logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak ustawić antenę i konwertery w dekoderze Cyfrowy Polsat Sagem?

Mihó 06 Kwi 2003 10:33 9477 13
REKLAMA
  • #1 170050
    Mihó
    Poziom 27  
    Ocena: 204
    Mam następujący problem. Posiadam dekoder Polsatu marki Sagem. Do niego mam czaszę 0,95 m, dwa konwertery i przełącznik DiseQc w wersji 1.1. Nie wiem jak ustawić antenę, nie wiem również jak można ustawić dwa konwertery. Bardzo przeszkadza mi to, że na wskaźniku wartości sygnału, pomimo tego, że jest on w 92-96 % silny, jest oznaczony na czerwono - czyli bardzo słaby. Ten efekt pojawia się również przy stosowaniu jednego konwertera, co uniemożliwia oglądanie jakichkolwiek programów. Nawet nie może znaleźć satelity, ale wskazuje, ze sygnał jest cały czas 92-96 %. Jeśli ktoś byłby w stanie mi pomóc, z góry dziękuję.
  • REKLAMA
  • #2 170290
    art23
    Poziom 25  
    Ocena: 19
    co do ustawienia czaszy to mialem taki sam problem w Thomsonie stgnal byl silny ale jakos byla zla i byly problemy zniektorymi kanalami na czaszy 90 cm.Trzeba dosc precyzyjnie ustawic czasze u mnie bez miernika sygnalu sie nie obeszlo.Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 178881
    sebo
    Poziom 12  
    Ocena: 13
    Tym poziomem sygnału bym się tak nie sugerował u mnie prawie zawsze jest 98%.Najlepiej ustawić najpierw na antenie analogowej.
  • REKLAMA
  • #5 178887
    c2h5oh
    Moderator
    Ocena: 750
    Cześć !

sebo napisał:
    Tym poziomem sygnału bym się tak nie sugerował u mnie prawie zawsze jest 98%.Najlepiej ustawić najpierw na antenie analogowej.

Lepiej ustawiaj tunerem analogowym. Antenę analogową ciężko dostać :D :D :D

Oczywiście żartuję , zapewne się przejęzyczyłeś.
  • REKLAMA
  • #6 179065
    wroona
    Poziom 23  
    Ocena: 64
    Spotkałem sie kiedyś z podobnym problemem. Sygnał 90% i czerwony wskaznik dodatkowo brak TVNu i Poloni. Pomogła wymiana konwertera na inny.
  • #7 179081
    byniek1
    Poziom 1  
    hymm a moze sprubuj skrecic konwerter w uchwycie bo czesto tak sie robi jezeli mamy zamocno konwerter skrecony w ktras ze stro.
  • #8 179144
    Tomasz
    Poziom 18  
    Ocena: 29
    Witam.

Podstawowa sprawa,to dobrze ustawiona antena,nic tutaj nie zastąpi przyrządów do ustawiania anten ,ustawienie na "analoga ,to prawie jak na oko". Na analogowym tunerze,antena może dobrze odbierać ,a cyfrowym nieprawidłowo.
    Druga sprawa to odpowiedni konwerter,oczywiście fullband i mały współczynnik szumów.
    Bardzo istotne jest ustawianie kąta skręcenia polaryzacji konwertera, rzecz niejednokrotnie bagatelizowana,a bardzo istotna w telewizji DVB.Ten czynnik najlepiej zauwazyć w dekoderze Thomson dla Polsatu.Jest tam w menu w diagnostyce parametr nazwany Stopa Błędów.Przy niewłaściwym ustawieniu konwertera liczba ,która go określa cały czas się zmienia,wystarczy odpowiednia regulacja i ten parametr staje się stabilny. Nie dysponując odpowiednim przyrządem konwerter ustawiamy "na oko " skręcając go przeciwnie do ruchu wskazówek zegara o około 5-7 stopni (patrząc od przodu anteny).
    Przy różnego rodzaju przełącznikach-w momencie ustawiania i uruchamiania sprzętu najlepiej je odłączyć i zamontować w momencie gdy antena jest już dobrze ustawiona(aby uniknąć wpływu na parametry).
    Często zdarza się,że konwerter ma uszkodzone jedno z pasm lub polaryzację, wtedy będzie pokazywał poziom sygnału np.na 90%, a kanałów nie będzie wcale lub ich części.
    Kolejna rzecz to odpowiedniej jakości kabel antenowy i sam dekoder bo często zdarza się,że trafi się na bubla i zanim do tego dojdziemy , nieżle się nalatamy na dach i z powrotem :wink:

Kończę i pozdrawiam.
  • #9 196469
    EpoC
    Poziom 2  
    Witam

O ile HotBirda da się ustawić w miarę precyzyjnie na tynerze analogowym, to przy ustawianiu Astry w moim wypadku nie pomógł nawet miernik. Zastosowałem bardzo prostą medotę aczkolwiek można by powiedzieć że trochę śmieszną.
    Użyłem mokrej szkaty którą położyłem na konwerterze który był ustawiony na Astrę by osłabić sygnał poczym ustawiłem obraz na tunerze analogowym.
    Według moich spostrzerzeń sygnał Astry jest tak silny że miernik jakim się posługiwałem na wiele się nie zdał.
    Po wykoszystaniu sposobu opisanego powyżej nie mam problemu z odbiorem nawet słabszych stacji z Astry.
    Wszysko ustawiałem na abtenie 90 cm.

Pozdrawiam EpoC :D
  • #10 196624
    art23
    Poziom 25  
    Ocena: 19
    Faktycznie sygnal z astry jest o wiele silniejszy wiekszosc miernikow posiada tlumik regulowany na potencjometrze wiec nie potrzeba szmaty ani scierki :).Pozdrawiam
  • #11 218189
    sebo
    Poziom 12  
    Ocena: 13
    Dlatego na najlepiej ustawiać Astre na transporderach wiązki zachodniej byłego BSKYB np.CNN ORB ...
  • #12 223828
    byk
    Poziom 19  
    Ocena: 8
    hej
    nie tylko to może byc przyczyna złej pracy sagema -wskażnik 90% i czerwony -to że czerwony swiadczy o błedach w sygnale.
    miał tak znajomy na konwerterze nie przeznaczonym do sat cyfrowej, od (zestawu analogowego)
    ale zdarzyło sie to także przy nieodpowiednim kablu (od zwykłego tv),
    i przy złych stykach(zaśniedziałych) tuner/kabel /konwertor
    pozdrawiam
    byk
  • #13 223880
    newton78
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Kolor czerwony na pasku siły sygnału może także oznaczać odbiór programu analogowego. Najlepiej ustawiać na częstotliwościach Polsatu (12 322 lub 12 360, H , SR 22500- to tak gwoli przypomnienia :wink: ) ...
    Pozdrawiam.
  • #14 228920
    cbshogun
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    A ja także mam sagema polastu i chyba wiem jaka jest przyczyna bo to samo dokładnie miałem sygnał niby 90% a le kicha obrazu brak.jeśli masz przełącznik konwerterów to zobacz czy żyły gorące od kabli koncentrycznych są na tyle długie że wchodzą głęboko do gniazda przełącznika bo ja miałem z tym problem i dopiero po sprawdzeniu wszystkiego wyszło że było właśnie to winne bo nie było styku z blaszkami które je tam trzymają, wiec sparawdź czy żyły są długie i dobrze wchodzą powinno pomóc .pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy ustawienia anteny satelitarnej 0,95 m z dwoma konwerterami i przełącznikiem DiSEqC 1.1 do dekodera Cyfrowy Polsat marki Sagem. Pomimo wskazywanego sygnału na poziomie 92-96%, wskaźnik sygnału jest czerwony, co oznacza błędy w odbiorze i brak możliwości oglądania programów. Zalecane jest precyzyjne ustawienie anteny z użyciem miernika sygnału, gdyż sam wskaźnik procentowy nie zawsze odzwierciedla jakość odbioru. Konieczne jest także prawidłowe ustawienie kąta polaryzacji konwerterów (skręcenie o kilka stopni przeciwnie do ruchu wskazówek zegara) oraz stosowanie konwerterów fullband o niskim współczynniku szumów. Problemy mogą wynikać z nieodpowiedniego kabla, złych styków (np. zaśniedziałych), niewłaściwego montażu konwertera (np. zbyt mocne dokręcenie) lub złego kontaktu żył koncentrycznych w przełączniku DiSEqC. Przy ustawianiu anteny pomocne jest korzystanie z tunera analogowego do wstępnej regulacji, zwłaszcza dla satelity HotBird, natomiast dla Astry sygnał jest na tyle silny, że miernik może wymagać tłumika. Wskazane jest ustawianie na częstotliwościach Polsatu (np. 12322 MHz, polaryzacja H, symbol rate 22500). Wymiana konwertera na inny model również może rozwiązać problem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA