logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lenovo Z710 wymiana HDD - Chwilami zajętość dysku 100% , wszystko muli.

kameleon11116 13 Lis 2019 20:47 951 6
REKLAMA
  • #1 18276363
    kameleon11116
    Poziom 26  
    Ocena: 129
    Witam

W moim poczciwym Lenovo Z 710 kończy się dysk ;) (nie będę opisywał szczegółów bo nie w tym rzecz).
    Postanowiłem go wymienić i teraz kilka niewiadomych.
    Obecny to ST1000lm014-1ej164 1TB czy jest sens wymiany na SSD ? np. taki:
    Crucial 1TB 2,5" SATA SSD MX500. Czy nie ma sensu i wystarczy np. taki:
    ST1000LX015 1TB.
    Czy jeśli zdecyduję się na SSD i za pomocą Acronis True Image sklonuję stary dysk to po wymianie wszystko będzie działać jak na oryginale (wiadomo powinien działać znacznie szybciej :) ) chodzi o system, wszystkie programy, aplikacje ?
    Różnica w cenie to 300 zł , jak dla mnie akceptowalna ale może jest bez sensu wydawanie dodatkowo takiej kwoty ? :?: :?: :idea: :idea:

Pozdrawiam serdecznie
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 18276368
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15447
    Jest sens montażu SSD, po sklonowaniu powinno ruszyć bez problemowo.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 18276394
    kameleon11116
    Poziom 26  
    sosarek napisał:
    Jest sens montażu SSD, po sklonowaniu powinno ruszyć bez problemowo.

Witam

@sosarek mam wiele aplikacji z wpisanymi danymi ;) ,hasłami itp. ,dane w przeglądarkach.
    To wszystko ruszy ? Dane posiadam ale klepanie tego od nowa to tygodnie roboty bo jest tego sporo :cry: :cry: .

Pozdrawiam serdecznie
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 18276444
    sosarek

Poziom 43  
    Ruszy ponieważ zostanie także skopiowane/sklonowane na nowy dysk.
    Sam przenoszę co jakiś czas systemy ze starych talerzówek na SSD i problemów nie mam.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #6 18276536
    sosarek

Poziom 43  
    Osobiście używam Adaty i Kingstonów na temat cruiciala się nie wypowiem.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 18281814
    kameleon11116
    Poziom 26  
    Witam

Nie wiem czy to normalny czas czy zbyt długi ale operacja klonowania trwała prawie 8 godzin (partycja systemowa 465GB zajęte 100GB, D 465GB zajęte 300GB). Nie mniej przebiegła pomyślnie. Laptop startuje błyskawicznie(moim zdaniem :) -25 sekund (win 10) od wciśnięcia power do pełnego uruchomienia Windowsa.
    Zajętość dysku obecnie to 0 do kilku procent :) , wszystko (jak na razie) wydaje się być OK . Pracuje szybciutko aż miło.

Nie mniej miałem kilka problemów bo system po wymontowaniu starego dysku i podpięciu go do USB nie chciał się z niego uruchomić (w boot menu oczywiście wybrane USB) -Windows startował, dochodził do pewnego momentu i restart. Każda próba kończyła się tak samo. Próbowałem trzy złącza (przejściówki SATA-USB,nawet z zewnętrznym zasilaniem), wpięty dysk oryginalnie wewnątrz laptopa start systemu normalny.
    Poradziłem sobie z tym wykonując z poziomu Acronis bootowalnego pendraczka .
    To chyba coś pod Linuksem ale odpalał od razu Acronis i była tam w narzędziach opcja klonowania. Oryginał przez USB nowy SSD wewnątrz, 8 godzin restart i śmiga.
    Dzięki :D :D

Pozdrawiam serdecznie

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik rozważa wymianę dysku twardego w laptopie Lenovo Z710, który obecnie ma dysk ST1000LM014-1EJ164 1TB, na dysk SSD, proponując model Crucial 1TB 2,5" SATA SSD MX500. W dyskusji potwierdzono, że wymiana na SSD jest sensowna, a po sklonowaniu systemu za pomocą Acronis True Image, wszystkie aplikacje i dane powinny działać poprawnie. Użytkownik podzielił się doświadczeniem z klonowaniem, które trwało 8 godzin, ale po wymianie laptop działa znacznie szybciej, z czasem uruchamiania wynoszącym 25 sekund. Wspomniano również o problemach z uruchomieniem systemu z zewnętrznego dysku po klonowaniu, które udało się rozwiązać przy użyciu bootowalnego pendrive'a z Acronis.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA