logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sterowanie Silnikiem Trójfazowym - gwiazda trójkąt - PLC

PioPio67 09 Sty 2020 23:39 2673 3
  • #1 18392797
    PioPio67
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam, poszukuję przykładowego kodu do terowanie silnikiem trójfazowym gwiazda-trójkąt. Wiem, wiem, że z falownikiem jest prościej, ale ten temat już mam ogarnięty, jednak rozruch gwiazda - trójkąt nie bardzo, a bardziej program na sterownik do tego. Może ktoś posiada przykładowe rzeczy, albo zetknął sie z czymś podobnym na internecie?

Pracuje na sterownikach Mitsubishi, program GX Works 2
  • Pomocny post
    #2 18392841
    zgierzman
    Poziom 31  
    Ocena: 1537
    ???

Nie rozumiem w czym problem. PLC Ci tego nie załatwi samo z siebie. Musisz mieć odpowiedni układ w zasilani silnika - jakiś przełącznik, albo np. trzy styczniki. Jeden włącza napięcie na początek uzwojeń, drugi zwiera końce uzwojeń ze sobą (gwiazda), albo rozłączasz drugi i włączasz trzeci, który końce uzwojeń też połącza do sieci tylko inaczej niż pierwszy stycznik. Jeśli ten pierwszy miałby kolejność L1 L2 L3, to drugi musi mieć kolejność L2 L3 L1 (albo L3 L3 L1, to zmieni kierunek wirowania, więc odpada...). Pokaż schemat układu, to będzie coś więcej wiadomo.

Z grubsza działa to tak:

L1, L2 i L3 to są uzwojenia silnika.

S1, S3 i S3 to jest stycznik, który musisz zapiąć zawsze (jedno wyjście PLC)

S4, S5 i S6 to jest stycznik, który połączy Ci to w gwiazdę (drugie wyjście PLC)

S7, S8 i S9 to jest stycznik, który połączy to w trójkąt. (trzecie wyjście PLC)

Trzeba zadbać o dwie rzeczy:

a) Nigdy, ale to NIGDY nie zapiąć razem wyjścia 2 i 3. To spowoduje twarde zwarcie wszystkich faz, i coś na pewno odparuje z wielkim hukiem

b) zadbać o połączenie styków S7 do S9 z odpowiednimi fazami, ja narysowałem to z głowy w przypadkowej kolejności. Błędne połączenia spowoduje pracę silnika "wstecz", więc na 100% spadną bezpieczniki.
  • #3 18392857
    PioPio67
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    zgierzman napisał:
    ???

Nie rozumiem w czym problem. PLC Ci tego nie załatwi. Musisz mieć odpowiedni układ w zasilani silnika - jakiś przełącznik, albo np. trzy styczniki. Jeden włącza napięcie na początek uzwojeń, drugi zwiera końce uzwojeń ze sobą (gwiazda), albo rozłączasz drugi i włączasz trzeci, który końce uzwojeń też połącza do sieci tylko inaczej niż pierwszy stycznik. Jeśli ten pierwszy miałby kolejność L1 L2 L3, to drugi musi mieć kolejność L2 L3 L1 (albo L3 L3 L1, to zmieni kierunek wirowania, więc odpada...). Pokaż schemat układu, to będzie coś więcej wiadomo.

https://obrazki.elektroda.pl/3448315900_1578612111.jpg - posiadam tylko to
  • #4 18392879
    zgierzman
    Poziom 31  
    Ocena: 1537
    Lipa.
    1. Nie widać tego, co jest w czerwonej ramce
    2. Układ ma możliwość pracy prawo - lewo (tego też potrzebujesz?)

W zielonej ramce coś, na co (chyba) nie masz wpływu.

Potrzebujesz czterech wyjść PLC żeby to ogarnąć metodą siłową (sterujesz stycznikami Q1 do Q4).
    Sześciu, żeby udawać widoczną klawiaturę.
    Lepszego schematu, i sprecyzowanych potrzeb, żeby dowiedzieć się czegoś więcej.
REKLAMA