logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak ustawić antenę satelitarną za pomocą tunera cyfrowego?

jn 11 Sty 2003 18:56 24570 15
REKLAMA
  • #1 80080
    jn
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Czym ustawić dobrze satelitę może da się to jakoś zmierzyć
    tuner cyfrowy

JN :oops: :( :?
  • REKLAMA
  • #2 80085
    Krzysi0
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 195
    Jak nie masz miernika sygnały to najlepiej pożycz od kogoś tuner analogowy i na nim ustaw tak żeby obraz był bez dropów. Potem jak podłaczysz cyfrowy to obraz powinien być OK.
  • #3 80444
    c2h5oh
    Moderator
    Ocena: 750
    Cześć !
    Metoda tunera analogowego jest dobra , ale nie do końca. Za pomocą analoga nie znajdziesz SIRRUS-a ! Sam to trenowałem i niestety ale na cyfrowym jest super a na analogu go nie ma.
  • #4 80467
    Krzysi0
    Jeśli chodzi o Syriusa na 5.0 oE To jak masz tuner analogowy z D2-MAC to bez problemu złapiesz. Tam w analogu są tylko programy nadawane w D2-mac. Reszta to cyfrowe.
  • REKLAMA
  • #5 80506
    staszek44
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    z tego co pamiętam są aktywne kanały anologowe na sąsiednich satelitach np. na Telecom 2C 5* W (jest tam chyba jeszcze M6 w secamie),i to już przy odrobinie wprawy może ułatwić znalezienie np.Syriusa.....(wtedy nie szukasz całkiem w ciemno)...biorąc pod uwagę kąt schodzenia satelitów przełanczasz na odbiornik cyfrowy, cofasz talerz w stronę Hotbirdów o ok. 10* i lekko go podnosisz (czyli w górę) wtedy powinieneś na niego trafić.....Pozdrawiam.....Ps.nie jest to złota metoda ale napewno ułatwi.......
  • #6 80515
    seba30
    Poziom 15  
    Ocena: 18
    Przypuszczam że JN chodziło o ustawianie anteny w najczęściej spotykanej konfiguracji, czyli hotbird lub astra ewentualnie obydwie przy pomocy zeza.
  • #7 80669
    Krzysi0
    No to tymbardziej na analogu ustawić dobrze to na cyfrowym będzie obraz idealny.
  • #8 80782
    dami
    Poziom 16  
    Ocena: 33
    kiedys tez ustawiałem na oko ale jest to bardzo kłopotliwe szczególnie jeżeli antena jest na dachu wiec kupiłem sobie miernik i nie wyobrazam sobie teraz montazu bez niego polecam www.datcom.com.pl/index.htm
  • REKLAMA
  • #9 84210
    rubens
    Ocena: 299
    podam bardzo amtorski przepis ( ja tak ustawiałem swoją antenę )
    -kupiłem kompas (za 15pln) , poszedłem do brata wyznaczyłem azymut z jego anteny (była ustawiona na satelitę takiego jak i ja potrzebowałem )
    sprawdziłem pod jakim kontem był pochylony talerz
    -poszedłem do siebie zamocowałem talerz i ustawiłem , włączyłem tuner w opcji POZIOM SYGNAŁU , śledząc poziom i jakość precyzyjnie ustawiłem antenę
    -po ustawieniu anteny przekręcałem konwerter o parę stopni w lewo i w prawo tak aby uzyskać jeszcze lepszy poziom
  • #10 84211
    Krzysi0
    Opcja Poziom sygnału nie podaje na bierząco sygnału tylko odswizane jest to co 1-3 sekund. Najlepiej na analogu jak już wspomniałem. A kąt nachylenia talerza trzeba indywidualnie dobierać.
  • #11 84214
    rubens
    Ocena: 299
    :arrow: krzysio -tak lepiej na analogu tyle że zakładam że facet kupił sobie tuner satelitarbny i nie wie jak ustawić antenę , ma tuner dwie ręce dobre chęci i to wszystko ....
    -jeśli ma dostęp do anologu to ok ale jak nie ma to zostaje metoda jaką podałem...
  • #12 92711
    dlojek
    Poziom 13  
    Ocena: 35
    Moja rada jest taka:
    1.Jezeli jest podzialka na uchwycie od czaszy-ustawic na okolo 30 stopni.
    2.Jezeli jest tuner analogowy (moim zdaniem najlepsze rozwiazanie-montowalem tak wizje i cyfre od 4 lat)-ustawic najlepszy obraz i podlaczyc cyfrowke.
    3. Osobiscie nie polecam czaszy 60 cm.Optymalna jest czasza 85 cm.Szescdziesiatka jest dobra dla cyfry + i byla wystarczajaca dla wizji z astry.
  • REKLAMA
  • #14 92854
    dlojek
    Poziom 13  
    Ocena: 35
    I rubens trafiles w sedno.Wszystko zalezy od wyprofilowania czaszy :!:
  • #15 93133
    Peter.W
    Poziom 11  
    Witam!

Jeżeli nie masz możliwości posłużenia się miernikiem sat to dobrym sposobem jest podłączenie tunera analogowego.
    Ale w mojej praktyce spotkałem wiele anten które nie chciały współpracować z różnych powodów.
    Podsumowując najbardziej miarodajnym sposobem jest pomiar sygnału.
    Według cennika wiszącego na ścianie w mojej firmie,ponowne ustawienie anteny kosztuje 30 PLN jeżeli chodzi o antene ruchomą 60PLN uważam,że to niewiele zważywszy że robi się to raz na dłuższy czas.

Ustawienie anteny ruchomej przy pomocy analoga to uciążliwa sprawa i jeżeli taką posiadasz to proponuje wezwać fachowca.

pozdrawiam!
  • #16 98291
    bocian
    Poziom 12  
    Ocena: 17
    Najlepiej kupić sobie taki mały miernik sygnału który posiada tylko wyjście na słuchawkę i po podłączeniu do anteny i sprzętu bezbłednie znajdziemy maksimum sygnału na danym satelicie. Ręce mamy wtedy wolne możemy dokładnie obracać anteną a w uchu słyszymy nawet drobne odejście od maximum sygnału spadkiem tonu w słuchawce.Nie trzeba też korygować potencjometrem czułości jak to bywało w mierniku wychyłowym.

Podsumowanie tematu

✨ Do prawidłowego ustawienia anteny satelitarnej często zaleca się użycie tunera analogowego, który pozwala na precyzyjne dostrojenie sygnału i uzyskanie stabilnego obrazu bez zakłóceń. Metoda ta jest jednak ograniczona, gdyż nie wszystkie kanały cyfrowe, takie jak Syrius na 5.0°E, są dostępne w analogowym sygnale. W takich przypadkach pomocne mogą być aktywne kanały analogowe na sąsiednich satelitach, które ułatwiają orientację. Alternatywnie, można wykorzystać funkcję pomiaru poziomu sygnału w tunerze cyfrowym, choć odświeżanie danych jest wolniejsze (co 1-3 sekundy) i mniej precyzyjne niż w analogowym. Najdokładniejszym rozwiązaniem jest użycie dedykowanego miernika sygnału satelitarnego, który umożliwia ciągłe monitorowanie i precyzyjne ustawienie anteny, często z wyjściem na słuchawki do słyszenia zmian tonu sygnału. Przy ustawianiu anteny ważne jest także dobranie odpowiedniego kąta nachylenia talerza oraz azymutu, co można zrobić za pomocą kompasu i obserwacji poziomu sygnału. Wielkość czaszy ma wpływ na jakość odbioru – optymalna jest 85 cm, choć 60 cm może być wystarczająca dla niektórych konfiguracji. W przypadku braku doświadczenia lub odpowiednich narzędzi, zaleca się skorzystanie z usług fachowca, zwłaszcza przy antenach ruchomych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA