logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Dostęp do danych na partycji systemowej, SSD win10

vxp 07 Lis 2019 21:26 825 7
REKLAMA
  • #1 18264581
    vxp
    Poziom 6  
    Ocena: 5
    Dzisiaj po aktualizacji, system nie chce sie uruchomić (reset po wyświetleniu loga windows), próby naprawy nic nie dały.
    Czy mogę uzyskać dostęp do plików z partycji systemowej podłączając dysk pod inny komputer (z windowsem) ?
    Czy po formatowaniu i zainstalowaniu windwosa na innym dysku będę miał dostęp do plików z dysku na którym był wcześniej system ?
    Dostęp do danych na partycji systemowej, SSD win10

system jest na dysku 0 partycji 2, pliki o które mi chodzi sa na pulpicie ...
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 18264589
    DriverMSG
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4834
    vxp napisał:
    Czy mogę uzyskać dostęp do plików z partycji systemowej podłączając dysk pod inny komputer (z windowsem) ?
    vxp napisał:
    Czy po formatowaniu i zainstalowaniu windwosa na innym dysku będę miał dostęp do plików z dysku na którym był wcześniej system ?
    Tak, o ile dysk jest sprawny i dane nie były szyfrowane.
  • REKLAMA
  • #3 18264609
    vxp
    Poziom 6  
    a da sie jakoś sprawdzić to czy były szyfrowane :D , nic takiego nie uruchamiałem, ba nawet nie wiem jak to zrobić. niestety nie mogę uruchomić systemu . mam dostęp jedynie do biosa oraz niebieskiego ekranu z narzędziami naprawy który zawiera konsole poleceń < tak sie chyba to tam nazywało

dodatkowe pytanie:
    Czy konwersja PARTYCJI mbr na gpt spowoduje utratę danych na całym dysku ? czy tylko partycji ? wszędzie pisze o utracie danych z Dysku
  • #5 18264722
    vxp
    Poziom 6  
    chciałbym sformatować jedną partycję dysku ale, wszędzie pisze o utracie danych z DYSKU po konwersji z mbr na gpt,
    Czy konwersja PARTYCJI mbr na gpt spowoduje utratę danych na całym dysku ? czy tylko partycji której dotyczy konwersja ?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 18264960
    DriverMSG
    Ocena: 4834
    vxp napisał:
    Czy konwersja PARTYCJI mbr na gpt spowoduje utratę danych na całym dysku ? czy tylko partycji której dotyczy konwersja ?
    Tak.

Skoro planujesz zmienić dysk, to w pierwszej kolejności zabezpiecz ważne dane.
  • REKLAMA
  • #7 18265763
    tzok
    Ocena: 6409
    Zależy który konwerter - mbr2gpt w ogóle nie powoduje utraty danych, ale już parted wymaga usunięcia wszystkich partycji. Dlaczego chcesz konwertować dysk na GPT?
  • #8 18265833
    vxp
    Poziom 6  
    system windows padł, musiałem go na nowo zainstalować, bios obsługiwał +2T pamięci , nie miałem innego komputera do którego mógłbym podłączyć dysk i przekopiować dane, a aby zainstalować system musiałem mieć czysta partycje lub partycje gpt.

wstawiłem inny dysk zainstalowałem na nim system

Podsumowanie tematu

✨ Po aktualizacji systemu Windows 10, użytkownik napotkał problem z uruchomieniem systemu, który resetuje się po wyświetleniu loga Windows. Użytkownik pyta, czy może uzyskać dostęp do plików z partycji systemowej, podłączając dysk do innego komputera z systemem Windows, oraz czy po sformatowaniu i zainstalowaniu systemu na innym dysku będzie miał dostęp do plików z uszkodzonego dysku. Odpowiedzi wskazują, że dostęp do danych jest możliwy, o ile dysk nie był szyfrowany. Użytkownik zadał również pytanie o konwersję partycji MBR na GPT i jej wpływ na dane, uzyskując informację, że niektóre narzędzia do konwersji mogą prowadzić do utraty danych, podczas gdy inne, jak mbr2gpt, nie powinny. Użytkownik ostatecznie zainstalował system na nowym dysku, aby uzyskać dostęp do danych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA