logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak połączyć przewód w kablu ekranowanym (mikrofonowy)?

kamilosm 01 Gru 2019 08:34 1818 1
  • #1 18312008
    kamilosm
    Poziom 9  
    Ocena: 6
    Zanim powiecie, że jest tego pełno na internecie, nie chodzi mi o zlutowanie końcówki. Mam przerwany kabel ekranowany i chcę go połączyć, ale wydaje mi się to trochę trudne. Posiada sygnał mono na jednym koncentryku, w środku wokoło jest jakaś warstwa gumy i ekranowanie trochę grubszym drutem, po czym jest zewnętrzna guma. Wydaje mi się to trudne, bo nie wiem co zrobić z ekranem, tzn. on będzie przeszkadzał w zlutowaniu przewodu w środku, potem będzie przeszkadzał założyć tam izolację, potem jest kwestia jak to zlutować? Łączyć pojedyncze druciki czy może spleść go i tak to wszystko zaizolować? Nie znalazłem żadnego filmiku którym mógłbym się sugerować, jeżeli ktoś ma jakiś to poprosiłbym. Z góry dziękuję za wszelkie rady.
  • Pomocny post
    #2 18312024
    ArturAVS
    Moderator
    Ocena: 7731
    Odizoluj więcej ekranu, na żyłę gorącą nałóż koszulkę termokurczliwą ( ja stosuję z klejem ). Skręć i zlutuj żyłę gorącą, nasuń koszulkę i zagrzej. Zapleć wystający ekran i zlutuj. Na to większa koszulka i gotowe. Jak nie jesteś pewny ekranowania w miejscu połączenia, to możesz to miejsce owinąć paskiem cienkiej foli Alu lub lepiej miedzianej, i na to koszulka jak wyżej. Jedyna wada takiego rozwiązania, to większa sztywność w miejscu łączenia. Choć przy dzisiejszym dostępie do wszelakich kabli i przewodów rozważyłbym wymianę całości.
REKLAMA