logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Philips AS/FT/FP 9300 - Magnetofon wciąga taśmę.

borgolot 16 Lis 2019 11:59 1695 10
REKLAMA
  • #1 18281099
    borgolot
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Orientuje się ktoś jaki typ magnetofonu jest w tej wieży? Albo jakie paski są do niego? Nie mogę nigdzie znaleźć.
    Wskrzesiłem sprzęt dla córki, głównie dla gramofonu, ale magnetofon też by chciała. Problem w tym, że kieszenie popracowały kilkanaście minut i wciągnęły taśmy. Wałki z rolkami działają (odczyszczone w dobrym stanie), ale nie nawija taśmy napęd szpulki. Przewijanie działa, ale play nie. Przewijanie jest przez układ kół zębatych, natomiast jak jest realizowany napęd szpulki przy odtwarzaniu? Po pobieżnych oględzinach mam wrażenie, że tam powinien być krótki, pasek sprzęgający wałek (przy rolce) z bolcem kręcącym szpulką. Ale resztek takiego nie znalazłem (być może owiną się na wałku, tam się nie dostałem). Znając typ, zamówił bym komplet pasków, albo wiedziałbym, że tam nie ma paska tylko jest inny sposób napędzania, przez jakieś sprzęgło sterowane dźwignią, bądź elektrycznie. Tzw dowijanie taśmy raczej działa (w jednej kieszeni na pewno). Jeśli ktoś miał styczność z takim sprzętem i może pomóc, będę wdzięczny.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 18281318
    kiss39
    Poziom 39  
    Ocena: 636
    Witam..

Trzeba dokładnie sprawdzić z dokumentacją serwisową zawartą w instrucki serwisowwej lub obsługi. Warto sprawdzić wałek (gumowy)dociskowy do osi metalowej, czy luźno się obraca, a także samą oś metalową. Oś metalowa (koło zamachowe) będzie w łożysko ciernym mosiężnym i powinna się obracać bez oporów.

Dodano po 26 [minuty]:

Paski i wymairy moga byc opisane w dokumentacji, albo możesz zobaczyć na ebay.pl wpisując sprzęt ...
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 18281580
    Sniezynka
    Poziom 33  
    Ocena: 837
    Tam są dwa rodzaje o nr kat 358 37087 i 358 37008
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 18282240
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Ocena: 9209
    borgolot napisał:
    kieszenie popracowały kilkanaście minut i wciągnęły taśmy.
    Jak słusznie podejrzewasz należy sprawdzić układ sprzęgła talerzyka dowijania taśmy. Możliwe, ze się zacina, zatrzymuje co jakiś czas z jakiegoś powodu - może to być albo z winy zabrudzenia samego sprzęgła, albo napędu (pasek rozciągnięty, lub wyłamane ząbki w którymś z kółek zębatych).
  • #7 18282369
    borgolot
    Poziom 11  
    dziękuję za pomoc
    wiedząc czego szukam, poznajdywałem co trzeba. Nawet service manual w jakimś egzotycznym języku.
    Oczywiście to paski 358 37087, nie wytrzymały próby czasu. Jak ogarnę ich rozmiar, to coś dopasuję na sklepie i zacznę działać.
    dzięki wielkie
  • #8 18287576
    borgolot
    Poziom 11  
    No, niestety nie gada i na razie nie zagada.
    Nie ma tam żadnego paska. Napęd szpulki realizowany jest przez kółko zębate, od wałka, a ten jest przedłużeniem osi koła zamachowego.
    A te kółka straciły zęby i to w obu kieszeniach.
    Pasek oferowany w sklepie pod linkiem, jako pasujący do tego modelu, to ja nie wiem do czego on jest. Kupiłem, ale nie znalazłem żadnego zastosowania.
    Dokumentacja serwisowa też trochę wprowadza w błąd, pokazując dwa różne paski do jednej kieszeni. Są dwa, ale takie same, napędowe, do kół zamachowych, w obu kieszeniach.
    Tak więc, ruszam do MPO, na elektrośmieci, może znajdę.
    Problem z takim kółkiem był już opisywany na tym forum. Więc temat do zamknięcia.
    pozdrawiam.
  • Pomocny post
    #9 18287701
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Ocena: 9209
    borgolot napisał:
    to ja nie wiem do czego on jest.
    Licznik może?
    borgolot napisał:
    A te kółka straciły zęby i to w obu kieszeniach.
    borgolot napisał:
    Problem z takim kółkiem był już opisywany na tym forum.
    Kiedyś miałem podobny problem i udało mi się dopasować kółka zębate od jakichś silników wolnoobrotowych. Wymagały (kółka) jedynie drobnej poprawki - w tych z silników były kołnierze/wydłużone ośki. Po ich ucięciu było ok.
  • #10 18287736
    borgolot
    Poziom 11  
    Te wszystkie kółka w magnetofonach są z guanolitu, żeby miękko trybiło, ale spokojnie, coś znajdę.
    Dziękuję wszystkim za zainteresowanie i pozdrawiam
    Zamykamy
  • #11 18287751
    borgolot
    Poziom 11  
    Te wszystkie kółka w magnetofonach są z guanolitu, żeby miękko trybiło, ale spokojnie, coś znajdę.
    Dziękuję wszystkim za zainteresowanie i pozdrawiam
    Zamykamy

Dodano po 8 [minuty]:

Zmielone zęby na zębatce sprzęgającej dowijanie taśmy. Znalazłem pasujące z elektrozłomu.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukiwał informacji na temat magnetofonu w wieży Philips AS/FT/FP 9300, który wciąga taśmę. Zidentyfikowano, że problem może leżeć w układzie sprzęgła talerzyka dowijania taśmy, które może być zablokowane lub uszkodzone. Użytkownicy zasugerowali sprawdzenie wałka dociskowego oraz metalowej osi, a także poszukiwanie dokumentacji serwisowej. Wskazano na dostępność pasków napędowych o numerach katalogowych 358 37087 i 358 37008. Ostatecznie, użytkownik odkrył, że napęd szpulki realizowany jest przez kółko zębate, które straciło zęby, co uniemożliwia prawidłowe działanie magnetofonu. Użytkownik znalazł pasujące kółka z elektrozłomu jako rozwiązanie problemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA