logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Szukam informacji i schematów do wzmacniacza UNITRA WS-503

dj master 23 Wrz 2005 19:18 15486 21
REKLAMA
  • #1 1843388
    dj master
    Poziom 21  
    Ocena: 29
    WitaJcie ... dzisiejszym tematem jest wzmacniacz WS-503
    chciałbym sie dowiedziec o nim wszystkiego co tylko możliwe.
    Schematy zdjęcia i informacje bardzo mile widziane:D

PozDraWiaM
  • REKLAMA
  • #2 1843757
    dlugi666
    Poziom 21  
    Ocena: 23
    Schemat - elektroda. Fotki możesz obejrzeć na Allegro. A co do wzmacniacza moc 2x45W, fajny wygląd. Jeden z najlepszych polskich wzmacniaczy /jeśli nie najlepszy/.
  • #3 1844090
    micho a
    Poziom 35  
    Ocena: 138
    jest w identycznej obudowie co ws303 który ma 2x25wat/8om przedwzmak jest identyczny róznia sie końcem mocy i zasilaczem( i wielkościa radiatorów )

bardzo fajny wzmak chyba najlepsza domowa diora niesamowity wykop koniec na kd503 więc nawet 4 om wytrzyma

wygląd budzi respekt wzmacniacz spory z dopracowanym przedwzmakiem
  • #4 1845283
    IronReiker
    Poziom 23  
    Ocena: 22
    Racja wzmak niczego sobie troche somplikowana końcówa trudna do ustawienia, tania w naprawie ( o ile nie stosuje sie kd). wzmak ma niesamowity bass!! jest to naprawde bardzo szybka machina. po zwiekszeniu filtra 2 krotnie znacznie poprawia jego parametry przy głośniejszym graniu. do wad można zaliczyć bzykające trafo i to wszystko. nie tylko wygląd budzi respekt ale głównie jak to cacko gra. mozna go porównać z denonem pma725r swoich czasów. osobiście uwazam iż ws ma przyjemniejszy bass od pma. ale to tylko moje odczucie. pozdro
  • REKLAMA
  • #5 1845581
    dj master
    Poziom 21  
    :D hmm...

"po zwiekszeniu filtra 2 krotnie znacznie poprawia jego parametry przy głośniejszym graniu"

jak mam to rozumieć ?
    brzmi obiecująco:D
  • #6 1845723
    micho a
    Poziom 35  
    Ocena: 138
    jeśli już poruszamy sprawe tuningu to ja uważam że można jedynie dorzucić kondensatorów do zasilacz bo ponoć jest tylko 2x4700uF można dać jeszcze raz tyle w 99/100 przypadków poprawia to najniższy bas jest go wiecej i wzmacniacz ma lepsza kontrole nad głósnikiem

czyli dołóżyć jeszcze dwa kondensatory 4700uF/63v na szyne zasilania i na pewno poprawi dzwięk

chyba o to ironreikerowi chodziłó :D

trafo sie nie bzyka masz jakiś wadliwy egzempklarz może sie obejma zluzowała albo co :]
  • #7 1845843
    dj master
    Poziom 21  
    hihihhi ...
    no mój też bzyka:D
    jest sprawa!
    potrzebuje gałek od WS-503 do regulacji BAS / SOPRAN / BALANs
    wiecie gdzie moge to dostać ?
    lub moze ktoś z wwas ma :D:D:D

a i jeszcze pytanko ...
    potencjometr od głosności powinien mieć takie kulki jak w potencjometrach od basu,soprane itp .?
  • #8 1846076
    adamst1
    Poziom 18  
    Ocena: 16
    o gałki pytaj hartmana na allegro - napewno ma 'heble' do ws-303/503 i gałki przełączników - może gałki regulacji barwy też będzie miał. niestety ceny są dość wysokie.
  • #9 1855193
    IronReiker
    Poziom 23  
    Ocena: 22
    witam!! miałem 3 takie wzmaki i w nich trafka bzyczały, nie jest to głosnie bzycznie!! nie da sie tego ni jak poprawić jestne co można zrobic to wyamortyzować trafo by nie przenosiło sie bzycznie na obudowe i meble!! zwiekszenie filtra p;owoduje iz napiesie nie spada tak drastycznie przy wiekszym obciążeniu oraz zwieksza impuls!!
  • #10 1856439
    kiermit
    Poziom 11  
    Elo!
    Ja tez miałem taki wzmacniacz.Ciągle padały mi w nim bezpieczniki.
    Mysle, że jest to jeden z najlepszym polskich wzmacniaczy jakie kiedykolwiek powstały.
    pozdro
  • #11 2776862
    grzesiek410
    Poziom 12  
    Ocena: 11
    Ja również mam taki wzmacniacz, lecz padł mi w nim któryś z modułów i teraz nie idzie. Ale tak ogólnie to bardzo fajny wzmak. Pozdro!
  • #13 2777538
    dj master
    Poziom 21  
    Witajcie

Cytat:
    A może Wiecie gdzie do tego WS-303 dokupić tuner. Na allegro nie znalazłem.

Jesli o TSH 113 , jesli jest ktos zainteresowany kupnem ,to zapraszam na gg .

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #15 2779983
    dj master
    Poziom 21  
    jesli chodzi o cene TSH 113 , to 200zł + przesyłka to "odrobine za duzo"

Warty max 150zł

Pozdrawiam
  • #16 2780442
    Zibi187
    Poziom 24  
    Ocena: 61
    Masz rację. Za drogo !!! ale życzę sprzedającemu powodzenia. Poszukam jeszcze po komisach i giełdzie. Więcej jak 150zł za taki sporzęt też nie dam. Wiekowy jest i przywrócenie mu jego świetności też będzie kosztować. To, że na aukcji piszą, że sprzęt w 100% sprawny mija się z prawdą.
  • #17 2780779
    dj master
    Poziom 21  
    Zibi187

skorzystaj z tej aukcji ,kyota Ci podalem , zalicytuj ... 130 jak kupi z kosztami bedize w sam raz..

Warto , okazja jest
  • #18 2791300
    adamterelis
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Co do tego cuda lat 80-tych to mam go od około 12 lat.
    Sprzęt zachowuje sie bardzo dobrze, wymieniłem kondziołki na wejsciu w zasilaczu i dałem inny mostek, do tego nieduży radiator,wymieniłem również wszystkie tranzystory z tych dziadkow na nowsze-sądziłem że zmniejszy to 50 hz ktore z cichacza słychać ale się pomyliłem, do tego durzuciłem przekaźniki do opóźnienia czasu zalączania głosników, bas jak ktoś wczesniej wspomniał jest wyczesany!!! Wygląd również, ale konstrukcja chyba powoli odchodzi do lamusa.
    Nie polecam po uszkodzeniu potencjometrów wymiany na zwykle bez "kulek" Wzmacniacz traci serce-po takiej operacji udałem się czym prędzej i ściągałem na zamówienie potencjometry z kuleczkami.
    Za dobrych czasów grał na dyskotekach-nigdy mnie nie zawiódł-żadnej przesadzonej elektroniki, wynalazków-podłączasz co chcesz i ile chcesz a on zawsze to dźwignie, w najgorszym wypadku stawiasz patelnie na radiator i robisz sobie jajecznice!!!!:D:D:D:D:D
  • #19 2791762
    dj master
    Poziom 21  
    Moj WS-503 dopiero przejdzie remont , gdy bede miał odpowiednio duzo funduszy , ,i gdy nabęde odpowiednie elementy .

Ale i tak , gra wysmienicie .
  • #20 2884834
    Zibi187
    Poziom 24  
    Ocena: 61
    Właśnie zdobyłem cyfrę i mogę pochwalić się odrestaurowanym wzmacniaczem WS 303 i zakupionym niedawno tunerem TSH 113. Efekt na załączonych fotkach.
    Załączniki:
    • DSC01205.jpg (71.98 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • DSC01212.jpg (87.31 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #21 2884977
    dj master
    Poziom 21  
    Szukam okazji by zakupic THS-113 , bo mi brakuje do ws i msh.
    Udało mi sie kupić MSH za darmo :D

Gałka od WS-503 u Zibi jest kremowa ? od czego to ?

Podsumowanie tematu

✨ Wzmacniacz UNITRA WS-503 to polski, mocny wzmacniacz o mocy 2x45W, ceniony za solidne wykonanie i charakterystyczny, szybki bas. Konstrukcja jest oparta na końcówce mocy KD503, z dopracowanym przedwzmacniaczem, podobnym do modelu WS-303, lecz różniącym się mocą, zasilaczem i radiatorami. Wzmacniacz wymaga precyzyjnego ustawienia końcówki mocy, jest stosunkowo tani w naprawie, a jego dźwięk porównywany jest do Denona PMA-725R, z przewagą w zakresie basu. Użytkownicy zalecają tuning poprzez zwiększenie pojemności filtrów zasilacza (np. dołożenie dodatkowych kondensatorów 4700uF/63V), co poprawia kontrolę nad głośnikami i jakość basu. Częstym problemem jest bzyczenie transformatora, które można złagodzić amortyzacją mechaniczną. Potencjometry do regulacji barwy (bas, sopran, balans) powinny mieć charakterystyczne "kulki" na gałkach, a ich wymiana na zwykłe powoduje utratę charakteru wzmacniacza. Dostępność oryginalnych gałek i przełączników jest ograniczona, ale można je znaleźć na aukcjach internetowych, choć ceny bywają wysokie. Wzmacniacz był używany także na dyskotekach, cechuje się prostą, solidną konstrukcją bez zbędnej elektroniki. W dyskusji pojawiły się także informacje o tunerze TSH-113, kompatybilnym z WS-303 i WS-503, którego ceny na rynku wtórnym wahają się około 150-200 zł. Wzmacniacz WS-503 wymaga czasem wymiany kondensatorów i tranzystorów na nowsze odpowiedniki, co może poprawić stabilność, choć nie eliminuje całkowicie szumów 50 Hz.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA