logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zmiany w prawie drogowym od 07.11.2019 - link do szczegółów i PDF

robokop 11 Lis 2019 12:47 2067 44
REKLAMA
  • REKLAMA
  • #2 18271514
    kot mirmur
    Poziom 33  
    Ocena: 557
    To co? Jak nie będę trzymał rąk na kierownicy, to mnie odstrzelą. Co w sytuacji kiedy ktoś jest chory - mój kolega zawsze jak widzi policjanta zaczyna się dusić, przez co musi natychmiast użyć inhalatora. A co ogólnie z pasażerami kontrolowanego pojazdu, bo chyba coś ominąłem?
  • #3 18271516
    szymitsu21
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1289
    Myślę że jak będziesz siedział w samochodzie jak człowiek i nie będziesz pyskować kontrola będzie wyglądać jak zwykle.
  • REKLAMA
  • #4 18271580
    kot mirmur
    Poziom 33  
    Czyli dla przykładu- zawsze jak mnie zatrzymują, zadają mi zestaw głupich pytań nr. 1/ja go tak sobie nazwałem/, czyli- kontrolujacy trzyma w rękach dowód rejestracyjny, prawo jazdy, dowód osobisty, i pyta się mnie , czy pojazd który prowadzę jest mój? Drugie z zestawu- czy jestem poszukiwany? Trzecie- czy spożywałem alkohol? Czwarte powala mnie na glebę, tak samo jak pierwsze- co to jest punkt 11 w moim prawie jazdy. Wszystkie te pytania są totalną żenadą- oni, mając w rękach zestaw moich dokumentów, znają odpowiedzi na te pytania- oprócz picia. Ale i tak, teraz przy każdej kontroli dmucha się profilaktycznie.
  • #5 18271633
    robokop
    Ocena: 6342
    kot mirmur napisał:
    Jak nie będę trzymał rąk na kierownicy, to mnie odstrzelą.
    Nie, ale teraz możesz za to mandat dostać. Albo poleżeć sobie koło samochodu, rozciągnięty jak glizda na mrozie, z rękami skutymi z tyłu.
    Zresztą oglądacie chyba filmiki na youtubie, z "gandalfami prawa" i różnego rodzaju popaprańcami - normalny człowiek, nie ma powodów do obaw i kontrole się kończą spokojnie- czasem mandatem - ale cóż, jak jest wina, to jest i kara. W momencie gdy co niektórym zaczyna się wydawać, że pyskując coś ugrają zaczyna się spirala....
  • #6 18271675
    kot mirmur
    Poziom 33  
    No to już widzę mojego kolegę, astmatyka, jak leży sobie na glebie, skuty od tyłu, i się dusi na śmierć - jak dostanie ataku jest bardzo mało komunikatywny, nie może słowa z siebie wydusić. Nie będę nawet wspominał o innych kierowcach, którzy cierpią na jakieś schorzenia typu np. Adhd. Koledzy podeszli to tematu chyba zbyt radykalnie.
  • #7 18271684
    robokop
    kot mirmur napisał:
    Jak dostanie ataku jest bardzo mało komunikatywny, nie może słowa z siebie wydusić.
    Więc nie powinien mieć prawa jazdy, bo stanowi zagrożenie dla innych.
    kot mirmur napisał:
    Nie będę nawet wspominał o innych kierowcach, którzy cierpią na jakieś schorzenia typu np. Adchd.
    Jak wyżej. Niewidomi i niepoczytalni również. Aha - i o zawodowych, czynnych alkoholikach zapomniałem - to tez nie jest wytłumaczenie braku manier.
  • #8 18271721
    radek3p
    Poziom 12  
    Ocena: 25
    Jak dla mnie to ten zapis jest fajny pomijam inne tez ciekawe ale ten.Przykład policjant wsiada w autko zatrzymanego kierowcy i sprawdza hamulce rozpędza się i nagle bum w inne autko lub barierkę i co dalej ?

§ 11. Kontrolujący może kierować kontrolowanym pojazdem w zakresie posiadanego uprawnienia do kierowania pojaz-dami, jeżeli jest to niezbędne dla
  • #9 18271794
    kot mirmur
    Poziom 33  
    Wszyscy inwalidzi, i chorzy ludzie, którzy po wnikliwych badaniach lekarskich otrzymali prawo jazdy pozdrawiają Pana- Najlepiej nas odstawić na boczny tor, może jeszcze lepiej- zutylizować, tak jak to zrobił adolf. A wiem że- to szerokie grono chorych użytkowników dróg publicznych, powoduje bardzo mało zdarzeń drogowych, w porównaniu z całą resztą kierowców. I nie mam tu na myśli tzw. mafii geriatrycznej, która z racji wieku powinna mieć robione badania kontrolne dopuszczające do posiadania prawa jazdy. Sam prowadzę auto/ mając tylko jedno oko/, od 2005 roku dostałem jeden mandat, za jakieś śmieszne wykroczenie. Wyobraz sobie ze. ja muszę się dużo bardziej koncentrować/x3, w porównaniu do dobrze widzących kierowców/, i jakoś normalnie jeżdżę bez wypadków- zaznaczam normalnie, czyli- płynna jazda nie utrudniająca ruchu innym kierowcom.
  • #10 18271844
    robokop
    kot mirmur napisał:
    Wszyscy inwalidzi, i chorzy ludzie, którzy po wnikliwych badaniach lekarskich otrzymali prawo jazdy pozdrawiają Pana- Najlepiej nas odstawić na boczny tor, może jeszcze lepiej- zutylizować, tak jak to zrobił adolf.

Skończ waść głupotki pleść o tych "wnikliwych" badaniach. Bo zajady mi się robią - a muszę regularnie i badania lekarskie i psychotechniczne sobie odnawiać.
    kot mirmur napisał:
    A wiem że- to szerokie grono chorych użytkowników dróg publicznych, powoduje bardzo mało zdarzeń drogowych, w porównaniu z całą resztą kierowców.

Nie takie szerokie - osób z dysfunkcjami jest procentowo bardzo mało, w porównaniu z pozostałą liczbą kierowców - więc procent (czy nawet promil) powodowanych przez nich zdarzeń ginie w ogólnej liczbie.
    kot mirmur napisał:
    Sam prowadzę auto/ mając tylko jedno oko/, od 2005

No i jak dla mnie, to powinieneś jeździć - ale na gaśnicy, nie samochodem. Wiesz czemu jest dwoje oczu? Po to żebyś mógł poprawnie odległość oceniać. Z jednym okiem się to robi "pi razy drzwi". Twoim zdaniem chory na padaczkę również może jeździć, w momencie kiedy nie wiadomo kiedy go atak złapie?
    radek3p napisał:
    Jak dla mnie to ten zapis jest fajny pomijam inne tez ciekawe ale ten.Przykład policjant wsiada w autko zatrzymanego kierowcy i sprawdza hamulce rozpędza się i nagle bum w inne autko lub barierkę i co dalej ?
    Akurat ten zapis nie jest nowością, jest od zawsze. Nie sądzisz chyba że Policjant wsiada do cudzego samochodu i od razu gaz do oporu? Wypada wpierw się upewnić, że auto posiada hamulce - a próby drogowe są robione przy niewielkich prędkościach i przy zamkniętym ruchu dla wstępnej oceny prawidłowości działania.
  • #11 18271930
    kot mirmur
    Poziom 33  
    To że brak stereoskopii utrudnia dokładną ocenę odległości, wie prawie każdy, co na fizyce nie spał. Ale- chodzi tu tylko o małe odległości- rzędu jednego metra. Z czasem można się do tego przyzwyczaić- mózg wprowadza swoje poprawki.I chodzi tu tylko o naprawdę centymetry, w stosunku do metra. Zresztą- odpowiedni lekarze robili odpowiednie badania- i dlatego jeszcze jeżdżę. Co do padaczki- tu akurat masz rację, niektórzy cukrzycy też odpadają, narkoleptycy, i jest jeszcze wiele chorób nie pozwalających na prowadzenie pojazdów mechanicznych. Widzę że kolega chce być mądrzejszy od wszystkich, i przy okazji ma ciekawe poczucie humoru, dlatego polecam ciekawy temat ostatnio aktywny na forum> A szacowna Rezerwa na elektrodzie jest? Może po przeczytaniu w/w, udzieli mi kolega instrukcji jak to to się na gaśnicy jezdzi?
  • #12 18271980
    robokop
    kot mirmur napisał:
    Może po przeczytaniu w/w, udzieli mi kolega instrukcji jak to to się na gaśnicy jezdzi?
    Siadasz na niej okrakiem i robisz "brum brum...".
    kot mirmur napisał:
    . Widzę że kolega chce być mądrzejszy od wszystkich, i przy okazji ma ciekawe poczucie humoru,
    Sam zacząłeś wyciągać argumenty z pupy:
    kot mirmur napisał:
    No to już widzę mojego kolegę, astmatyka, jak leży sobie na glebie, skuty od tyłu, i się dusi na śmierć
    To chyba ten kolega jest zobowiązany dostosować się właściwie do sytuacji, a nie sytuacja do niego? Wiedząc że jest chorym, powinien powstrzymywać się od generowania sytuacji, mogących wywoływać atak choroby?
  • #13 18272008
    kot mirmur
    Poziom 33  
    Dajmy już spokój niepotrzebnym swarom i dywagacjom - to był tylko przytoczony przykład sytuacji jaka mogła by się komuś choremu przytrafić. I tyle.
  • #14 18272069
    Millaka
    Poziom 24  
    Ocena: 226
    A jak te nowe przepisy mają się do „cudzoziemców” wjeżdżających na teren PL?
    Jako przykład podam, że u mnie posiadanie gaśnicy nie jest obowiązkowe i nie muszę jej mieć jeżdżąc po Polsce.
  • #15 18272083
    kot mirmur
    Poziom 33  
    Pewnie tak samo, jak do nas. Przebywając w innym kraju masz obowiązek stosować się do przepisów w nim obowiązujących- tu nie ma zniżek za niewiedzę.
  • REKLAMA
  • #16 18272099
    robokop
    Millaka napisał:
    Jako przykład podam, że u mnie posiadanie gaśnicy nie jest obowiązkowe i nie muszę jej mieć jeżdżąc po Polsce.
    Zgodnie z obowiązującym u nas prawem, zakres kontroli pojazdów zarejestrowanych za granicą obejmuje tylko zakres zawarty w Konwencji Wiedeńskiej.
  • #17 18272152
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    Ocena: 3361
    Millaka napisał:
    A jak te nowe przepisy mają się do „cudzoziemców” wjeżdżających na teren PL?

Są takie kraje że jak żona przypali mleko to możesz jej podbić oko. Ale tylko w tym kraju. Przyjeżdżając do Polski musisz stosować się do jej prawa. Dam ci oto taki przykład - w Polsce ludziska wieszają sobie choinki zapachowe za lusterkami, a w Niemczech jest to niedozwolone (uważam że prawidłowo). Podyskutuj z niemieckim a jeszcze lepiej austriackim policjantem że w Polsce wolno to niech spier..nicza.
    Jednym zdaniem - jeżeli jesteś na terenie danego państwa to misisz się stosować do jego przepisów, i dwa , nieznajomość prawa szkodzi.
  • #18 18272173
    kot mirmur
    Poziom 33  
    Jestem za- nie dość że ogranicza widoczność, to jeszcze rozprasza uwagę- oko podświadomie koncentruje się w kierunku gdzie występuje ruch jakiegoś obiektu. Ciekawe że ten efekt występuje szczególnie w granicy pola widzenia.
  • REKLAMA
  • #19 18272189
    Millaka
    Poziom 24  
    Ocena: 226
    Aleksander_01 napisał:
    Dam ci oto taki przykład - w Polsce ludziska wieszają sobie choinki zapachowe za lusterkami, a w Niemczech jest to niedozwolone (uważam że prawidłowo).

U mnie nie ma takiego prawa zabraniającego wieszania „choinek zapachowych” w aucie, można je kupić wszędzie.
    Za to zabronione jest wąchanie ich w czasie jazdy.
  • #20 18272236
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    Millaka napisał:

U mnie nie ma takiego prawa zabraniającego wieszania „choinek zapachowych” w aucie, można je kupić wszędzie.
    Za to zabronione jest wąchanie ich w czasie jazdy.

To widocznie ja spotkałem jakiegoś policjanta idiotę i na dodatek jeszcze Niemca który powiedział mi "że u nich jest to zabronione ponieważ zasłania pole widzenia i poprosił o zdjęcie choineczki i przewieszenie jej w dowolne inne miejsce, takie które nie powoduje zasłonięcia ulicy". Nie jestem tego pewny ale może myślał że jestem tubylcem. Wiem z opowieści że brat kolegi (już dawno volksdoiczl) zapłacił chyba 20 euro za choineczkę.

A podobno w Niemczech nie ma ograniczeń na autostradach, więc co jak przyjedziesz do Polski to możesz gnać 200km/h po autobanie ?
  • #21 18272421
    ociz
    Ocena: 3468
    kot mirmur napisał:
    Jestem za- nie dość że ogranicza widoczność, to jeszcze rozprasza uwagę- oko podświadomie koncentruje się w kierunku gdzie występuje ruch jakiegoś obiektu. Ciekawe że ten efekt występuje szczególnie w granicy pola widzenia.

Ja nie mam z tym problemu. Może dlatego że widzę na oba oczy...
  • #22 18272447
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #23 18272531
    kortyleski
    Poziom 43  
    Ocena: 3835
    eurotips napisał:
    Tu chodzi o coś zupełnie innego, on sprawdza czy jesteś komunikatywny, czy znasz język polski.

Taa. Czy znam język polski, jak trzyma w łapie polskie prawko, dowód osobisty wydany przez polskiego urzędnika z wpisem o obywatelstwie. To co więcej trzeba? Rotę wyrecytować czy flagą pomachać?
    A z komunikatywnością... Znaczy jak się trafi głuchoniemy to gleba, kucie i cztery osiem kamczatki?

Dodano po 5 [minuty]:

Zresztą przepis durny jak większość. Dwie łapy na kierze w trakcie kontroli, niby zrozumiałe, policjant ma widzieć moje ręce. Tylko że jakoś muszę mu te kwity podać a mam je albo w schowku albo w portfelu w tylnej kieszeni spodni. Z obu miejsc tak samo dobrze mogę wyjąć kwity jak i naładowaną giwerę. I cały misterny plan w piz...
  • #24 18272576
    robokop
    Kortylesiu, koniecznie powinieneś do "Jueseju" się przejechać - tam spróbuj gwałtownie pogestykulować, popyskować, albo wysiąść nie proszony z pojazdu. Odsiadka, to najmniejsza dolegliwość.
  • #25 18272616
    radek3p
    Poziom 12  
    Ocena: 25
    Ale nie dajmy się zwariować państwo zaczyna w nas widzieć przestępców morderców i jeszcze nie wiadomo kogo. Urzędnicy w urzędach pozamykali się w swoich pokojach i jeszcze ochronę sobie zafundowali. To wszyscy obywatele są niebezpieczni i najlepiej aby wszystkich izolować Kierowcy jak i samochody są nie od dziś, wymysły urzędasów co to się amerykańskich filmów naoglądali.
  • #26 18272617
    kortyleski
    Poziom 43  
    Ocena: 3835
    Robo, hamerykany to inna baja. Tam gnój ze slamsów ma więcej broni w aucie niż u nas cały komisariat. I dziesięć razy większe pojęcie o posłużeniu się nią .
    Mówimy o Polsce gdzie pies najpierw luka czy rejestratora nie masz żebyś go nie nagrał jak w łapę bierze.

W hameryce prawko się robi w jeden dzień bez ustawowego dofinansowania całej zgrai niedopieszczonych instruktorków i egzaminatorków. I wiele innych takich cudów. Amerykanie są od zawsze leniwi więc z lenistwa wiele procedur upraszczają do minimum żeby się nie zmęczyć. Zobacz na silnik typowego ichniego auta, tam każdy koreczek czy inny bagnet ma swój określony kolor a w komorze jest wlepka z legendą żeby się użytkownik nie zmęczył myśląc co gdzie dolać albo czym sprawdzić.
  • #27 18273107
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #28 18273163
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    michał_bak napisał:

Za dużo filmów. Nie chodzi o pistolet, a w Polskich realiach, o dość częste przypadki, gdy kontrolowany kierowca postanawia bez pożegnania zakończyć spotkanie z policją i odjechać, po drodze ocierając się o policjanta.

Jak chce uciekać to po co się zatrzymywał do kontroli. Pomyśl za czym napiszesz następną brednię. O tych rękach na kierownicy to ja słyszałem 35 lat temu, ale wtedy to był absurd i przerost formy nad treścią.
    Wtedy nie było broni, nie było narkotyków, była inna skala przestępstw. Dzisiaj taki policjant może spotkać gościa co zlikwidował ścieżkę i widzi policjanta jako żelaznego rycerza który jeździ rumakiem po stalowej trawie i trzeba go zabić. Ponieważ policjant to urzędnik państwowy , więc państwo wyposażyło go w odpowiednie instrumenty do jego ochrony. Każdy kontrolowany musi ściśle zachowywać się wg ustanowionych przepisów i ściśle kierować się poleceniami policjanta. Jeżeli nie chce (wolno mu, wszak jest wolny) to policjant wyposażony jest w środki przymusu bezpośredniego które może zastosować wobec nieposłusznych.
    Jeżeli jesteś uczciwy i nie masz nic na sumieniu nie spadnie ci włos z głowy, tak było, jest, i będzie.
  • #29 18273333
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #30 18275690
    Jogesh
    Poziom 28  
    Ocena: 680
    Ja jak jadę na motocyklu, to albo omijam policjanta, albo pokazuję na zegarek, i tak gestykuluję, że mi się spieszy i jadę dalej.... a on zawsze odpuści, bo to w sumie normalna praktyka... nigdy, przenigdy nie będzie ani gonił ani spisywał numerów. Za chwilę złapie kolejnego. Ale to nie Europa.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy zmian w prawie drogowym wprowadzonych od 07.11.2019, które obejmują nowe zasady dotyczące kontroli drogowych, w tym obowiązek trzymania rąk na kierownicy podczas zatrzymania przez policję. Uczestnicy forum poruszają kwestie związane z bezpieczeństwem, zdrowiem kierowców z problemami zdrowotnymi oraz absurdalnością niektórych przepisów. Pojawiają się obawy dotyczące sytuacji, w których kierowcy z chorobami, takimi jak astma, mogą mieć trudności w spełnieniu nowych wymogów. W dyskusji podnoszone są również różnice w zachowaniach kierowców w Polsce i za granicą, a także wpływ przepisów na kulturę jazdy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA