logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Stara wiertarka Celma - Zbicie uchwytu wiertarskiego ze stożka

ariya 07 Gru 2019 22:17 5373 15
  • #1 18325969
    ariya
    Poziom 8  
    Ocena: 7
    Witam serdecznie,

Dostałem od znajomego starą Celmę, wraz ze statywem do wiercenia pionowego. Chciałbym ją trochę odnowić - rozebrać na części, przeczyścić, wymienić kabel zasilający, nasmarować etc.

Niestety nie wiem, jak zdemontować uchwyt wiertarski. Model wiertarki jest nieznany, z tabliczki znamionowej niewiele zostało. Kilka zdjęć poniżej. Na innym forum dostałem informację, że uchwyt osadzony jest na stożku typu B i powinienem go zbić.

Niestety nie mam pojęcia jak się do tej operacji zabrać. Czy do wybicia uchwytu muszę rozbierać całą wiertarkę? Czym i w jaki sposób go wybić?

Proszę o poradę.

Pozdrawiam,
    Paweł

Stara wiertarka Celma - Zbicie uchwytu wiertarskiego ze stożka20191207_2..923.jpg (592.67 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    Stara wiertarka Celma - Zbicie uchwytu wiertarskiego ze stożka20191207_2..957.jpg (454.55 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    Stara wiertarka Celma - Zbicie uchwytu wiertarskiego ze stożka20191207_2..037.jpg (758.76 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #4 18326030
    Topolski Mirosław
    Moderator Elektrotechnika
    Ocena: 1602
    W tych wiertarkach uchwyt był mocowany na stożek, a zdejmujesz go używając klina (między uchwyt a obudowę wiertarki).
  • Pomocny post
    #5 18326076
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6570
    Jeśli to faktycznie stożek, to można włożyć do futra pobijak (tylko tępy i dopasowany do średnicy czubka stożka) i przy szybkim, energicznym uderzeniu młotkiem powinien puścić. Ale nie można opierać korpusu wierarki o stół czy cokolwiek, tylko trzymać "w powietrzu" mocna ściskając w dłoni za futerko. Przyda się druga osoba, bo przy takiej operacji w dłoniach zostaje młotek i uwolnione futro, a wiertarka spada na podłogę.
    Warto też kilka godzin wcześniej zwilżyć futro środkiem penetrującym.
  • Pomocny post
    #6 18326089
    abart64
    Poziom 33  
    Ocena: 629
    Moja Celma ma mocowanie na stożek ale widzę jest większa odległość między korpusem a uchwytem i wystaje z korpusu kołnierz o który można oprzeć klin. Widać także początek stożka. Na zdjeciach powyżej nie widać tego, tak że nie jestem pewny czy to rzeczywiście stożek.
  • #7 18326213
    ariya
    Poziom 8  
    Dziękuję bardzo za porady.

Spróbuję zrobić pobijak z pręta albo klin z płaskownika i wybić ten uchwyt. Zobaczymy, czy pójdzie.

Pozdrawiam,
    Paweł
  • Pomocny post
    #8 18327752
    wiesiekmisiek
    Poziom 33  
    Ocena: 521
    Przy takim sposobie zniszczysz głowicę a w najgorszym wypadku też wiertarkę. Trzeba zaopatrzyć się w ściągacz tego rodzaju założyć go w futerko kawałek stalowej twardej śruby i napiąć maksymalnie ten ściągacz po czym uderzyć młotkiem w to pokrętło ściągacza. Naprężenie materiału i strzał powinno pomóc. Można też skorzystać z serwisu elektronarzędzi, gdzie Ci pewnie i szybko oraz niedrogo zdejmą głowicę. Załączam link z aukcji ściągacza
    https://allegro.pl/oferta/sciagacz-do-lozysk-40mm-80mm-2-ramienny-7029120122
  • Pomocny post
    #9 18328277
    witoj
    Poziom 30  
    Ocena: 138
    Na uchwycie pisze 20 UNF to znaczy że ktoś przerobił stożek na gwint, więc wybijanie zerwie w przekładni seger.
    Spróbuj odkręcania ale ja tak bym rozebrał by zobaczyć stan, a odkręcenie też łatwiejsze, ale uważaj by nie zniszczyć gładzi wrzeciona.
  • #10 18328898
    landy13
    Poziom 31  
    Ocena: 259
    witoj napisał:
    Na uchwycie pisze 20 UNF to znaczy że ktoś przerobił stożek na gwint, więc wybijanie zerwie w przekładni seger.
    Ale możliwe też, że odwrotnie. Roztoczył gwint w uchwycie na stożek.
  • #11 18328992
    witoj
    Poziom 30  
    Ocena: 138
    @landy13 ...to też możliwe jest za uchwytem podkładka oporowa dlatego rozebrał bym by zobaczyć no i łatwiej zbić lub odkręcić uchwyt.
  • #12 18329052
    Topolski Mirosław
    landy13 napisał:
    Roztoczył gwint w uchwycie na stożek.

W tych wiertarkach orginalny uchwyt był na stożek
  • #13 18329576
    ariya
    Poziom 8  
    Dzięki wielkie za podpowiedzi. Nie wiem, co i jak w tej wiertarce było grzebane. Namierzyłem lokalny serwis elektronarzędzi, gość specjalizuje się w Celmie. Zaniosę ją do niego, zobaczymy co powie, czy da się wymienić ten uchwyt i na jaki.

Wczoraj wymieniłem na nowy kabel zasilający. Oprócz uchwytu zauważyłem też niewielkie iskrzenie na dolnej szczotce. Na górnej jest prawie niewidoczne.
  • Pomocny post
    #14 18330211
    landy13
    Poziom 31  
    Ocena: 259
    Topolski Mirosław napisał:
    Ale - jak zauważył witoj - zamontowany uchwyt jest albo był gwintowany. Nie jest orginalny.
  • Pomocny post
    #15 18330255
    Topolski Mirosław
    landy13 napisał:
    Ale - jak zauważył witoj - zamontowany uchwyt jest albo był gwintowany. Nie jest orginalny.

Możesz poczekac zwłaszcza że:
    ariya napisał:
    Dzięki wielkie za podpowiedzi. Nie wiem, co i jak w tej wiertarce było grzebane. Namierzyłem lokalny serwis elektronarzędzi, gość specjalizuje się w Celmie. Zaniosę ją do niego, zobaczymy co powie, czy da się wymienić ten uchwyt i na jaki.
  • #16 18330533
    meaverick
    Poziom 27  
    Ocena: 224
    landy13 napisał:
    Topolski Mirosław napisał:

A co ja napisałem na początku, uchwyt 20 UNF są na gwint a mocuje je śruba wkręcana w uchwyt miedzy szczekami. Która została zajechana przez luźne wiertło w uchwycie.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik otrzymał starą wiertarkę Celma i planuje ją odnowić, jednak napotyka trudności z demontażem uchwytu wiertarskiego, który może być osadzony na stożku typu B. W odpowiedziach zasugerowano różne metody demontażu, w tym użycie klina, pobijaka lub ściągacza. Wskazano również na możliwość, że uchwyt został przerobiony na gwint 20 UNF, co może komplikować proces. Użytkownik zdecydował się na konsultację z lokalnym serwisem elektronarzędzi, który specjalizuje się w wiertarkach Celma, oraz wymienił kabel zasilający.
Wygenerowane przez model językowy.