logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Regulator temp. z rampingiem a załączanie w zerze

uzytkowy 30 Maj 2013 13:52 3888 16
  • #1 12362020
    uzytkowy
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Dzień dobry,
    prośba o pomoc: do uruchamiania grzałek w piecu ceramicznym mam dwa przekaźniki SSR (po jednym na każdą ścianę grzałek spięte równolegle) typu: CELDUC SSR, 50A, 24-510VAC. Do regulacji mam regulator temperatury PID z rampingiem wysyłający AC i 3A. Przekaźniki mają załączanie w zerze napięcia. I od tego momentu jestem za cienki: przekaźnik sterowany jest 24 - 265 VAC a ma załączanie w zerze napięcia!? Jak mogę się dowiedzieć, czy mój regulator w ten sposób wysyła sygnał załączający i ew. co mogę zrobić, by tak sterował?
    Z góry dziekuję za wszelkie naprowadzenia :)
    pozdrawiam
  • Pomocny post
    #2 12362291
    czesiu
    Poziom 38  
    Ocena: 840
    Skoro masz przekaźnik załączający w zerze, to nie interesuje Cie kiedy wystąpi sygnał załączający, przekaźnik sam "poczeka" z załączeniem na przejście sinusa przez zero.
  • #3 12362367
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #4 12362385
    uzytkowy
    Poziom 9  
    Dziękuję za odpowiedź. Też mnie oświecono, że chodzi o sinusoidę. Natomiast mam dylemat z wyjściem napięcia z regulatora - pomimo, iż jest AC i powinno być do 265 VAC, to nie daje nawet 20V. Czy w regulatorach temperatury z PID, alarmami, itd. coś się ustawia, by output był większy? Czy taka jego uroda?
    pozdrawiam

Dodano po 3 [minuty]:

Dodano po 36 [sekundy]:

WojcikW napisał:
    Witam
    Podaj symbol tego przekaźnika. Są sterowane wyłącznie sygnałem DC, oraz sterowane AC lub DC. Ty potrzebujesz ten z możliwością sterowania AC. Sygnał sterujący nie wpływa na załączanie i wyłączanie w zerze sinusoidy.

Właśnie podałem symbol przekaźnika: CELDUC SSR, 50A, 24-510VAC. Jest sterowany AC 24-510 V. Tak kupowałem, żeby regulator dawał AC, a przekaźnik mial input AC, ale z regulatora idzie małe napięcie, i nie chwytam, gdzie jest błąd, czy co jest nie tak.
  • Pomocny post
    #5 12364038
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 12364750
    uzytkowy
    Poziom 9  
    Dziękuję zapoprawkę, oczywiście 20-265 VAC/DC
    http://www.solidlink.pl/pliki/wiersz/788/SO865970.pdf

Niemniej mój problem jest taki, iż z regulatora temperatury z PID i rampingiem (MAL-P-96) w wersji z wyjściem przekaźnikowym na AC, wychodzi mi kilka V. I przekaźniki nie są sterowane. Takie regulatory mają dość standardowy układ funkcji i być może ktoś się już uporał w takiej sytuacji z problemem tego typu. Walczę z tym od wczoraj, ale nadal nic ze sterowania przekaźnikami.
  • Pomocny post
    #7 12364821
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 12367091
    uzytkowy
    Poziom 9  
    Podpiąłem do przekaźnika zasilanie z sieci 220V. Dioda świeci, przekaźnik jako taki działa. I teraz mam pytanie: jak działa taki regulator temperatury w tej sytuacji? Czy na etapie, gdy powinien wyłączyć grzałki, jest przesyłany sygnał, który blokuje prace przekaźnika, czyli jakoś odłącza wewnątrz niego napięcie zasilania? Bo dioda nie gaśnie - to jakby jasne, bo przekaźnik jest cały czas zasilany z sieci. Ale niezbyt mam jasność, jak wygląda współpraca z regulatorem.

Jeżeli chodzi o regulator, to jego manual jest tutaj:
    http://maxwell-fa.com/upload/2012727164328081.pdf

Dziękuję za dotychczasowe cenne uwagi dla mnie laika. Pozdrawiam
  • #9 12368676
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #10 12368828
    uzytkowy
    Poziom 9  
    Dzień dobry, dodaję schemat sfotografowany z urządzenia. Problem mam taki: gdzie podpiąć wyjście na przekaźnik i jak. Podpinałem do 3 i 5 jak w instrukcji. Mialem też napięcia po kilka V.
    Jeżeli chodzi o skrót do manualu, to nie instalowałem czcionek, tylko anulowałem ten komunikat, i powiększałem '+' widok w acrobacie i chodził. Ale może róznie na komputerach.

Regulator temp. z rampingiem a załączanie w zerze
  • Pomocny post
    #11 12368957
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #12 12369332
    uzytkowy
    Poziom 9  
    Ja miałem tak zrobione, jak w tym manualu, że zasilanie regulatora mam do 1 i 2, a wyjście na przekaźnik do jego części odbiorczej mialem dwoma kablami z 3 i 5. Czyli teraz mam podać fazę do 3, a z 5 wyjść do przekaźnika, do A1 lub A2? A co z 1 i 2 w regulatorze? 3 i 4 miałem zmostkowany, bo tam jest chyba wpięcie na jakiś przełacznik. Termoparę mam wpiętą w porządku, z nastawami w regulatorze też nie ma problemu. Mam tylko problem z elektryką, komunikacją regulatora z przekaźnikiem, co ma gdzie wchodzć i skąd wychodzić, bo właśnie manual nic nie daje w tej sprawie. Wiele też nie rozumiem, np. skąd napięcie, które załączy przekaźnik, jeżeli na stykach przekaźnikowych regulatora nie ma być napięcia. Skąd wychodzi w regulatorze te przynajmniej 24 V AC, na które zareaguje przekaźnik, itd.
    Jeszcze takie pytanie: bo 3 wygląda na wyjście do przekaźnika, czy jak wepnę w niego fazę, to nie zrobię ogniska w regulatorze!?
  • #13 12370212
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #14 12371113
    bestler
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 894
    Tak jak kolega wyżej napisał, powinno działać.
    A jeśli chodzi o samo działanie regulatora to proponuję na początek nie zmieniać ustawień i zobaczyć jak to pracuje na fabrycznych ustawieniach. Trzeba tylko ustawić opcje "grzanie" - bo na pewno jest jeszcze "chłodzenie". Ten manual nie działa mi niestety. Więc nie pomogę konkretami.
  • #15 12371850
    uzytkowy
    Poziom 9  
    WojcikW napisał:
    Gdybyś miał wersję z wyjściem SSR drive to mógłbyś tak połączyć. Wersja z wyjściem przekaźnikowym Relay jest beznapięciowa. Spróbuj połączyć jak na schemacie i zlikwiduj ten mostek.

Najpierw (jeszcze bez schematu) spaliłem kondensator w regulatorze. Poszły dymy, coś musialo się pokitłasić :) Teraz jest ok i wygląda na to, że schemat pomógł, jednakże sterowanie idzie w nim z 4, a nie z 5. Z piątki nic się nie dzieje, z czwórki wreszcie załącza przekaźnik wraz z diodą w out1, itd. Czekają mnie jeszcze dalsze testy i robótki (różnicówkę mi np. wywala za każdym razem :), niemniej podany schemat jest niewątpliwie przełomem. Będę chyba jechał na końcu z jakimś Johnnym Walkerem do Redy :P

Dodano po 9 [minuty]:

bestler napisał:
    Tak jak kolega wyżej napisał, powinno działać.
    A jeśli chodzi o samo działanie regulatora to proponuję na początek nie zmieniać ustawień i zobaczyć jak to pracuje na fabrycznych ustawieniach. Trzeba tylko ustawić opcje "grzanie" - bo na pewno jest jeszcze "chłodzenie". Ten manual nie działa mi niestety. Więc nie pomogę konkretami.

Z tego, co wyczytałem, to on ma default na grzanie i raczej tak jest. Manual ma coś poknocone w formacie, gdyż domaga się instalowania czcionek, co nie jest konieczne. Niemniej jest bardzo oszczędny w kwestiach technicznych związanych z podłączaniem, dlatego mam takie problemy jako ten, co się pierwszy raz z tym styka :(
  • #16 12371908
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #17 12411727
    uzytkowy
    Poziom 9  
    Żaby zakończyć temat - w/w regulator z tymi przekaźnikami ostatecznie działa i ma się dobrze. Działa wg. schematu zamieszczonego w jednym z powyższych postów, ze sterowaniem poprzez styk 4.
    Bardzo dziękuję wszystkim za zainteresowanie i cenne rady, ale szczególnie Panu WojcikW, dzięki któremu nie błądzę do dzisiaj wokół tego regulatora wypalając kolejną paczkę papierosów. Jestem pełen podziwu, że zrobił to Pan dysponując tak skąpymi informacjami o regulatorze i w taki sposób, że nawet ja jakoś pojąłem, w czym rzecz. Jeszcze raz wielkie dzięki i pozdrawiam!

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemu z uruchamianiem grzałek w piecu ceramicznym przy użyciu przekaźników SSR (CELDUC SSR, 50A, 24-510VAC) oraz regulatora temperatury PID z rampingiem. Użytkownik zmagał się z niskim napięciem wyjściowym z regulatora, które nie wystarczało do prawidłowego sterowania przekaźnikami. Uczestnicy forum wyjaśnili, że przekaźnik załączający w zerze napięcia czeka na przejście sygnału przez zero, a także zasugerowali podłączenie zewnętrznego napięcia do wyjścia przekaźnikowego regulatora. Ostatecznie, po kilku próbach i podłączeniach, użytkownik zdołał skonfigurować system, uzyskując prawidłowe działanie regulatora i przekaźników.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA