logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zwarcie pistoletu do kleju - dlaczego zadziałał bezpiecznik C20, a nie B16?

paradox2604 09 Sty 2020 22:28 1230 8
REKLAMA
  • #1 18392633
    paradox2604
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 9
    Witam, mam takie pytanie. Ostatnio podłączyłem niesprawny pistolet do kleju na gorąco do gniazdka, co spowodowało zwarcie i teraz rozłączył mi bezpiecznik C 20 w skrzynce głównej na zewnątrz budynku a nie w mieszkaniu, gdzie mam podłączone na gniazdka bezpieczniki B 16. Czemu tak sie stało? Czy nie powinien zadziałać bezpiecznik B16 w mieszkaniu? Ktoś może to wytłumaczyć?
  • REKLAMA
  • #2 18392648
    karolark
    Poziom 42  
    Ocena: 2500
    Selektywność zabezpieczeń -a właściwie jej brak
  • REKLAMA
  • #3 18392673
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3509
    karolark napisał:
    Selektywność zabezpieczeń -a właściwie jej brak
    Chodzi o selektywność zwarciową której nie ma.
    Bo selektywność na przeciążenia jest.

Wyłącznik instalacyjny to "dwa w jednym".
    1.Elektormagnes do "wyłączania zwarć".
    2.Bimetal - do wyłączania przeciążeń
  • #4 18393062
    paradox2604
    Użytkownik obserwowany
    No ok. A jak poprawić tę selektywność? Czy to wina sprzętu czy podłączenia?
  • REKLAMA
  • #5 18396135
    paradox2604
    Użytkownik obserwowany
    Odpowie ktoś ?
  • REKLAMA
  • #6 18396146
    Łukasz-O
    Admin Elektroenergetyka
    Ocena: 4287
    paradox2604 napisał:
    Odpowie ktoś ?

W porozumieniu z ZE wymienić zabezpieczenie przedlicznikowe na selektywne lub ogranicznik mocy.
    Temat dla elektryka.
  • #7 18455460
    paradox2604
    Użytkownik obserwowany
    no to chyba takie mam przeciez innego nie montuja w nowych budynkach
  • #8 18455467
    takijasiu
    Poziom 25  
    Ocena: 161
    Przeczytaj jeszcze raz post #3.

Masz aparat o dwóch funkcjach: nadprądowy (przeciwprzeciążeniowy) i zwarciowy. Należy zamontować taki bez członu zwarciowego (czyli tylko ogranicznik mocy) albo selektywny zwarciowy (zdaje się, że zwłoczny) - tak jak poradzono w poście #6.
  • #9 18455487
    kozi966
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1285
    takijasiu napisał:
    Należy zamontować taki bez członu zwarciowego (czyli tylko ogranicznik mocy) albo selektywny zwarciowy (zdaje się, że zwłoczny) - tak jak poradzono w poście #6.

Nie do końca tak.
    Aparat do ochrony przed przeciążeniem (ogranicznik mocy - np. Etimat T) powinien być poprzedzony zabezpieczeniem od zwarć (np. rozłącznik bezpiecznikowy z wkładkami np. gG 50A).

W przypadku autora mamy sytuację, gdzie autor ma wyłącznik nadprądowy o char. C. Nie jest ten wyłącznik selektywny z zabezpieczeniami o charakterystykach np. B czy D - jedynie w kwestii zwarć.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zadał pytanie dotyczące działania bezpieczników po zwarciu pistoletu do kleju na gorąco. Zauważył, że zadziałał bezpiecznik C20 w skrzynce głównej, a nie B16 w mieszkaniu. Odpowiedzi wskazują na brak selektywności zabezpieczeń, co oznacza, że wyłącznik nadprądowy C20 nie jest selektywny w stosunku do B16. Aby poprawić selektywność, sugerowane jest wymienienie zabezpieczenia przedlicznikowego na selektywne lub zastosowanie ogranicznika mocy. Wskazano również, że wyłącznik C20 działa na zasadzie elektromagnesu do wyłączania zwarć oraz bimetalu do wyłączania przeciążeń.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA