatorami. I wtedy bedzie śmigać zimnej nie trzeba bedzie dodawac wiec sie nie wyłaczy. Na baterii był koszmar ustawić pożądaną temp. Chodzi o to aby moc regulować elektronicznie a nie ciśnieniowo/przeplywem
  • Pomocny post
    #12 18737411
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    MaciejZxc napisał:
    Spróbuję podpiąć 3 regulatory narazie 2 kilowatowe i ten N moze nic się złego nie stanie.
    Możesz wymienić w nich triaki na większe i zamontować na większych radiatorach lub przylutować pasek blachy do rury doprowadzającej wodę i użyć tego jako radiatora. Triak nagrzany do 145 stopni nie wróży długiej pracy.
    Możliwa że nawet w układzie na 2kW chińczyk da triak z pewnym zapasem na 16A bo triaki są tanie, ale uszkodzisz go przez brak odpowiedniego chłodzenia.

CosteC napisał:
    ...no i nastroić go trzeba a to nie jest takie proste. Z drugiej strony tanie są dzisiaj, więc czemu nie.
    W amatorskich warunkach strojenie było by dużym problem, bo nawet nie było by jak zarejestrować przebiegów, ale jest autotuning, niemniej jednak sporo parametrów jest w takim regulatorze do ustawienia, raczej autor bez pomocy by sam tego nie zrobił.

MaciejZxc napisał:
    A jak najłatwiej sprawdzić jak duże zakłócenia będą robiły?
    To nie jest łatwa sprawa porządne urządzenia mają wbudowane filtry, chińczyk "zaoszczędził".
  • #13 18737521
    MaciejZxc
    Poziom 4  
    Podłączyłem 2 fazy pod 2 regulatory trzeciej nie podłączałem. Po 10 do 20 sek rezystor na regulatorach ten między kondensat. rozgrzał się do ponad 70*C i spanikowałem. Dalej nie wiem dlaczego nie mogę regulować napięcia od 50 do 230 V tylko od 190 do 230V. Jesli podlącze do wiertarki to tak działa 50-230v. Hmm
  • #14 18738358
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    N podłączone?

Jakie masz napięcie na zaciskach regulatora skręconego na minimum?
  • #15 18738574
    MaciejZxc
    Poziom 4  
    N podłączone bezposrednio z rozdzielki do podgrzewacza N, regulatory szeregowo na fazach. Napiecia mierzone miedzy wyjsciem fazy z regulatora a N na podgrzewaczu. 190 min a max 225

Takie pytanie: czy prąd na grzałce będzie cały czas taki sam niezależnie od wyjściowego napięcia z regulatora?
    chyba że miały być podłączone równolegle do grzałki ? Tak jak na zdjęciu poniżej?

Regulator obrotów 1 fazowy do podgrzewacza 3 fazowego 12kw siemens

Poza tematem: czy można ten potencjometr z regulatora tak podpiąć, aby na wszystkich trzech regulatorach było to samo napięcie (jedno pokrętło na wszystko)
  • #16 18738684
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    MaciejZxc napisał:
    Takie pytanie: czy prąd na grzałce będzie cały czas taki sam niezależnie od wyjściowego napięcia z regulatora?

Sterowanie fazowe "wycina" kawałek sinusoidy, wartość skuteczna prądu i napięcia będą się zmieniały.

Na twoim schemacie nie widać które linie przechodzą przez regulator na wprost a które są przerywane triakiem

Regulator fazowy wygląda podobnie do tego poniżej, nie wiem czy triak jast na N czy na L u ciebie.
  • #17 18738787
    MaciejZxc
    Poziom 4  
    Regulator temperatury PID REX C100 SSR ma autotuning
    3 x Przekaźnik półprzewodnikowy SSR-40A 440VAC / 40A - 32VDC

Taki zestaw wystarczy, aby była normalna regulacja temp? Problem z tym, że nie wiem czy mogę wszystkie 3 ssr podłaczyc razem do tego pid?
    Kosztowałoby mnie to prawie 200zł a regulatory obrotów koszt około 100zł

Pokombinuje jeszcze z tymi regulatorami i potem przerzucę sie na ten pid z ssr
    Widziałem też jakiś pid na avr niby znikome zakłócenia robią.

• #18 18751428
    MaciejZxc
    Poziom 4  
    Okazało się, że te regulatory niby 2000W a do pracy ciągłej są na max 500W.
    Kupiłem za 70zł 3x Przekaźnik SSR Fotek 25A DC-AC 3-32DC/90-480VAC
    oraz termostat/regulator za 10zl elektroniczny na 12V z przekaznikiem dokładność do 0.1*C Regulator temperatury Termostat DC 12V z Sondą PCB na all...
    Histereza też do 0.1*C
    Teraz muszę go wyregulować ale nie o to chcę zapytać.
    Pytanie:
    Zasilaczem zasilam ten termostat 12v i te 12v chcę przekazać przekaźnikiem od termostatu do tych 3 SSRow. Czy mogę tak zrobić czy trzeba jakoś prąd ograniczyć, bo boję się spalić te SSRy
  • Pomocny post
    #19 18751670
    CosteC
    Poziom 39  
    Spalisz je jak nie będą na odpowiednim radiatorze. Niestety nie będzie to mały radiator, chociaż może u ciebie dało by się je chłodzić wodą. To oznaczało by prawie 100% sprawność układu - bo i tak chodzi przecież o grzanie wody :)
    Prąd powinna ograniczyć rezystancja grzałki. Jakbyś chciał SSRy zabezpieczyć przed zwarciem w grzałce to trzeba by dobrać bezpiecznik, tyle że to nie takie proste już.

Ich wejścia powinieneś podłączyć równolegle do wyjścia sterującego twojego termostatu. Możesz sprawdzić czy działa np na trzech żarówkach.
  • #20 18751752
    MaciejZxc
    Poziom 4  
    W treści aukcji było napisane że do 80% można obciążać bez radiatora a grzałka niecałe 18 A bierze 12kw/400/1.73 = 17-18A

Tak ogólnie to dzięki

Poza tematem: na aukcji było napisane że są tam 4 piny na termostacie że można programować ten układ ale czym i jak podłączyć wie ktoś może?
  • Pomocny post
    #21 18751801
    CosteC
    Poziom 39  
    Masz datasheet do tego SSRa? Bo jak nie to nie wierz w 80% bez radiatora. Ja bym nie uwierzył nawet z datasheetem :) 80% z 25 A to 20 A. Przy tej mocy rozwiązania na tyrystorach będą rozpraszać 20 A* 2 V= 40 W Mniej więcej oczywiście.
    Podobny nieco z TME: https://www.tme.eu/Document/4b32e91f3129b1cde67b751bddd7a0af/g3na_ds_csm165.pdf Prąd max bez radiatora jest rzędu 7 A i to trzeba doczytać warunki bo to sporo jak na SSR tych rozmiarów.

Chamstwo gości sprzedających to polega na tym, że one nie spalą się natychmiast tylko po czasie i zacznie się przepychanka i czy aby przepięcia nie było o burze są albo coś w ten deseń.
  • #22 18779474
    MaciejZxc
    Poziom 4  
    Rzeczywiście ssr grzały się dość mocno i bez radiatorów pewnie by się spaliły

Ten termostat prawie się sprawdził tylko różnica temp była zbyt duża bo sondy nie można było włożyć do wody pod ciśnieniem i opóźnienie było pomiaru, bo ciepło za późno przechodziło do sondy.
    Np ustawiłem na 36*C to wyłączał jak woda miała już 38*C
    A jak temp wody spadła do 36*C to włączył ale zanim nagrzało to w kranie woda była już 33*C. ZBYT duża różnica. Normalnie do hartowania :).

Bezpośrednio z Chin zamówiłem sobie Pid z autotuningiem z gratisowym SSR 40A taki zestaw kosztował 66zł tylko czekać trzeba 10 do 25 dni

Kombinuje jeszcze z zaprogramowaniem ST8 mikrokontrolera który steruje tym termostatem aby programowo mu ustawić aby przewidywał opóźnienie przejścia ciepła. Tylko nie wiem jak programator podłączyć do mikrokontrolera ST-Link V2 taki mały jak pendrive.
  • #23 18779732
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Cytat:
    Kombinuje jeszcze z zaprogramowaniem ST8 mikrokontrolera który steruje tym termostatem aby programowo mu ustawić aby przewidywał opóźnienie przejścia ciepła. Tylko nie wiem jak programator podłączyć do mikrokontrolera ST-Link V2 taki mały jak pendrive.
    Opóźnianie (L na rysunku poniżej) jest problemem który zepsuje parametry każdego regulatora i nie ma jak temu zaradzić programowo, bo nie znasz sygnału z czujnika, który przyjdzie opóźniony. A jakbyś znał czujnik był by niepotrzebny. Dlatego zawsze warto popracować nad dobrym umiejscowieniem czujnika.
  • #24 18780456
    CosteC
    Poziom 39  
    "opóźnienie" - zapewne atak autokorekty, ale warto dbać o właściwą terminologię. W kwestii formalnej, da się zlikwidować wpływ opóźnienia ale wymaga to znajomości modelu układu. Możliwe ale nieopłacalne dla domowego układu grzejnika. To co się opłaca to poszukać czujnika o szybkiej reakcji i dobrze go umieścić. Dobre firmy podają czas reakcji czujnika temperatury w wodzie i w powietrzu.
  • #25 18809894
    MaciejZxc
    Poziom 4  
    Kupno Regulator temp REX C100(autotuning) + 3x SSR 400V 25A + RADIATORY
    Sondę do rexa najlepiej kupić z gwintem który można wkrecić aby sonda miała bezpośredni kontakt z wodą.

Koszt około 150 zł

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik podłączył regulator obrotów jednofazowy do trójfazowego podgrzewacza wody o mocy 12 kW, co spowodowało przegrzewanie się tranzystora oraz rezystorów. Pojawiły się pytania dotyczące zasadności takiego połączenia oraz możliwości zastosowania regulatorów o większej mocy. W dyskusji poruszono kwestie związane z podłączeniem N do gwiazdy, co mogłoby umożliwić niezależne działanie regulatorów. Użytkownicy sugerowali zastosowanie regulatorów PID z przekaźnikami SSR, które mogłyby poprawić stabilność temperatury i wydajność grzałek. Wskazano również na problemy z przegrzewaniem triaków oraz konieczność odpowiedniego chłodzenia. Użytkownik planuje zakup regulatora PID oraz SSR, aby uzyskać lepszą kontrolę nad temperaturą wody.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA