logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Electrolux ESL8810RA - Zmywarka buczy podczas pracy, czasem nie myje dokładnie

syjmick 01 Gru 2019 09:59 10230 11
REKLAMA
  • #1 18312104
    syjmick
    Poziom 8  
    Ocena: 8
    Nie dosypywaliśmy soli przez jakiś czas, pewnie parę tyg? Kara wymierzona, łańcuch skrócony. Ale zmywarka buczy. Po zdjęciu panela, tego metalowego na dole zmywarki, słychać buczenie z lewej strony, od strony takiego białego plastikowego pojemnika.
    Świetny post kolegi afro78 Link pozwolił mi zrozumieć, że tu pewnie mam szukać przyczyny.
    To jest to miejsce gdzie zidentyfikowałem buczenie:
    Co to takiego? Co z tym mogę zrobić? To wygląda jakby można było wykręcić po odpięciu tych kabelków.
    Film jak to buczy podczas pracy:

• REKLAMA
  • #2 18314108
    afro78
    Poziom 7  
    Ocena: 31
    Witam.
    Jak na moje oko to "buczy" Ci elektrozawór, ale jeśli zmywarka mimo to działa poprawnie to dziwna sprawa. Według mnie buczenie oznacza działanie w systemie 0-1-0-1-0-1... 0-elektrozawór zamknięty/zablokowany dopływ wody, 1-elektrozawór otwarty/odblokowany dopływ wody. Czyli teoretycznie nie powinno działać poprawnie. Po prostu elektrozawór zepsuł się. Hmm..

Powinno być tak:
    - włączasz zmywarkę, nastawiasz program,
    - zmywarka wypompowuje resztkę brudnej wody (jeśli jakaś się nazbierała-resztki z kubków itp.) ,
    - elektrozawór z "0" przełącza się w "1" i zmywarka nabiera odpowiednią ilość wody po czym elektrozawór zamyka się - "0",
    - zmywarka zmywa, odpompowuje brudną wodę,
    - nabiera czystą do płukania, elektrozawór z "0" przełącza się w "1" i zmywarka nabiera odpowiednią ilość wody po czym elektrozawór zamyka się - "0",
    - wypompowanie wody po płukaniu.

Oczywiście gdzieś się mogę mylić bo nie jestem "majstrem" :)

Tu masz przykładowy sklep z elektrozaworami:
    https://north.pl/czesci-agd/czesci-do-zmywarek/czesci-electrolux/elektrozawory-do-zmywarek-electrolux,g718201.html
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 18314683
    syjmick
    Poziom 8  
    Afro, dzięki za podpowiedź. Elektrozawór, no może rzeczywiście - uważam, że to coś co buczy nie powinno działać non stop, a działa od włączenia programu do końca. Dlaczego?
    - bo jest to coś uszkodzone i trzeba wymienić (albo u Janusza w piwnicy przewinąć :) )
    - bo może coś co podaje 'prąd' na to urządzonko podaje w go w niewłaściwy sposób i dlatego buczy (czyli urządzonko sprawne, ale 'sygnał' zły)
    Zdjąłem wczoraj bok i tak wygląda ten zbiornik na sól i złoże (trochę lamerskie to zdjęcie, stać mnie na więcej)
    Czy mam coś z tym zrobić? Da się to rozebrać? to nie jest zgrzane?

Dodano po 46 [minuty]:

[UPDATE]
    No dobra, w okolicy Torunia, kogoś kto porozmawia i wyjaśni znaleźć tak łatwo jak auto niebite zza zachodniej granicy.

Ale, north.pl odpisało, że dostępny jest cały "Zasobnik na sól" cena z dostawą około 300 zł, trochę taniej jest w sklepie Electroluxa: Link

W innych sklepach też nie widać, żeby ta część była do kupienia: Link

Nadal liczę, że może da się "to coś" buczącego (cewka? zawór?) wyjąć, wymienić.
  • #4 18314821
    afro78
    Poziom 7  
    Witam.

Stawiam mojego paznokcia, że to elektrozawór (tylko paznokcia bo jak się mylę to po stracie pazura nadal będę mógł majsterkować :) ). Musisz znaleźć odpowiedni do swojej zmywarki na google w "grafika" i zobaczyć jak jest zbudowany (śrubki, gwinty itp). To pomoże Ci znaleźć sposób na jego wykręcenie - a da się skoro są do kupienia. U mnie nie buczy póki co.
    Co do zasobnika na sól... też chciałem rozkręcić, wyczyścić po "zarośnięciu", ale okazało się, że tak jak pisałeś jest zgrzany. Ciąć go a później sklejać/zgrzewać/silikonować... słabo to widzę. Jak pisałem w moim poście ktoś na forum pisał, że po zasypaniu pojemnika solą "zarost" sam po kilku tygodniach wypłukał się. W sumie od lutego nie zaglądałem pod zmywarkę bo działa jak nowa. Może dzisiaj wcisnę pod nią jakoś rękę i zrobię fotkę zasobnika z żywicą, żeby zobaczyć jak to wygląda.

A tam w Toruniu po sąsiedzku masz ojca R...a, który zna bezdomnych, którzy rozdają rzeczy za darmo. Może jakiś da Ci nową zmywarkę? :)

Tak się zastanawiam, czy jakby z pojemnika z solą odlać trochę wody i uzupełnić octem... może zareagowałby z "zarostem", ale nie wiem jak zareagowałaby żywica na ocet. Nie pamiętam czy woda z sieci najpierw trafia do soli czy żywicy bo jeśli do żywicy to należałoby wykręcić cały zbiornik i dopiero (na własną odpowiedzialność) przepłukać ją octem.

pozdrawiam
  • #5 18314841
    syjmick
    Poziom 8  
    Na Belzebuba nie ma co liczyć :) wiadomo.

Zero oznaczeń na tym zaworze, wydaje się, że można go przekręcić w jedną stronę.

Odpiąłem jeden kabelek od tego 'zaworu'. Włączyłem zmywarkę, Multitab włączone, zobaczymy jak będzie myło. Dopóki tego nie rozwiążę to mam nadzieję, że to przynajmniej będzie zmywać.
    I tu właśnie pytanie: jak jest włączony Multitab (niestety za każdym razem trzeba włączać) to ten zbiornik z solą nie działa - nie bierze udziału w myciu? Na wszelki wypadek odłączyłem. Zero komunikatów.

Dzięki jeszcze raz za sugestie.
  • #6 18314852
    afro78
    Poziom 7  
    Cytuję wypociny z mojego postu wynikające z moich obserwacji: "...Swoją drogą niby w tabletkach jest sól (ja używam Akuta - All in one która zawiera lub ma właściwości soli "Salzfunktion), ale to nie to samo. Woda z sieci płynie przez pojemnik z solą i żywicą (jest zmiękczana) a następnie trafia do komory zmywarki, gdzie pompa z grzałką podgrzewa ją i pompuje w obiegu zamkniętym. Ale woda (brudna) z komory już nie trafia ponownie do pojemnika z solą i żywicą. Tak więc nawet jeśli tabsy mają sól a nie mamy jej w zmywarce to po jakimś czasie żywica "zarośnie"...". Jeśli masz zmywarkę na wierzchu to proponuję ściągnąć boczek i poobserwować drogę wody od węża doprowadzającego.
  • #7 18314864
    syjmick
    Poziom 8  
    A co jeśli mam na cały dom zmiękczacz?

Dodano po 1 [godziny] 26 [minuty]:

Afro, mam pytanie - czy możesz sprawdzić jakie napięcie masz na tych złączkach dochodzących do elektrozaworu?
    Podpiąłem multimetr i mam tam ok. 160V~ przez cały cykl mycia.

Po Twoich sugestiach trafiłem na Link i sugestię, że może moduł sterujący źle sterować tym elektrozaworem.
    Zgodnie z sugestiami spróbuję prześledzić drogę tych czerwonych kabelków do modułu sterującego, może tam dowiem się więcej.
  • REKLAMA
  • #9 19628632
    syjmick
    Poziom 8  
    Sytuacja u nas nadal bez zmian: odpiąłem zasilanie na 'elektrozaworze' (?) przy zbiorniczku z solą i teraz zmywarka nie brudzi. Natomiast ZA KAŻDYM razem (przy każdym myciu) musimy wybrać w menu opcję Włącz stosowanie mutlitabs czy jakoś tak. Wrzód na @#$%* no ale.
    Nie potwierdziłem tego na 100% czy to ten 'elektrozawór' jest wadliwy czy też może sterowanie nim ze zmywarki szwankuje. Za radą jednego z forumowiczów obejrzałem płytki sterujące - i nic tam niezwykłego nie zauważyłem.
    Nie wyjąłem tego zbiornika z solą ani tego 'elektrozaworu' - mam to w planach. Znalazłem takie coś Link i jak potwierdzę, że to 'elektrozawór', którego w dodatku nie da się naprawić wymienić, to będę zmuszony kupić :(
  • #11 19633320
    syjmick
    Poziom 8  
    Czy ten elektrozawór mozna wyjąć a zmywarka moze działać dalej?
  • REKLAMA

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z zmywarką Electrolux ESL8810RA, która buczy podczas pracy i czasami nie myje dokładnie. Po dłuższym czasie bez uzupełniania soli, zidentyfikowano buczenie po zdjęciu metalowego panelu, co sugeruje uszkodzenie elektrozaworu. Użytkownicy forum sugerują, że buczenie może być spowodowane uszkodzeniem elektrozaworu lub błędnym sygnałem z modułu sterującego. Wskazano na możliwość wymiany elektrozaworu oraz na problemy z zasobnikiem na sól, który może być zgrzany. Użytkownik rozważa odłączenie elektrozaworu, co wpływa na działanie zmywarki, a także bada napięcie na złączach. Wspomniano o konieczności wymiany triaka w przypadku uszkodzenia elektrozaworu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA