logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Passat b5 1.8t awt - Metaliczne piszczenie na rozgrzanym silniku

Zrytyczosnek 06 Sty 2020 04:16 2244 4
REKLAMA
  • #1 18384249
    Zrytyczosnek
    Poziom 6  
    Ocena: 4
    Witam mam problem ze swoim paskiem mianowicie chodzi o to że po przejechaniu około 20-40 kilometrów różnie to bywa gdy silnik jest już dobrze rozgrzany na wolnych obrotach słychać z pod maski dosyć głośne metaliczne piszczenie gdy dodaje gazu to przestaje ale gdy obroty spadają znowu je słychać dodam że ostatnio był wymieniany rozrząd kompletny razem z pompą wody oraz paski wielorowkowe od alternator i sprężarki klimatyzacji byłem u mechanika ale akurat wtedy nie było słychać tego piszczenie na wszelki wypadek zajrzał do rozrządu i posprawdzał czy paski są dobrze ponapinane stwierdził że wszystko jest ok. Problem w tym że nie potrafię wytłumaczyć mechanikowi co to za pisk bo w tygodniu robię około 15-20 kilometrów dziennie a w weekend on ma wolne
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 18384272
    niunia2101
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Miałem to samo, podobne objawy co u Ciebie. Silnik 1,9 TDI u mnie mechanik posprawdzał i lekko dociągnął paski przedtem je wytarł ścierką możliwe, że gdzieś coś podeszło smar woda i lekko powodowało piszczenie. Śmiejąc się powiedział pasaciątka tak czasem mają.
  • REKLAMA
  • #4 18387410
    marszałekkom
    Poziom 31  
    Ocena: 505
    Miałem podobny przypadek w audi A3 z tym samym silnikiem. Po wymianie rozrządu piszczała nowa (!) rolka, ta mała na napinaczu. Po wymianie na nową... zaczęło piszczeć jeszcze gorzej. Części marki INA. Gość jeździ tak już 2 rok, nic się nie dzieje.
  • #5 18387483
    Sekoro
    Poziom 9  
    Ocena: 19
    Odpal silnik, w garść PLAK i psiknij na pasek, jak się uspokoi na kilka sekund to znaczy że jest do wymiany :p wodą też możesz DELIKATNIE psiknąć :)
REKLAMA