logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jakie urządzenie bez GPS do zdalnego odczytu przebiegu auta?

KlimeK_K 18 Gru 2019 10:08 630 4
REKLAMA
  • #1 18346659
    KlimeK_K
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    Cześć wszystkim!
    Nie wiem czy w poprawnym miejscu umieszczam moje zapytanie, dlatego proszę o wyrozumiałość i w razie czego przekierowanie mnie w odpowiednie miejsce na forum.

Poszukuję urządzenia, które umożliwi zdalne odczytywanie stanu licznika samochodowego poprzez np. moduł GSM, jednak warunkiem niezbędnym jest by urządzenie nie zawierało modułu GPS ( jest to warunek wymagany do wybrania urządzenia – jeśli posiada a można wyłączyć również niestety odpada).
    Chciałbym by te moduły co pewien stały okres czasowy wysyłały do mojej bazy informację o faktycznym stanie licznika z podstawowymi informacjami o pojeździe, bym mógł zweryfikować który samochód przesłał informację.

Wiem, że teltonika posiada urządzenia umożliwiające taki odczyt, jednak z tego co się orientowałem wszystkie niestety posiadają GPS.

Czy macie jakieś sugestię jak mógłbym rozwiązać mój problem?
    Z góry dziękuję za każdą informację.
  • REKLAMA
  • #2 18346717
    badboy84
    Poziom 43  
    Ocena: 1483
    GPS jest chyba konieczny do badania pozycji pojazdu i na jej podstawie obliczenia przebytego dystansu.
    Jak inaczej to urządzenie ma zbierać dane o przebiegu? Zamontuj kamerę przy licznikach ;)
  • REKLAMA
  • #3 18347114
    KlimeK_K
    Poziom 2  
    Myślałem o jakimś urządzeniu wyposażone w moduł GSM (z umieszczoną kartą sim), które czytałoby te dane z magistrali CAN.
    Dzięki za podsunięcie nowego pomysłu, zawsze to jakieś alternatywne rozwiązanie :p
  • REKLAMA
  • #4 18347925
    Strumien swiadomosci swia
    Poziom 43  
    Ocena: 6379
    KlimeK_K napisał:
    oszukuję urządzenia, które umożliwi zdalne odczytywanie stanu licznika samochodowego poprzez np. moduł GSM, jednak warunkiem niezbędnym jest by urządzenie nie zawierało modułu GPS ( jest to warunek wymagany do wybrania urządzenia – jeśli posiada a można wyłączyć również niestety odpada).
    Chciałbym by te moduły co pewien stały okres czasowy wysyłały do

Odpinasz antene gps i po problemie.
  • #5 18369180
    KlimeK_K
    Poziom 2  
    Znalazłem urządzenie na rynku, w którym softowo po prostu został wyłączony GPS.
    Dzięki za wszystkie odpowiedzi, temat można zamknąć.
REKLAMA